Nyheder
Startside
Om Søren
Duathlon
Nyheder
Sæsonplan
Resultater
Sponsorer
Fotogalleri
Hall of fame
Links
Til salg
kontakt

 

05/03-2009 Afslutning på vintertræningen

Så er jeg hjemme igen fra Alicante. Afslutningen på træningslejren markerer samtidig afslutningen på vinteren og det hårde ”kedelig” slid med at opbygge en god basisform forud for sæsonen.

For at starte med det sidste, så gik træningslejren rigtig godt. I alt fik jeg trænet 31 timer fordelt som 9:30 timers løb og 21:30 timers cykling på 10 dage. Modsat tidligere træningslejre jeg har været på blev træning gennemført med et godt overskud og jeg var faktisk frisk og klar til at træne igennem hver dag. Den sidste halvdel blev jeg lidt forkølet, men jeg fik tilpasset træningen lidt, så jeg alligevel fik gennemført programmet uden problemer.

En typisk dag på en træningslejr er meget simpel – ja nogen vil kalde det kedeligt, men jeg synes nu det er en dejlig måde at tilbringe tiden på:

Kl. 8: morgenmad

Kl. 10: cykling 2:30-4 timer. 200-245 watt. De fleste dage i et jævnt tempo efter en let opvarmning. Enkelte dage var der intervaller á 7-10 min. Varighed med en intensitet på 315-375 watt

Kl.13 frokost

Kl.14 afslapning ved pool’en J

Kl.17 løb. 40 min.- 1:50 timer. Typisk tempo på 4:15 – 3:45 min./km. En enkelt dag blev der løbet tempoløb dvs. 3:40-3:20/km.

Kl. 19 aftensmad

Kl. 20 afslapning

Kl. 22:30 godnat

Som nævnt markerede træningslejren også afslutningen på vintertræningen. Overordnet set har jeg faktisk trænet lidt mindre denne vinter end sidste vinter - helt præcis 30 timer mindre i løbet af 3 måneder. Det skyldes dels at jeg har haft 3 kortere perioder, hvor jeg har været småsyg, og derfor har måttet nedsætte træning lidt i 2-3 dage, og dels skyldes det, at jeg har valgt at træne mindre cykling i løbet af vinteren for så at intensivere det i løbet af foråret. Jeg er spændt på at se, hvad det kommer til at betyde for resultaterne i løbet af foråret. Vil den mindre træning gøre at grundformen er dårligere? Selv har jeg en følelse af, at jeg er mere frisk end tidligere år uden at det er gået ud over formen, men vi får se…

Den kommende periode kommer til at stå på hård træning. Det er den specifikke konkurrenceperiode jeg skal i gang med, så det betyder masser af intervaller omkring eller over konkurrenceintensitet. Det bliver hårdt, men det bliver også fedt fordi formen virkelig kommer til at rykke uge for uge.

28/02-2009 Den gamle mand og bjerget
 

Den sidste uges tid har der stået træningslejr i Alicante på programmet. Jeg er hernede sammen med Sara, Maria (Saras søster), Casper, Thøger, Allan F, Cameron og Henrik P. Vi har lånt Caspers forældres hus, som ligger superlækkert med havudsigt og egen pool, så der mangler ikke noget. Vejret har været perfekt med vindstille og små 20 grader, så man kan nærmest ikke få bedre træningsforhold.

Terrænet hernede er meget udfordrende med mange bakker og bjerge, hvilket gør træningen ekstra hård, og det er en udfordring at styre intensiteten på samme måde som hjemme i flade Danmark. Men vi har efterhånden fundet ud af at udnytte terrænet på bedst mulig både, og der er jo heller ikke noget bedre end at gi' den gas i bjergene.

En der fik givet den gas i bjergene igår var Sara. Programmet for dagens cykeltur var 2:40 timers rolig cykling (B11), og for en gangs skyld var det rent faktisk også lykkes for os at holde intensiteten nede - jeg havde fundet mig til rette foran og holdt tempoet meget konstant nede omkring 200-220 watt, da vi overhaler en ældre herre på vej op ad en stigning. Manden sætter sig så på hjul af Sara, hvilket Sara tager som en personlig fornærmelse, så hun angriber! Lidt efter sætter hun så tempoet ned igen, for hun skal jo holde pulszonerne, men så kommer manden op igen og kører kontra! Så koger Sara helt over og hamrer afsted igen imens hun kører med benene ud til siden og råber "old guy". Vi andre kan slet ikke følge med og er ved at vælte af cyklerne af grin, mens Sara bliver mere og mere arrig og kører hurtigere og hurtigere op ad bjerget. Resten kan jeg kun se som to skikkelser der kæmper en heroisk kamp længere oppe ad bjerget, så en førstehånds beretning må vente til Sara blogger engang, men jeg tror Sara kom først op med "old guy" på hjul, og den stakkels mand drejede fra så hurtigt han kunne komme til det...

For mit eget vedkommende har programmet stået på en del træning, men dog med fokus på at holde intensiteten nogenlunde nede for at kunne klar alt træningen. De sidste 7 dage er det blevet til 8:04 timers løb og 18:12 timers cykling. På løbeturene har tempoet meget af tiden ligget mellem ca. 4:15 og 3:45 min./km. med en enkelt dag med tempoløb omkring 3:30-20 min./km. Cykelturene har været 2:30-4 timer med en del let(B11) til moderat(B13) intensitet dvs. 200-280 watt. Enkelte gange har der været kørt hårdere - havde bl.a. 10 min. med 370 watt på hjul af en lokal bjergged op ad en af de mange stigninger hernede den anden dag. Det er gået fint med træningen - faktisk har jeg ikke haft tunge eller dårlige ben en eneste dag, men føler bare at træningen er blevet absorberet uden problemer. Dog har jeg fået raget endnu en forkølelse til mig, som har været lidt generende de sidste dage, men jeg regner med at dagens hviledag kan hjælpe mig af med den.

Igår tog Allan, Cameron og Henrik P så hjem, mens vi andre bliver lidt længere - vi vender først næsen mod det kolde Danmark på mandag. Imorgen er den sidste hele træningsdag, og der står 5 timers træning i solen på programmet, så det skal nok blive fedt.

24/01-2009 Sponsorat med Den Grønne Slagter

Jeg har fået et sponsorat med Den Grønne Slagter på plads for 2009-sæsonen. Den Grønne Slagter sælger pålæg og andre fødevarer med lavt fedtindhold, men samtidig smager deres produkter også godt. Det er altid rart, at nogle tror på en, og viser en tillid med et sponsorat, og i det her tilfælde er jeg ekstra glad for sponsoratet, fordi det bliver et samarbejde om et produkt der også passer ret godt til den livsstil, som jeg lever som elitesportsmand.

Den Grønne Slagter har en meget fin og overskuelig hjemmeside, hvor man kan læse mere om produkterne.

 

13/01-2009 Grundtræningen og planer for den kommende sæson

Siden opstarten i november synes jeg, at jeg har haft travlt med alle mulige store og små ting, så der har ikke været så meget tid til at gøre sig de helt store tanker om noget som helst. Det har været en periode med "mange bolde i luften", så det har til tider også været svært at fokusere på træningen. Det har bare været noget med at køre på automatpilot og bare komme ud af døren uden at tænke alt for meget over, hvad der ellers skulle ordnes i løbet af dagen. Og jeg synes da også at jeg er kommet fint igennem grundtræningen - i hvert fald har jeg fået gennemført den planlagte træning, så det et godt udgangspunkt.

Træningen har primært haft fokus på løb, hvor det mest er mange kilometer der har været i fokus. Dog har jeg denne vinter også arbejdet noget med hurtighed dvs. forskellige sprintøvelser for at prøve at se, om der skulle være noget at hente der. Det er gået fint - ingen skader, men det er svært at sige om det har nogen effekt endnu. Den samlede mængde er på ca. 80-90 km/uge i øjeblikket.

Cykelmæssigt forsøger vi i år med "kun" 4 gange cykling pr. uge i vinterperioden for at være mere frisk i løbetræning. Senere vil der komme mere cykling i programmet. Mængden er i øjeblikket ca. 240 km/uge.

Formmæssigt tror jeg at jeg nogenlunde samme sted som sidste år i januar, men det er meget svært at sige, da alt træning er ved lav intensitet i øjeblikket. Jeg regner med at lave en 10 km løbetest ved 2. runde af Danisco cup, så må vi se hvor slemt det er;-)

Ellers har jeg kigget lidt på den kommende sæson og udset mig nogle sæsonmål. Jeg vil i år gerne satse på at komme højt op på Powerman-verdensranglisten dvs. i top 10, og det betyder at jeg vil køre en del løb i den serie, og først og fremmest vil jeg køre finalen i Zofingen, hvor der er mange point på højkant. Det bliver enormt spændende at køre i Zofingen - jeg har hørt mange historier der fra konkurrencen, og det er bare den mest legendariske duathlon der findes. Udover Zofingen som er uofficielt VM, så bliver Powerman Holland, som er uofficielt EM mine hovedmål  år. Se mere under sæsonplan.

Sidst men ikke mindst har jeg besluttet at trække mig fra bestyrelse i 1900 triathlon i denne omgang, så jeg regner med at bruge alt fritiden på at opdatere min egen hjemmeside lidt mere i fremtiden :-)

Til aller sidst vil jeg bare lige nævne at jeg har fået en blog inde på Aarhus 1900 triathlon nye hjemmeside - se mere her

5/11-2008 Den kommende sæson står for døren

Så er det ved at være tid til at starte træningen op igen frem mod næste sæson. Men det er nu ikke fordi, at jeg har kedet mig det sidste stykke tid uden træning, for jeg synes der har været masser af ting, der skulle klares inden træningen for alvor startede op igen. Der har både været travlt med studiet, da jeg har afsluttet de sidste eksamener inden specialet, og desuden også er igang med at starte selve specialeskrivningen (dyrefysiologi), men det er meget spændende det hele, så tiden flyver hurtigt afsted. Desuden har der været travlt med sponsorarbejde - både for klubben, eliteholdet og for mig selv, men forhåbentlig kommer der noget godt ud af det. Desuden arbejder vi med mange spændende nye projekter i bestyrelsen i Aarhus 1900 triathlon, og også her er jeg sikker på at der kommer en masse godt ud af det.

Mht. træningen, så starter den op stille og roligt, så det er ikke noget vanvittigt til at starte med. Det vigtigste er at vende sig til at træne mere hyppigt igen, og så kommer mængde og intensitet hen ad vejen. Mit største fokus i vintertræningen bliver løbet, som SKAL blive bedre. Planen er en masse km uden så meget intensitet i løbet af vinteren, og desuden vil vi prøve at eksperimentere med at forbedre min hurtighed med nogle sprintagtige træningspas, så det bliver spændende og se om det giver resultater.

Jeg har også gjort mig lidt tanker om hvad der skal ske næste sæson. Her bliver den største forandring i forhold til tidligere, at jeg har besluttet, at jeg skal køre en mere voksen distance i år nemlig den legendariske Powerman Zofingen (10 km løb, 150 km cykling, 30 km løb). Det ser jeg helt vildt frem til, og jeg føler mig endnu mere motiveret til at træne efter, at jeg har besluttet mig til at køre der.

27/9-2008 Sæsonpause

Jeg har ikke fået opdateret i en måneds tid, og det skyldes mest af alt, at der ikke er sket ret meget. Efter at jeg ikke kom til start i Østrig var motivationen til at træne hårdt frem mod de svenske mesterskaber overhovedet ikke til stede, og da jeg samtidig igen fik lidt travlt med skole osv. valgte jeg at tage en sæsonpause.

Den sidste måneds tid er så gået med forholdsvis lidt og forholdsvis let træning, uden at jeg dog har har holdt alt for meget pause, da jeg jo får en ret lang sæsonpause i år. Jeg kan mærke, at det har været godt med et roligt efterår, for motivationen til at træne er så småt ved at indfinde sig igen, og jeg er begyndt at kigge lidt frem mod næste sæson.

I første omgang gælder det vintertræningen, hvor jeg først og fremmest håber på, at jeg kan få rykket mit løbeniveau en tand, da det jo tit er 1. løbetur, som hæmmer mig i konkurrencerne. Jeg har haft en snak med Aksel, og det lyder til at han har et par ideer til justeringer af løbetræning, så det er jeg lidt spændt på at få prøvet af.

Ellers ser næste sæson ret spændende ud internationalt. Der er kommet en del flere løb på Powermankalenderen, og bl.a. er der nye løb på Malta, i Tyskland og i Luxembourg, hvilket er meget motiverende især når duathlon jo bliver totalt nedprioriteret i Danmark. Min plan er at køre så mange løb som muligt og generelt satse en del på den samlede langdistance world cup, så jeg kan komme endnu højere op på verdensranglisten end den 12. plads jeg har opnået i år:

RANKING NAME POWERMAN COUNTRY TOTAL
1 Sutz Andy SUI 1700
2 Vansteelant Joeri BEL 1300
3 Pascal Schuler FRA 1200
4 Duchene Dominique FRA 1050
5 Ronnie Schildknecht SUI 1000
6 Löscher Stefan SUI 900
7 Aernouts Bart BEL 875
8 Marc Widmer SUI 700
9 Tanzer Alfred AUT 650
10 Coddens Kris BEL 600
11 Abplanalp Michael SUI 525
12 Jacobsen Soren Bystrup DEN 500

Indtil videre nyder jeg dog at slappe lidt af, og om en måneds tid starter træningen frem mod næste sæson så op for alvor igen.

29/8-2008 Skader sygdom og dårlig form

Det blev desværre ikke til nogen konkurrence sidste weekend. Efter VM havde jeg en decideret restitution uge uden ret meget træning og uden noget hårdt træning overhovedet, og det var virkelig tiltrængt. Jeg følte mig meget træt hele ugen, og var ved at være bange for, at jeg ikke kunne blive ordentlig klar til Powerman Østrig.

Men i ugen optil løbet virkede benene til gengæld anderledes klar, og jeg kørte og løb nogle vildt gode intervaller mandag og tirsdag, så jeg var optimistisk lige indtil jeg fandt ud af at jeg havde pådraget mig hvad der sandsynligvis var en fibersprængning i låret! Til at starte med tog jeg det ikke alvorligt, og troede egentlig bare at jeg havde fået krampe som følge af mandagens intervaller, men ømheden blev siddende de følgende dage, og da jeg efter at have løbet DHL-stafet om onsdagen knap nok kunne cykle hjem, var jeg klar over at noget ikke var helt godt! Der var desværre ingen bedring at spore det følgende døgn, så jeg måtte aflyse turen til Østrig :-(

I stedet kunne jeg så tage 5 dage uden nogen træning overhovedet, og jeg er først startet træning igen i tirsdags. Alt i alt er det ikke blevet til meget træning de sidste godt 20 dage pga. nedtrapning, restitution og skade, og det kan virkelig mærkes på formen som ikke er særlig god, og oven i det er jeg så blevet temmelig forkølet! Men egentlig kan det også være lige meget, da PM Østrig var mit sidste vigtige stævne i år. Jeg kører måske de svenske mesterskaber i duathlon i oktober, men kun hvis tingene begynder at køre lidt bedre, for som jeg er kørende lige nu, kan det være lige meget!

12/8-2008 VM lang duathlon 2008

VM blev en lidt blandet fornøjelse for mit vedkommende, hvor jeg ikke levede op til mine forhåbninger, men alligevel synes jeg at det jeg kan bruge løbet fremadrettet.

Konkurrencen tilgodeså i år de bedre løbere, idet distancen hed 18-74-9 km, hvilket jo ikke umiddelbart var til min fordel, både fordi der er relativt meget løb, og fordi der er så meget løb i relativt højt tempo. Men forberedelserne havde været intet mindre end perfekte, og jeg var/er sikker på at jeg aldrig har været bedre end jeg er lige pt., og derfor besluttede jeg også med mig selv, at jeg ville gøre et forsøg på at gå med i gruppen lige bag de forreste for på den måde at kunne blande mig i top 5-10

På startstregen sammen med de senere medaljevindere Vansteelant (guld), Aernouts (sølv), og Barruncho (bronze)

placeringerne i sidste ende. De første godt 5 km blev der derfor løbet godt til  - lidt under 3:20/km - og så kunne jeg godt mærke mine ben. På dette tidspunkt lå jeg i 2. gruppe med kun 4 atleter foran, men da pulsen samtidig begyndte at se lidt kritisk ud valgte jeg at prøve at finde mit eget tempo for ikke at eksplodere i slutningen. Desværre fandt jeg aldrig nogen god rytme og der opstod heller aldrig nogen grupper bag den store gruppe, så resten af de første 18 km blev en sej kamp for at minimere tidstabet.

På cyklingen var jeg lidt mærket af det hårde udlæg på 1. løb i starten, men fik det stille og roligt bedre. Vi blev hurtigt samlet en mindre gruppe med nogle gode cykelryttere - Retzlaff, Duchenne, Billeau, Strothmann og jeg selv. Vi kørte os hurtigt op igennem feltet, men desværre kunne de fleste af dem vi hentede hænge på, så ca. halvvejs tog jeg en lang hård føring for at få minimeret gruppen lidt, hvilket lykkedes. Ud på sidste omgang á 18.5 km var vi kun Retzlaff, Duchenne, Billeau og jeg selv tilbage, og vi blev ved med at hente folk. Men modsat tidligere faldt de folk vi hentede af lige med det samme, og især på de lange modvindsstykker var der virkelig nogen der gik ned.

Inden vi skulle ud på sidste løb frygtede jeg det lidt, da jeg stort set aldrig løber godt på sidste løb, hvis jeg har haft krise på 1. løb. Desuden havde jeg allerede på cyklen mærket lidt mavekramper! De første 3 km gik dog ok, og jeg kunne holde min 12. plads, men så satte mavekrampen ind, og jeg var nød til at gå helt ned i joggetempo i ca. et minut. Herefter kom jeg stille og roligt igang igen, men jeg kunne ikke rigtig komme helt op i fart, og desværre blev jeg overhalet af en del atleter, da vi lå ret tæt. Det hele endte med en 17. plads.

17. pladsen er godt nok en del fra mit mål om en top 10 placering på papiret, men alligevel føler jeg, at målet var inden for rækkevidde. Jeg satsede for at nå rigtig højt op, men desværre gav det bagslag, og kostede en del i sidste ende. Jeg må bare erkende at jeg (stadig) lige mangler omkring 1 minut/10 km før jeg for alvor kan følge med de (halv)hurtige drenge på 1. løb, så det er et konkret mål, som der skal arbejdes videre med. Havde jeg haft det mere overskud til at følge gruppen på 1.løb, så er jeg helt sikker på, at løbet havde formet sig noget anderledes for mig, og jeg ville være endt på placeringerne 4-10. Omvendt kunne jeg også have valgt den sikre strategi - at køre mit eget løb - og så var jeg sikket endt lidt bedre end nr. 17 - omkring måske 14-11 - , men det er nemt at se sådan nogle ting efter løbet. Egentlig vil jeg også hellere satse på at opnå topresultatet, og så tage skraldet, hvis det kikser, og i sidste ende kører jeg jo ikke for at få 17. eller 12. pladser...

Jeg får en ny chance igen om to uger, hvor jeg skal køre Powerman Østrig. Forhåbentlig kan jeg bevare den gode form og samtidig nå at restituere lidt, så jeg kan levere et rigtig godt resultat dernede.

resultater, sammendrag fra konkurrencen (klik på Geel, ITU WK duathlon LD)

6/8-2008 Optakt VM

Det bliver lige til en kort optakt til VM, da jeg i dag rejser til Belgien for at studere rute mm. dernede. De sidste forberedelse er forløbet perfekt, så jeg føler mig meget klar. Resten af ugen står på mental opladning og afslapning inden alt energien skal slippes fri på søndag - jeg glæder mig!

Løbet kan følges live fra søndag kl. 13:20 her: http://live.3athlon.be/

27/7 14 dage til VM

Så er det ikke blevet til en opdatering i noget tid, men det er nu ikke fordi, at jeg har ligget helt stille.

For kort at ridse op, hvad der er sket, siden jeg kørte det sidste løb i foråret, så havde jeg en del eksamener i juni, som krævede en del opmærksomhed, og det lagde beslag på en del af tiden. Træningsmæssigt var planen, at jeg skulle køre grundtræning i starten dvs. lav intensitet, men rimelig høj mængde. Ideen med det var dels at blive frisk til anden halvdel af sæsonen, men også at slippe af med nogle af de skavanker som plagede mig lidt i maj måned. Planen lykkedes fint, men da jeg startede med at øge intensiteten igen i midten af juni kom skavankerne tilbage. Derefter tog jeg en uge, hvor jeg fik en del behandlinger og samtidig var træningen meget begrænset dels pga. skaden, men også pga. at jeg havde to eksamener - og det hjalp heldigvis!

Siden har træningen faktisk kørt rigtig fint, og formen har nærmest kun været stigende uge for uge. Der har været overraskende lidt træthed til trods for, at jeg uden tvivl har trænet hårdere end nogensinde. Træningsmængden har ligget på noget der ligner ca. 400 km cykling og 80-90 km løb/uge og med en del intensitet deriblandt. Samlet set rammer jeg ca. 80 timer i juli, hvilket er ganske meget for mig i hvert fald.

Formmæssigt ser det fint ud. De tider og watt jeg kører til træning er lige en tand bedre end det jeg kørte i foråret inden PM Holland, så hvis det hele klapper til VM om 14 dage, så kommer jeg til at køre et fornuftigt løb. Der er i år samlet et rigtig godt felt med rigtig mange skarpe folk fra Frankrig, Belgien, Spanien, Holland, USA og selvfølgelig Danmark, så det bliver ikke nemt, men målet er at holde stimen fra i år, hvor jeg ikke er endt udenfor top 10 endnu i en duathlon :-)

Jeg har for øvrigt også haft mulighed for at få kørt min nye enkeltstartscykel til i løbet af sommeren (se billedet). Jeg kørte på den allerede i Memorial Benny Vansteelant, men det er først nu, at jeg er ved at have fundet den rigtig position på den. Cyklen kan kun beskrives som fantastisk. Udover at geometrien gør, at man kan sidde rigtig aggressivt på den, så virker den også til at være meget aerodynamisk. Min fornemmelse er i hvert fald at der skal relativt få watt til at få den til at køre hurtigt, og det er vel det, det hele handler om. Derudover er det heller ikke et minus, at rammen faktisk er ganske let i forhold til, at det er en enkeltstartscykel.

2/6  ITU world series event: Memorial Benny Vansteelant

I weekenden var jeg en tur i Belgien for at køre mindesløb for duathlonlegenden Benny Vansteelant som omkom i en trafikulykke sidste efterår. Løbet blev afholdt i hans hjemby Torhout, og der var derfor også rigtig mange tilskuere som mødte for at mindes Benny. I det hele taget var løbet et meget flot og følelsesladet minde for Benny. En mindevideo som en fyr har lagt på youtube.com.

Store dele af verdenseliten også mødt op - både kort- og langdistanceatlerne -, så der var lagt op til et flot og spændende løb. Løbet blev lidt utraditionelt afholdt i intervalformat med mange skift dvs. 10 km løb, 30 km cykling, 5 km løb, 30 km cykling og 5 km løb, men det gav et meget underholdende løb med mange rokeringer i placeringerne.

Min optakt til løbet havde været lidt blandet. Nogle lidt diffuse smerter omkring lysken havde gjort løbetræningen lidt træg, og jeg har haft en følelse af at mangle lidt styrke i benet? Det til trods valgte jeg at stille til start, da jeg nu havde tilmeldt mig og trænet til løbet. Cyklingen var til gengæld blevet bedre og bedre. Søndagen inden havde jeg for første gang siden midt april en længere tempokørsel, hvor jeg kunne holde lidt over 300 watt i snit og endda uden at det var alt for hårdt. Selve ugen op til løbet følte jeg mig usædvanlig tung og træt, og det hjalp ikke, at jeg havde lidt halvtravlt med skole + lidt andre småting.

Taktikken for første løb var at løbe næsten max for at komme med nogle af grupperne ud på cyklen. Det varede i ca. 2 km og så måtte jeg erkende at benene ikke ville bevæge sig hurtigt nok til at følge med hverken 2. eller 3. gruppe. Resten af første løb kæmpede jeg med at finde en rytme, hvilket først lykkedes til aller sidst.

Så måtte jeg jo af sted alene på cyklen, og se om jeg kunne hente nogen ind. Det havde jeg ikke så stor tillid til, at jeg kunne eftersom jeg ikke har cyklet særlig godt siden PM Holland, men alligevel fik jeg hentet de ca. 35 sek. til 3. gruppe efter 15 km, og så fortsætte jeg direkte forbi, da det virkede til at de var gået lidt i stå. Den eneste der fulgte med var Koen Maris (sidste års vinder i Zofingen), så det var jo en fin mand at have med, men han blev dog pænt liggende bagved.

På 2. løb regnede jeg med at de andre ville komme blæsende bagfra, men til min store overraskelse løb jeg faktisk ganske ok, og tabte ikke meget tempo i forhold til 1. løb, således kunne jeg holde min placering, og jeg tabte heller ikke så meget til 2. gruppe.

På 2. cyklingen var jeg igen alene, så det var bare
Undervejs på 1. cykling sammen med Koen Maris
med at komme derudaf, og for hentet så mange som muligt. Jeg fik hurtigt hentet et par stykker fra 2. gruppe som var gået helt kolde, og i slutningen fik jeg hentet de bagerste i 2. gruppe.

Ude på 3. løb var jeg således oppe på 8. pladsen og kunne se Aksel lige foran på 7. pladsen, men jeg havde desværre også to mand lige bag mig. På de første 2.5 km overhalede den ene mig, mens den anden blev liggende i samme afstand, og Aksel lå også i ca. samme afstand. På de sidste 2.5 km begyndte jeg at føle mig lidt tom for energi, og jeg tabte lidt fart, og jeg mistede derfor 9.pladsen lidt før mål. Vinder blev Bennys lillebror Joeri Vansteelant i suveræn stil.

Det hele endte jo så med en 10. plads, hvilket jeg er fint tilfreds med. Det er et stabilt resultat og en stabil præstation, hvor jeg egentlig fik et relativt godt resultat ud af en dårlig start, en kikset strategi (kørte alene hele vejen) og en ikke helt ideel forberedelse, så det er jeg godt tilfreds med. Det runder en forårssæson af, hvor jeg synes, at jeg har leveret resultater på et stabilt højt niveau med enkelte toppræstationer, og især i de internationale løb, som jeg alt andet lige prioriterer højest, synes jeg, at har præsteret godt hver gang.

Helt konkret synes jeg, at forårets løb viser mig, at der stadig skal arbejdes med farten på 1. løb for at komme med helt frem. Det er bare ikke godt nok at løbe ca. 33 min./10 km. Til gengæld synes jeg, at cyklingen er hvor den skal være (når jeg er i topform), hvilket weekenden også understregede med hhv. 4. og 2. bedste cykeltid. Desuden synes jeg, at min 2. løbetur også er ved at være ret god, og jeg taber ikke længere flere minutter til konkurrenterne (hvis man ser bort fra DM!) som jeg tidligere har gjort.
Verdenssituationen diskuteres efter løbet sammen med Hans og Aksel.

Næste mål bliver VM lang duathlon i august, så juni og juli skal bruges på at bygge op imod det, og arbejde lidt med de nævnte ting, og så håber på at køre et rigtig godt VM, hvilket ikke er lykkes for mig endnu.

resultater

1. Joeri Vansteelant 2:30:11 timer

2. Bart Aernouts +3:40 min.

3. Jurgen Deerere +4:59 min.

8. Aksel Nielsen +6:52 min.

10. Søren Bystrup +7:37 min.

13. Hans Fischer  + 10:12 min.

19/5 DM duathlon: En ærgerlig 4. plads

Søndag blev det til en ærgerlig 4. plads ved DM kort duathlon (10-40-5) i Esbjerg.

Taktikken optil løbet var, at vi (Aksel) ville sætte et hårdt, men kontrolleret tempo omkring 3:20/km på første løb og så se hvem der fulgte med. Men alle forhåndsfavoritter fulgte med, og alle de "store" hold (OTK, Tri4 og Aarhus 1900) var repræsenteret, så der var ikke andet at gøre end at afgøre racet på cykelturen til trods for, at vi stod med lidt dårlige kort her, idet kun Jonathan og jeg fra Aarhus 1900 var med i frontgruppen på 9 mand. På cyklen lykkedes det dog ret hurtigt for mig at komme af sted i et udbrud med Jens Koefoed (OTK) og Rasmus Ahlfors (tri4), og lidt efter kørte Esben Hovgård (OTK) også op til os. Bagude sad Jonathan bare på hjul og sørgede for at der ikke kom for meget fart på forfølgergruppen, så overordnet set var det en fin situation for os.

Samarbejdet i frontgruppen gik fint i starten, hvor vi øgede meget til forfølgerne, og især tog Jens nogle gevaldige føringer, hvor vi andre bare sad bagved i 2-3 km og klamrede os til hans baghjul. Jeg forsøgte hele tiden at køre lidt økonomisk, da jeg vidste at der ville komme angreb senere fra OTK-folkene, og jeg satsede også på at løbe en god 2. løbetur, da jeg følte mig godt løbende på 1. løb. Derudover følte jeg mig ikke specielt godt kørende på cyklen i starten, så jeg var nød til at tage lidt pauser engang imellem.

Efter de første 20-25 km begyndte Esben og Jens naturligvis at angribe, og det var umuligt at lukke hullerne hele tiden, så til sidst fandt Rasmus og jeg ind i et samarbejde, hvor vi først kunne kontrollere Esben, da han kørte væk, og senere kunne holde Jens nogenlunde inden for rækkevidde, da han stak af sted. På den måde kom Rasmus, Jens og jeg samlet til 2. skifte med Esben lidt bag os, og vi skulle dermed fordele medaljerne imellem os. Til at starte med gik det fint, og jeg følte mig faktisk godt tilpas de første 6-800 m, men så blev jeg ramt af nogle kraftige mavekramper i mellemgulvet, så jeg nærmest hyperventillerede hver gang jeg forsøgte at komme op i fart. Jeg forsøgte rigtig mange gange at accelerere, men hver gang med samme resultat. Rasmus løb derfor hurtigt væk, mens jeg kunne holde Jens indenfor ca. 10-15 sek.. Ca halvvejs blev jeg hentet af Esben, og da jeg forsøgte at gå med ham trak min mave sig helt sammen, og jeg kunne slet ikke trække vejret ordentligt. Resten af løbet kunne jeg løbe og kigge op på Jens og Esben ca. 20 sek. foran mig, men jeg kunne ikke hente ind på dem, og på den sidste km var der ikke mere at gøre, så jeg kunne bare jogge i mål til en ærgerlig 4. plads. Rasmus Ahlfors vandt guld - han havde både det taktiske og fysiske overskud hele vejen. Jens vandt sølv foran Esben, der virkelig har rykket sig siden sidste år.

Jeg er meget ærgerlig over 4. pladsen både på mine egne vegne, men også på mine klubkammeraters vegne. Jeg føler at jeg burde have fået mere ud af det, når nu det var mig der ramte "det rigtige udbrud" i år. Det ærgrer mig især, at jeg løb en rigtig dårlig 2. løbetur primært pga. mavekramper, da jeg i alle mine andre løb i år har løbet godt til sidst. Samtidig må jeg også sige at jeg tabte til 3 rigtig gode atleter, som har leveret mange gode resultater igennem årene, og det er ikke sikkert jeg kunne have gjort noget selvom jeg havde løbet optil mit bedste på 2. løb, men en konkurrence er altid mere tilfredsstillende, hvis man føler, at man har leveret det bedste man kunne.

Nå, men jeg må nok bare erkende, at man ikke kan ramme en 100 % god dag hver gang, og det er jo også charmen ved sport. Der er masser af positive ting ved løbet, som f.eks. at vi taktisk kørte fint, og at vi fik en mand med i vinderudbruddet - at jeg så ikke kunne gøre det helt færdigt er selvfølgelig ærgerligt. Personligt føler jeg også, at jeg formmæssigt er ok med igen, selvom jeg ikke føler mig på samme niveau som i april. Jeg må nok konstatere, at det ikke er muligt at være i topform fra tidligt i april til sent i maj især når man også bliver ramt af sygdom midt i perioden.

Næste løb bliver Benny Vansteelant memorial i Belgien på distancen 10-30-5-30-5 d. 1. juni. Jeg håber på, at jeg lige kan holde formen og motivationen de næste to uger, så jeg kan lave et godt resultat ved den lejlighed også.

ps. Tak til alle dem der var i Esbjerg og heppe på os, det giver sku lige lidt ekstra.

13/5-2008 Træning

En kort lille update om træningen forud for DM kort duathlon på næste søndag. Efter Vejle duathlon var det jo klart nok, at der skulle ske noget med formen inden DM, så det var meget belejligt for mig, at der var træningssamling med kraftcenteret denne weekend, for det betød nemlig, at en stabil hård træninguge blev til en rigtig hård træningsuge :-). Kort fortalt havde vi en rigtig god og hård forlænget weekend i det nordjyske, hvor der virkelig blev trænet igennem, og det blev jo ikke dårligere af, at der var rigtig fint vejr.

Generelt synes jeg, det virker som om at overskuddet i træningen er på vej tilbage, hvilket er et godt tegn. Dog vil jeg sige, at jeg ikke føler mig flyvende, men det skyldes til dels også den relativt høje mængde (116 km løb og 330 km cykling) med relativt meget intensitet ( 4 AT/AT+ træningspas: 1x løb, 1x krydstræning & 2x cykling).

Resten af denne uge skal bruges på at blive lidt frisk inden DM, hvor jeg håber på at have en god dag.

5/5-2008 Vejle duathlon

Jeg blev i går nr. 2 til Vejle duathlon. Jeg regnede inden løbet med at jeg kunne køre nogenlunde op til niveau, men 2-3 uger med nedsat træning pga. nedtrapning til PM Holland og sygdom havde alligevel brudt rytmen mere end jeg havde regnet med/håbet på.

Allerede på første løb kunne jeg se at kroppen reagerede noget anderledes end sædvanligt, da min puls bare fløj op og lå tæt på max ret hurtigt, hvilket er meget usædvanligt. Derfor fik Bjarne Møller (OTK) også et lille hul til mig allerede der. Derefter blev resten af konkurrencen meget tung, og især var der ikke meget gang i cyklen. Jeg var aldrig i nærheden af Bjarne derefter, og han vandt i sikker stil.

Der er ikke andet at gøre end at se fremad. Der er DM om to uger, og det positive ved Vejle duathlon var, at det var første gang i to uger, at jeg kunne køre hårdt uden at få hovedpine eller blive meget træt bagefter. Den næste uge skal derfor gå med hård træning - bl.a. har vi en kraftcentersamling i Rødhus næste weekend - og så regner jeg med at jeg er klar til at være med fremme ved DM.

I øvrigt synes jeg, at det var chokerende så få der var til start i Vejle igår - vi var vel ikke engang 20. Så hermed en opfordring til folk om at komme ud og køre flere stævner. Om ikke andet er det da en god træningsdag...

27/4-2008 Snot, snot og atter snot

Så er det ved at være en uges tid siden Holland og træningen frem mod DM du burde køre på nuværende tidspunkt. Desværre har jeg fået raget en slem omgang forkølelse til mig, så der bliver kun trænet roligt lige nu. Ugen startede ellers ok, og jeg havde ikke ret meget ømhed i benene efter løbet. Desværre tror jeg, at immunforsvaret er blevet belastet lidt meget med for lidt søvn og lignende lige oven i en hård konkurrence, for som ugen skred frem synes jeg, at jeg blev svagere og svagere for hver dag. Jeg kunne ellers godt træne hårdt om tirsdagen med cykelintervaller og tempoløb om torsdagen, men om fredagen var der bare for meget snot og hovedet var tungt, så lørdag blev der holdt fri og i dag bliver der kun trænet let, så jeg forhåbentlig snart er ovre sygdommen. Der er kun 3 uger til DM, så jeg har ikke alt for meget tid til at være syg!

Med sygdom i kroppen har der været lidt ekstra tid til at surfe på nettet. Bl.a. har jeg lige set resultater fra Lissabon, hvor mange danskere har kørt stærkt i weekenden. Desværre punkterede Sara, hvilket er ærgerligt, for jeg er sikker på at hun minimum var gået i top 5, hvis ikke højere med den form hun er i. Desuden kørte Casper C et godt løb, og især var han godt med på cykel og svømning. Casper og jeg har cyklet en del sammen i vinter, og det ser da ud til, at det har hjulpet at cykeltræne ;-). Ellers synes jeg også, at det er klasse af Jimmy J at sætte et så stærkt felt af på cyklen, og når han finder løbeformen for alvor igen, så kan han nok også holde hele vejen hjem.

Nå jeg slutter her. Der er cykelløb i fjernsynet i eftermiddag, så jeg har travlt - kagen og kaffen laver jo ikke sig selv...

21/4-2008 Nr. 5 i Powerman Holland!

Så var tiden kommet til forårssæsonens hovedmål det prestigefyldte Powerman Holland på distancen 15-60-7.5. Som nævnt tidligere er løbet traditionelt meget stærkt besat, og størstedelen af den europæiske elite var da også til start i år. Jeg kan ligeså godt sige med det samme, at det blev en superdag for mig, hvor alt stort set lykkedes. En 5. plads er noget bedre, end jeg havde turdet håbe på, men det er bare superfedt at det lykkedes – det er noget jeg har arbejdet temmelig målrettet imod i nogle år nu.

På 1. løb startede jeg rimelig roligt ud (måske for roligt), men løb til gengæld meget jævnt hele vejen. Efter første omgang (2.5 km) var jeg vel nede omkring en 30. plads, men derfra hentede jeg kun folk. Efter ca. 6 km hentede jeg Aksel. Aksel havde på det tidspunkt valgt ikke at gennemføre pga. en skade, men til trods for det valgte han at gennemføre de første 15 km for at trække mig igennem resten af 1. løb. På den måde fik vi hentet mange atleter, så jeg lå som nr. 10 efter første løb. Det var en meget, meget stor gestus fra Aksels side når man tænker på, at han altså løb med en skade! Samtidig reddede det lidt min konkurrence, idet jeg kom relativt langt frem i feltet med et minimum forbrug af kræfter – ja faktisk har jeg aldrig følt mig så meget ovenpå efter 1. løb.

Jeg kom op på cyklen i en mindre gruppe med nogle gode cykelryttere (Helin, Strothmann m.fl), så jeg valgte at tage den lidt med ro og bare følge med (det er non-draft og 10-meter-reglen blev overholdt pga. meget dygtigt arbejde fra de Hollandske dommere). Efter ca. 14 km kommer Huyberechts op, og han går i front med det samme. Desværre hænger hele gruppen på, så jeg prøver selv at tage fronten og samtidig øger jeg tempoet. Da jeg efter 3-4 km kigger tilbage har det fået den ønskede effekt: Gruppen er væk og kun Huyberechts formåede at hænge på. Resten af vejen
Samarbejde undervejs på cyklen. Min far var en stor hjælp før, under og efter løbet!
”samarbejder” vi (hvor 10-meter-reglen bliver overholdt!) - han kører hurtigst i modvind og tekniske passager, og jeg tager spidsen i medvinden. På de sidste 40 km henter vi yderligere 5 atleter, som ikke kan sidde med i tempoet, og til sidst slipper Huyberechts også en smule i medvinden, og jeg kan skifte alene som nr. 4 til 2. løb.

Jeg følte ikke, at jeg havde kørt 100 % på cyklen, så jeg følte, at jeg stadig havde lidt overskud, da jeg gik ud på 2. løb. Jeg valgte udelukkende at fokusere på min egen rytme, og ikke at koncentrere mig om hvor de andre lå. Jeg regnede med, at der var mange atleter umiddelbart efter mig, så jeg ville bare holde så højt tempo som muligt, og så var det bare ærgerligt, hvis de kunne matche det! Første omgang (2.5 km) gik temmelig smertefrit tempoet føltes dog lavt, men jeg kunne se på omgangstiden, at jeg løb rimelig hurtigt, og der var ikke
Afsted på 2. løb. De sidste 7.5 km skal bare overleves!
nogen der havde overhalet mig. Så var det jo bare at fortsætte stilen, og det gjorde jeg så på 2. omgang, men i starten af 3. omgang var jeg ved at være bange for, at det hele skulle ryge på gulvet, da jeg fik rimelig alvorlige mavekramper og kramper i lår og læg. Jeg valgte at køre på i samme tempo, og til alt held forsvandt kramperne igen! På den sidste kilometer blev jeg dog passeret af en hurtigt løbende Kris Coddens, og jeg havde ikke mange chancer for at svare igen, men det kunne nu heller ikke ødelægge min glæde over 5. pladsen!

I dag kan jeg så side og reflektere lidt over gårsdagens begivenheder. Løbet var den helt perfekte start på sæsonen, og samtidig kvalificerer det mig til VM i august, så allerede nu kan jeg begynde at planlægge efter det -  modsat sidste år. Jeg er superglad for resultatet, og jeg skylder en stor tak til en masse folk som på den ene
I mål!
eller anden måde har bidraget både sponsorer, klubkammerater, familie og ikke mindst Aksel. Især tak til Aksel som udover at han ofrede sig på selve dagen har lagt utrolig meget arbejde og ikke mindst
præmieoverrækkelse
hjerte i elitetræning i Aarhus 1900 tri. Han har lagt øre til meget piveri over hård træning, samt brugt meget tid på at diskutere og justere min træning til hen ad vejen!

 

link, resultater, sammendrag (22:28 min.)

15/4-2008 Optakt Powerman Holland

Så er det i weekenden, der skal køres om europamesterskabet i Powerman-regi i den hollandske by Horst. Derudover er løbet også VM-kvalifikationsløb for os danskere, så det er en vigtig begivenhed for duathleter, og jeg ser meget frem til konkurrencen.

Den sidste træning frem mod racet har forløbet rigtig godt. Træningsprogrammet har budt på en del træning lige omkring konkurrenceintensitet, og efterhånden begynder det at se lovende ud. Især den sidste uges tid har budt på gode træningspas, hvor jeg virkelig har følt mig ovenpå, og jeg har været nød til hele tiden at minde mig selv om, at jeg ikke skulle træne for hårdt - det tager jeg som et godt tegn.

Jeg har været inde og checke
Fra Jels duathlon sidste weekend  - se flere billeder på www.triathlon-jels.dk
startlisten, og løbet er som sædvanlig velbesøgt af store navne fra både tri- og duathlonverdenen. Favoritten må være Joeri Vansteelant som på det sidste har været helt ustyrlige på de mellemlange duathlondistancer, og som tilmed også er begyndt at vinde kortdistancekonkurrence (han vandt for første gang en afdeling i den franske Grand prix serie i forrige weekend). Derudover er Ronnie Schildknecht også en favorit. Han kører normalt triathlon, men er især stærk på cyklen og løbet, hvilket også gør ham til en god duathlet. Sidste år blev han bl.a. to'er i PM Holland og vandt senere på året Ironman Schweiz.

Mit eget mål er at køre i top 10, hvilket jeg synes er realistisk, men der er et hav af andre top-10-kandidater, så jeg skal have en rigtig god dag for at det kan lykkes.

link

7/4-2008 Sejr i Jels duathlon!

For 2. år i træk blev det til sejr i Jels duathlon - det er ved at blive en god vane ;-)

Vejret viste sig i år fra sin pænere side med overvejende tørt vejr og solskin, og vinden var også ret mild når man tænker på at vi befandt os i det vindblæste Vestjylland tidligt i april måned. Så det var en perfekt dag at skyde sæsonen i gang, og komme ud og køre konkurrence igen.

Selve konkurrencen, som blev kørt over 5.5 km løb, 44 km cykling og 5.5 km løb - forløb ret perfekt for mig. Jeg kørte bare mit eget tempo fra start til slut og kiggede ikke så meget på konkurrenterne. På den måde kom jeg ind som to'er efter 1. løb uden at have overanstrengt mig alt for meget, og jeg kunne således give den god gas på cyklen, hvorefter jeg førte med omkring 6:30 min. til nr. to, og så skulle sidste løb "bare" overstås, hvilket det blev i et ok tempo, selvom jeg synes benene var noget tunge. Som en lille bonusoplysning kan jeg nævne at jeg cyklede/løb ca. et halv minut hurtigere i år til trods for at løberuten var en smule længere både på 1. og 2. løbetur...

Resten af ugen har været ok mht. træning. Dog har der været lidt travlt med studiet, hvilket er gået en lille smule ud over træningen, men ikke nogen katastrofe. Jeg føler at udholdenheden er i top, og at jeg bare kan blive ved og ved, til trods for at jeg træner hårdt nærmest hver dag. Det må jo være et tegn på at formen er ved at være der. Jeg ser frem til jeg skal køre Holland om 2 uger, og er spændt på, om jeg kan forbedre mig lidt i forhold til sidste år, hvor jeg blev nr. 14.

Denne uge byder på de sidste intensive forberedelser inden Holland, startende med løbeintervaller i dag. Der findes bare ikke noget bedre dagen efter sådan et duathlon-stævne!

31/3-2008 DM 10 km

Lørdag fik jeg løbet årets første konkurrence - DM 10 km på hjemmebane i Århus. Det var godt at få en konkurrence i benene igen for at komme i "race-mode" inden de vigtige konkurrencer. Efter en vinter med træning, træning og atter træning skal man lige vende sig til at nu skal det til at gøre rigtig ondt igen :-)

Det blev til en placering som nr. 37 i tiden 33:15 min. Det hele taget i betragtning er jeg ok tilfreds. Tiden er inden for det acceptable, selvom jeg godt lige ville have været under 33 min., samtidig fik jeg testet formen, som jeg synes ser ud til at være, hvor den skal være på nuværende tidspunkt. De sidste 3 uger inden PM Holland skal bruges på at "toppe" formen og ikke mindst "få noget friskhed i kroppen"!

Udover DM 10 km var det en ganske ok træningsuge. Vi havde en kraftcentersamling i Århus, hvor vi fik trænet godt - mest med fokus på intensitet. Lørdag var det primære DM 10 km, men jeg fik da også løbet én gang mere (meget let) og cyklet 2 gange (også let). Søndag var der igen morgenløb med efterfølgende hård cykling og jævnt off-bikeløb. Det var en rigtig hyggelig træningssamling, som jeg tror vi alle sammen fik en del ud af. I alt blev det til ca. 87 km løb og 345 km cykling i denne uge.

18/3-2008 hvileuge

Så nåede jeg til en af de sjældne hvileuger, som afslutter hver træningsperiode. Den sidst træningsperiode blev sluttet rigtig godt af med en god træningsuge med mange opløftende momenter. Jeg fik trænet en del mængde - 380 km cykling og 90 km løb, men det mest opløftende var egentlig, at jeg efter en kort periode med træthed igen havde overskud på de hårde træningspas.

Nu har jeg så en rolig uge inden det fra næste uge bliver alvor med konkurrenceperioden. Jeg starter ud med DM 10 km løb her i Århus efterfulgt af Jels duathlon, som bliver brugt som forberedelse til forårets vigtigst løb Powerman Holland d. 20/4.

Den rolige uge bliver i mellemtiden brugt på at restituere benene, og arbejde med hovedet, da jeg har en del at se til på studiet. Jeg er så heldig at have 3 eksamener i starten af april, hvilket jo ikke er specielt optimalt set i forhold til løbsprogrammet, men det plejer jo at gå alligevel på en eller anden måde!?

3/3-2008 Så er det forår...

...og dermed også tid til lige at stoppe op og gøre status over endnu en vinters træning. Træningen denne vinter har kørt ganske gnidningsfrit, og har et godt stykke hen ad vejen været lige efter bogen. Måske også fordi vi har været ret heldige med vejret indtil nu (7,9,13).

Der har været god mængde og samtidig er der kommet mere og mere intensitet i træningen. Dette kan også aflæses af følgende nøgletal for dec, jan & feb: Totaler: 196:40 timer heraf cykling: 122:50 timer/3518 km, løb: 73:50 timer/1020km. Intensiteten har samtidig været stigende hele tiden, hvilket pulsen illustrerer sammen med f.eks. watt-tallene eller km-tiderne. F.eks. er wattene ved konkurrencepuls steget fra ca. 275 watt i november til ca. 315 watt nu! Løbemæssigt er intensitet også blevet højere (samlet gennemsnitspuls er steget fra 150 i dec til 154 i feb) samtidig med at formen er blevet bedre. F.eks. kan man kigge på, hvordan km-tiderne har udviklet sig fra ca. 4:31/km i december til 4:21/km i januar til 4:09/km i februar... Okay det var ret nørdet, men det stopper også her (et eller andet skal man jo have ud af sin træningsdagbog...)

Men overordnet er det helt sikkert den mest solide vintertræning jeg nogensinde har lavet. Løbemæssigt har jeg aldrig været i nærheden af at løbe så meget nogensinde og slet ikke i december, januar og februar. Samtidig er der også kommet en del kvalitet i træningen, så det er jo ret perfekt. Jeg har vist tidligere cyklet lidt mere, men til gengæld har der været mere kvalitet i cyklingen i år end tidligere. Ikke forstået på den måde, at jeg har kørt mega høj intensitet - tvært imod, men jeg tror jeg har indset (læs: Aksel har sagt!) at lange rulleture med pulsen under 120 ikke kan bruges til ret meget andet end at spilde sin tid! I stedet skal der trænes mere målrettet og hver eneste træningstur har nogle helt klare intensiteter som skal overholdes, og dermed har de også et helt bestemt formål.

Formmæssigt synes jeg også, at jeg er, hvor jeg skal være. Jeg føler, at jeg har en god base, og at jeg kan holde et relativt højt tempo i relativt lang tid, men jeg mangler noget fart. Det passer dog meget godt med, at jeg lige har 1 1/2 måned til at øge intensiteten yderligere, og få trænet en masse timer omkring konkurrencefart. Jeg glæder mig som et lille barn til at komme i konkurrence igen - der er jo kun en måned til første konkurrence i Jels, hvor jeg skal se, om jeg kan gentage sejren fra sidste år...

25/2-2008 Træning uge 8: Watt-træning

En rigtig god uge. En af de sjældne uger, hvor alle træningspas rent faktisk gik helt efter bogen, så det er jo rart når det går sådan. Jeg føler egentlig at jeg er inde i et godt flow i øjeblikket, så det er bare med at bevare momentum?!

Især føler jeg at det går rigtig godt med cyklingen, som jeg ellers synes var gået lidt nedad bakke i sidste halvdel af sidste sæson. Sidste år skruede jeg en del op for løbemængden, og i det hele taget havde jeg meget fokus på løb. Jeg tror, at det i længden gjorde, at jeg generelt var ret træt når jeg skulle cykle, og det har nok kostet lidt i sidste ende. Men jeg føler, at jeg bedre kan klare at løbe mere nu, og at der er kommet en god balance mellem løb og cykling. I hvert fald føler jeg mig frisk og klar når jeg skal cykeltræne, og jeg har ikke problemer med træthed el.lign. i øjeblikket. Samtidig har det også givet min træning meget at køre med en watt-måler. At have et helt objektivt mål for, hvor meget jeg yder er helt enormt nyttigt, og har helt afgjort gjort det nemmere at analysere træningen og rette til, hvis der er blevet kørt for hårdt eller måske for langsomt. Sammen med pulsen og den subjektive følelse i benene tror jeg, at det er muligt at styre træningen helt ned i detaljen, og
Fra DM lang duathlon 2007
tilpasse belastningen, så man hele tiden træner så tæt på maksimalt som muligt.

Samtidig er det jo også nemt at se om formen bliver bedre - og i øjeblikket går wattene den rigtige vej ;-)

Tilsidst kan jeg lige tilføje at eliteholdet i Aarhus 1900 har sikret sig endnu flere sponsorer i 2008. Således skal jeg i 2008 bruge SIS-energiprodukter og Catlike-cykelhjelme. Det er lækkert at der er nogen der tror på os, og har lyst til at støtte os i vores jagt på at nå vores mål! Læs mere om sponsorer her.

Træningsdagbog 19/2-2008

Der er ikke så meget nyt at berette - træningen kører stort set som den skal. Dog har jeg haft lidt problemer med achillessenen i forrige uge, som gjorde at jeg måtte springe en træningsdag over. Men en hviledag gjorde underværker og nu virker generne til at være forsvundet. Der er heller ikke tid til at slappe af nu, da der kun er 9 uger til forårets hovedmål Powerman Holland. Træningen har siden november ligget i temmelig faste rammer med en ugeplan som er stort set uændret uge og uge, men hvor længden og intensitet så justeres afhængig af sæsonen. I øjeblikket er jeg i specialtræningsperioden, som egentlig er en rigtig "ond" periode, idet der kommer mere og mere intensitet i træningen samtidig med at mængden i store træk bibeholdes. For at give et lille indblik i en uges træning er her min træningsdagbog for uge 7:

mandag: FRI (fra træning - dagen blev brugt på et laboratorium på universitet)

tirsdag:

cykling: 2:05 t/56 km/184 watt

løb: offbike - 38 min/9.7 km

stille og rolig cykling for at prøve achillessenen af - mærkede intet. Løb let og ubesværet.

onsdag:

løb: 43:30 min/10.5 km

cykling: 2:15 t/70 km/240 watt.

Let morgenløbetur inden skole, som blev løbet på rutinen. Cykling om eftermiddagen var lidt hårdere med 2*15 min. omkring konkurrencetempo, hvilket gav 309 & 312 watt.

torsdag:

løb: 52 min.

Fællestræning med kraftcenteret. 5*5* ca. 200 m, pause: 15sek/120sek. løb 33-37 sek/stk. Kunne godt mærke at det var lidt tid siden jeg havde løbet i den fart, men er ok tilfreds med tiderne... Lavede desuden nogle nye styrkeøvelser.

fredag:

løb: 1 t/14.8 km

cykling: 3 t/92 km/237 watt

løb: 25 min./5.7 km

Langfredag! Startede med jævnt morgenløb alt for tidligt inden skole, hvilket altid er et helvede fredag pga. de korte intervaller dagen inden, men når benene først er i gang går det ok. De fleste kontinuerlige løbeture løbes progressivt, hvilket også var tilfældet denne morgen, så mod slutningen havde jeg ca. 4 km med 3:40-45/km-tempo. Tidligt fri fra skole, og så op på cyklen og afsted. Efter lidt opvarmning var der 2:30 t jævnt tempo på programmet, hvilket gik fint i det fine solskinsvejr! Dagen sluttede som den begyndte nemlig med en løbetur, men denne gang i helt stille og roligt tempo.

lørdag:

cykling: 1:49t/49 km/184 watt

løb: 1:22t/19 km

Var usædvanlig flad i dag. Godt nok plejer lørdag at være en tung dag, hvor jeg lige skal komme mig over den forgangne uge, men i dag var der ikke meget at skyde med. Tror det er pga. de korte intervaller torsdag, og så de nye styrkeøvelser???

søndag:

cykling: 2:15t/70 km/241 watt

løb: off-bike - ca.9.5-10 km/41min.

Fællescykling med kraftcenteret. Pga. mange skader/sygdom kom jeg til at trække hele vejen selv idag. Men benene var klar igen efter en sløj lørdag. Vi kørte en del intervaller i forskelligt tempo: 54min./271 watt, 12min./312 watt, 2*5min./346 watt, 1min./402 watt. Det efterfølgende off-bike løb bestod af en progressiv opvarmning, og så 3000 m på 10:50 min.

I alt 338 km cykling og 81 km løb. En god uge, hvor træningen for det meste er gået som det skulle. Tirsdag skulle jeg have løbet noget tempoløb, men løb en rolig tur i stedet pga. problemerne med achillessenen. Lørdag var heller ikke optimal, men man kan jo ikke være supermand hver dag?!

6/2-2006 Kraftcentertræningslejr

En god mængdetræningsperiode blev afsluttet med en træningssamling i Rødhus i weekenden. Ligesom sidste år var årets første kraftcentersamling henlagt til det nordlige Jylland, hvor vi sammen med atleter fra Ålborg triklub havde en rigtig god weekend med masser af træning, og fokus på primært på mængde. Fra fredag eftermiddag til søndag eftermiddag fik jeg løbet 57.5 km og cyklet 184 km, så det er da en ok weekend. Det gode ved weekenden er dog at selvom der bliver trænet meget, så er føler jeg mig ikke specielt træt bagefter. Efterhånden synes jeg, at de fleste af os er blevet gode til at styre intensiteten - takket være Aksel, som har arbejdet hårdt med den del - og derfor tror jeg også at de fleste af os føler at vi er kommet igennem weekenden uden at føle os helt udbrændte.

Jeg er egentlig også imponeret over hvor god form de fleste var i på turen. Jeg tror at der er mange af atleterne fra både Ålborg og Århus der har rykket sig en del siden sidste år, så forhåbentlig kommer vi også til at se det i konkurrencerne.

Den kommende periode kommer til at stå på specialtræning. Dvs. der kommer mere intensitet i træningen og stille og roligt vil der komme mere træning omkring konkurrenceintensitet. Der bliver også arbejdet lidt med hurtigheden på løbet med nogle kortere intervaller.

22/1-2008 Vigtigheden af restitution

Efter en travl periode i december og januar, hvor jeg har brugt meget tid på især skolen, men også på andre ting som f.eks. sponsorer har jeg nu nogle lidt roligere uger på det område. Det giver god tid til træningen, men Aksel og jeg har dog valgt ikke at øge min mængden væsentligt, men derimod stort set bare fortsætte med den træning som jeg har lavet hidtil. Jeg løber ca. 6:30-45 timer pr. uge i øjeblikket og cykler ca. 11-11:30 pr. uge. Det gode ved en sådan periode er at man restituerer meget bedre imellem træningspassene, og det gør at en træningsuge som kan føles temmelig hård til daglig nu pludselig føles ret nem. Det er med til at "lade batterierne", så man og så kan bide tænderne sammen i de hårde perioder.

Det med at restituere kan jeg bare se bliver vigtigere og vigtigere efterhånden som man træner mere. De perioder hvor jeg har travlt med skolen og måske først er hjemme sent om aftenen, der bliver træningen altså også derefter. Som regel kan jeg holde til det i 2-3 dage, men så falder jeg også sammen og min præstationsevne til træning falder markant, hvilket ret let kan måles på watt, km-tider og puls. Heldigvis synes jeg at jeg efterhånden er blevet god til at planlægge mig ud af så travle perioder, og det gør at træningen kører stabilt og hænger ganske godt sammen. Det foretrækker jeg også frem for at træne 25 timer den en uge, og så gå helt ned ugen efter og træne 5 timer.

Ellers kan jeg berette at endnu en aftale er faldet på plads, idet eliteholdet i Aarhus 1900 triathlon har lavet et samarbejde med Cannondale og Bikes4sale. Bikes4sale bliver samtidig sponsor for hele klubben, så det er en ret god aftale vi har fået lavet. Alle på eliteholdet ser frem til at køre på Cannondale igen i år, da vi var ret glade for at køre på dem sidste år.

5/1-2008 Godt nytår???

Det er ved at være et stykke tid siden jeg har skrevet, men lysten og tiden har ikke rigtig været der. Jeg har ikke rigtig lyst til at skrive om træningen - det går som det skal, men en gang imellem føles det lidt lige meget med den udvikling der har været i duathlonsporten det sidste år.

Nationalt bliver sporten kraftigt nedprioriteret. DM'er bliver aflyst eller nedprioriteret, og generelt er antallet af stævner bare faldende. Som eliteatlet er det heller ikke fedt at få at vide at der fra 2009 ikke længere er noget landshold i duathlon eller noget støtte i det hele taget. Sporten er så godt som død i Danmark. Og hvorfor vælger man dog at opprioritere DM kort duathlon i forhold til lang duathlon når man har et af verdens bedste landshold på den lange distance (eller hvad det nu hedder)? Desuden er der er så godt som ingen atleter i Danmark der satser på kort duathlon hverken age group'ere eller elite. Generelt er man som dansk duathlet stillet i en meget frustrerende situation, hvor man har ofret urolig meget tid og energi på en sport, som lige pludselig er nærmest ikke eksisterende i Danmark.

Internationalt er det ikke meget bedre. Der er ikke fundet en arrangør til VM lang duathlon endnu, og det er nok desværre meget tvivlsomt om der findes en. I det hele taget er det ret tydeligt at det internationale triathlonforbund ikke rigtig gider sporten. Men det er nok prisen for at komme med til OL og få noget TV-tid.

Nå, men der er så meget man kan ærgre sig over, men det gider jeg egentlig ikke. Det er stadig fedt at træne, og jeg glæder til at komme ud over køre løb igen, og heldigvis lever Powermanserien videre. Jeg kan også glæde mig over at jeg i 2007 rykkede mig et niveau op i forhold til tidligere, og efterhånden er ved at være tæt på det niveau som jeg drømte om at nå, da jeg startede for snart 5 år siden. Jeg kan glæde mig over at træningen har kørt rigtig godt de sidste ca. 2 år, og at der er ved at komme rigtig godt styr på løbetræningen også.

Sidst men ikke mindst er det lykkedes mig at skaffe en ny sponsor nemlig Ringkjøbing bank. De er en stor hjælp for mig, og de gør det nemmere at få ført mine ambitioner ud i livet. Se mere under mine sponsorer.

4/12-2007 opstart

Så er jeg så småt ved at være i gang med træningen igen. Efter VM fik jeg en god pause som jeg synes var tiltrængt, da træningsmoralen ikke var særlig høj, men efter 3 uger med meget lidt træning var det på tide at starte op igen. Jeg synes dog heller ikke, at jeg har haft den helt store træningsgejst i opstarten, og dårlig form hjælper heller ikke ligefrem på motivationen. Men det er som om at motivationen stille og roligt begynder at vende tilbage, og jeg begynder efterhånden at glæde mig til al den hårde træning, der er i vente!

Lige nu er der dog ikke særlig hård træning på programmet, men derimod bygges mængden stille og roligt op. Det går fint - i øjeblikket løber jeg 5-5:30 timer/uge, og planen er, at jeg skal op og løbe ca. 6 timer/uge. På cyklen er det også planen at mængden skal op i forhold til sidste år dvs. jeg skal cykle 5 gangen om ugen i stedet for 4. Stort set alt løbetræning foregår med ca. 4:30 min./km, og cykeltræningen er med ca. samme intensitet dvs. ca. 180-200 watt, og kun en gang om ugen med lidt hårdere belastninger (ca. 220-280 watt).

30/10-2007 VM lang duathlon: Total nedtur!

Så fik jeg taget mig sammen til at skrive lidt om min oplevelse ved VM i Richmond. Grunden til at jeg ikke har skrevet før har dels været manglende tid pga. en eksamen, men nok ligeså meget fordi jeg ikke har haft så meget lyst til at beskæftige mig med duathlon efter, at jeg kom hjem. VM blev absolut ikke den oplevelse jeg havde håbet på, og jeg synes først, at det er de sidste par dage, jeg har fået bearbejdet tingene og kan se lidt lyst på fremtiden igen...

Forberedelserne synes jeg ellers havde været rigtig gode med meget træning med høj intensitet. De sidste 3 1/2 uger optil VM løb jeg således 333 km og cyklede 1250 km samtidig med at der var masser af intensitet i træningen. Generelt følte jeg også, at jeg blev bedre og bedre for hver uge selvom jeg da havde dage, hvor jeg var meget træt. På den baggrund var mine forhåbninger egentlig i top inden VM.

Men selve løbet blev absolut ingen succes - alt gik bare galt på dagen. På 1. løb var jeg bare presset fra starten, benene var tunge og slet ikke oppe i det tempo som de plejer at være når det gælder konkurrence. Efter ca. 5 km må jeg slippe den gruppe som jeg havde håbet at kunne følge med. Her var flere gode atleter såsom Hans Fischer og Aldebert som jeg havde håbet jeg kunne "samarbejde" med på cyklen. Herefter måtte jeg bare prøve at finde en nogenlunde rytme, hvilket var helt umuligt, og jeg præsterede den klart dårligste første løbetur i år.

På cyklen var der ikke meget tilbage at skyde med. Jeg opgav hurtigt at forcere for at prøve at nå nogle af dem fra min løbegruppe, i stedet prøvede jeg bare at finde en nogenlunde rytme, og så håbe at nogle af folkene oppe foran ville gå ned. Desværre ender en generelt dårlig dag med at jeg styrter i et sving, og jeg vælger derefter at udgå, da jeg dels har tabt meget tid og dels har slået knæet rimelig meget og desuden var der absolut ingen kampgejst tilbage.

Det var altså slutningen på denne sæson - en ret træls en af slagsen, men det må jeg jo bare leve med. Jeg er kommet frem til, at jeg synes at sæsonen har været ret vellykket hidtil med gode fremgang, ingen skader osv., så det kan jeg godt glæde mig over. Selve VM kan jeg ikke umiddelbart se jeg kan bruge til så meget rent sportsligt. Jeg må bare prøve at finde frem til, hvilke fejl jeg har begået mht. til optakten og så prøve at undgå dem i fremtiden. Måske må man også bare erkende at en lang sæson tager på kræfterne, og at det vil komme til at koste i nogle løb? VM gav dog gode oplevelser og om ikke andet var det meget motiverende at se de andre danskere klare sig så flot derovre (5 danskere i top 14!!!).

Nu er det så officielt off-season, og der bliver slappet godt af, så jeg kan være klar til strabadserne i den kommende sæson. Det er nu rart nok med en lille pause fra den hårde træning, det giver lidt mere tid i hverdagen til at lave ting, som har hængt lidt i løbet af sæsonen, men efter et par uger bliver jeg nok hyperaktiv, og så er det ved at være tid til at starte op igen...

3/10-2007 Udtaget til VM lang duathlon

Ja så endte det med at jeg skulle køre VM alligevel - denne gang i U23 klassen. Det betød så også, at jeg lige pludselig fik lidt mere at se til end jeg havde regnet med, så derfor har jeg ikke lige fået opdateret siden.

Den hårde træning blev startet op igen og har nu kørt i godt to uger, og der bliver trænet godt igennem! Jeg synes du det går fint, og jeg synes bare det er fedt at træne hårdt i øjeblikket. Der er ca. 1 1/2 uges hård træning endnu, og så drager jeg til Richmond,Virginia, hvor VM afholdes. Jeg glæder mig helt vildt, og jeg håber på at afslutte sæsonen med et rigtig godt løb.

11/9-2007 Lige ved og næsten: Nr. 5 til DM lang duathlon

Så har jeg fået taget mig sammen til at skrive lidt om DM i weekenden. Jeg må indrømme, at jeg i løbet af de sidste par dage har været temmelig skuffet - ikke skuffet over min præstation eller hvordan løbet udviklede sig - men bare skuffet over at det ligesom i Powerman Holland lige præcis ikke var nok til en VM udtagelse. Jeg var virkelig sikker på, at jeg havde styrken til det, men det var bare ikke nok. Selvom jeg synes, at jeg har haft en god sæson med stor fremgang og mange gode resultater, så har jeg lige præcis manglet det sidste i de vigtige løb til
Starten
at lave det helt gode resultat.

 

Nå men selve løbet i søndags gik sådan set fint og helt efter drejebogen (løbsbeskrivelse kan ses her). Da der skulle laves en strategi til løbet tilbød Aksel og Jonathan at hjælpe mig på første løb med at sætte et højt tempo i et forsøg på at sætte konkurrenterne under pres - en virkelig flot gestus af de to. Strategien lykkedes ret godt; allerede på løbet måtte flere af de formodede konkurrenter slippe, og på den måde kunne jeg sætte mig på cyklen i 4. position og begynde at angribe med det samme. Til at starte med skilte Aksel og jeg os ud, dog med Kenneth Rasmussen i front. Men hurtigt fik Chris Fischer og Hans Fischer lukket hullet, således at vi var 4 forfølgere. Chris satte et temmelig hårdt tempo, så det var bare med at komme med der. Efter ca. 30 km havde jeg lidt krise, men en SIS-gel gav lidt styrke i benene igen. Efter 40 km styrtede Aksel desværre og måtte udgå - virkelig synd
Aksel og jeg skifter som nr. 3 og 4
når han nu kørte DM på hjemmebane. Jeg er dog sikker på at han kommer stærkt igen til VM senere i år.

På vej ud på 2. løb var jeg stadig lidt i tvivl om Kenneth var foran, da jeg inden løbet var ret sikker på, at jeg ville kunne køre ham ind på cyklen. Men da jeg forlader skiftezonen får jeg at vide, at der er 2:30 min. optil Kenneth, og så kunne jeg jo godt se, at den sidste VM-billet stod mellem mig og Chris. Til at starte med havde jeg mavekramper, men de aftog og efterhånden som løbeturen udviklede sig, kunne jeg ikke mærke dem længere, da smerten i mine ben langsomt overskyggede kramperne! Jeg fulgtes med Chris og Hans de første 2 km, hvorefter Chris øgede tempoet, og jeg kunne bare overhovedet ikke svare. Benene var helt stive, så der var ikke noget at gøre. Det er meget frustrerende, når nu krydsløbet havde kørt så godt til træning, men konkurrence er bare en helt anden sag, og
I skiftezonen på vej ud på de sidste 10 km.
belastningen fra det hårde udlæg måtte jo også betales tilbage på et tidspunkt. Chris og Hans løb stille og roligt fra mig, og jeg måtte i stedet prøve at motivere mig til at holde 4. pladsen, hvilket var temmelig svært. Jeg holdt dog nogenlunde gang i benene indtil den lange bakke efter 5-6 km, hvor jeg nærmest følte, at jeg var nede og gå! Med ca. 2 km til mål kom Michael Krüger så dampende forbi, i et tempo der nok var ca. dobbelt så hurtigt som mit eget...

Når jeg alligevel skriver, at jeg er godt tilfreds med løbet, er det fordi, at jeg synes, at der var meget der lykkedes. Taktikken med at tage teten fra starten lykkedes ganske fint, jeg var med, hvor jeg skulle være meget af dagen, og jeg havde skaffet mig et godt forspring inden sidste løb. Jeg gik selvfølgelig lidt mere ned til sidst, end jeg havde regnet med/håbet på, men det der i virkeligheden gjorde, at taktikken ikke blev en 100% succes var, at Kenneth Rasmussen var så ufattelig stærk. Jeg havde absolut ikke regnet med, at han ville køre fra mig på cyklen - tværtimod. Men når alt kommer til alt må jeg bare erkende, at Chris og Kenneth er stærkere end mig, og jeg kunne sikkert ikke have slået dem, uanset hvilken taktik jeg havde valgt at køre efter. Jeg er sikker på at de 4 danske VM-deltagere kommer til at være med meget langt fremme.
Undervejs på 2. løb. De sidste kræfter er sluppet op...

For mit vedkommende er sæsonen desværre ovre (jeg havde gerne taget yderligere en måned med hård træning :-(). De næste uger står på rolig træning inden jeg starter grundtræningen op igen i slutningen af året. Det glæder jeg mig til. Allerede nu kan jeg mærke, at jeg har lyst til arbejde hårdt, for at jeg kan blive den smule bedre, der kan gøre, at jeg kan vinde nogle medaljer.
Endelig i mål - jeg er helt færdig!

Sidst men ikke mindst vil jeg godt takke de øvrige sponsorer, atleter på eliteholdet og andre atleter fra klubben som har deltaget i træningen for en super sæson, som virkelig har rykket os alle sammen meget. Dette har Aksel jo en stor del af æren for, og jeg er sikker på, at hvis kursen fra denne sæson holdes, så skal det nok blive rigtig godt de kommende sæsoner.

resultater, TV2nord

4/9-2007 Jeg er klar!

Den sidste hårde træning er overstået og nedtrapningen inden søndag er nu i gang. Med de sidste par ugers træning føler jeg mig meget klar til DM. Uge for uge har jeg haft en følelse af en støt stigende formkurve, og især føles mit løb rigtig godt i øjeblikket. Der er også blevet satset en del på løb de sidste uger med små 90 km/uge. Alligevel har der været god intensitet, og til trods for trætte ben har jeg hver uge løbet en smule hurtigere på intervallerne og krydsløbene.

Cykeltræningen har også kørt stabilt med masser af hård enkeltstartstræning, men vejret har været noget af en udfordring, og det har derfor også været svært at vurdere hvor god formen egentlig er. Men sidste uge kørte vi så klubmesterskaber i enkeltstart på Bederrunden, hvor jeg kørte 35:17 min. for de 25.6 km og dermed slog min egen rekord med 16 sek.. Det var oven i købet med en puls på 173 dvs. 8 slag under AT og i meget blæsende vejr! Det lover i hvert fald godt for DM.

Jeg er klar...

27/8-2007 DM forberedelser

Så er det tid til en lille opdatering igen.

Træningen frem mod DM er i den afsluttende fase, og jeg synes faktisk det går fint. Efter PM Belgien har jeg ikke haft de store problemer med træthed, så der er blevet trænet god igennem de sidste 2 uger. Især har der været fokus på krydstræning og off-bike løb, hvor jeg har haft to ugentlige "nøgletræningspas". Det ene har været decideret krydtræning dvs. 3*(20 min. cykling+3 km løb) og det andet har været 3 timers hård cykling efterfulgt af 15-16 km løb. Begge pas synes jeg har været rigtig gode, og de er blevet gennemført med en rigtig fornuftig følelse (og fart).

Den kommende uge bliver også ganske hård mht. træning og derudover starter jeg i skole igen, og skal flytte i løbet af ugen, så nu er det slut med at fise den af og holde sommerferie. Men det virker jo også som om, at vejret har besluttet sig for, at det ikke skal være sommer længere!

Ellers blev min mistanke om at Aksel er i rigtig god form bekræftet igår, hvor han blev 2'er i verdens mest prestigefyldte duathlon Powerman Zofingen. Et virkelig flot resultat som de fleste duathleter kun kan drømme om!

15/8-2007 Powerman Belgien

Så er Powerman Belgien kørt, men det blev ikke helt det resultat jeg havde håbet på, da jeg endte på en 16. plads. Alligevel var der flere gode ting at tage med.

Det kan nogen gange være svært at se hvad der egentlig er sket i et løb ud fra resultatlisten, så jeg vil lige prøve at gennemgå begivenhederne set fra min synsvinkel:

1. løb, 10 km: Belært af sidste års deltagelse i samme løb vidste jeg, at det i høj grad handlede om at komme med frem på første løb, da cykelruten er meget nem og der køres med non-draftregler, som faktisk tillader at atleterne ligger med en afstand på kun 5-6 m! Det gør, at det faktisk er ret svært og også koster mange kræfter at splitte eller hente de "grupper", som dannes på første løb. Jeg fulgte således med i det høje tempo fra starten. På de første 2 km havde jeg 6:22 min., hvorefter tempoet faldt lidt til ca. 3:20 min./km. Tempoet var stadig meget højt, og jeg var en smule bange for at jeg ikke kunne holde det hele vejen, men det gik egentlig fint selvom de sidste 2 km var temmelig hårde. I skiftezonen var jeg på 33:09 min. kun ca. 2 min. efter fronten, hvilket er det klart bedste første løb jeg har lavet i en Powerman.

Cykling, 62 km: På den første af 4 omgange fokuserede jeg på bare at holde mig til den store gruppe som var blevet dannet på løbet, da jeg lige ville give benene en pause efter det hårde udlæg. På anden omgang forsøgte jeg at splitte gruppen ved at øge tempoet lidt, hvilket faktisk lykkedes ganske godt, men da jeg kom op til et par atleter, valte jeg at sætte tempoet lidt ned for at finde ind i et "samarbejde" med dem. Desværre betød det at hele gruppen kom op igen bagfra, og jeg besluttede fra da af bare at forholde mig passivt for at spare benene til et hurtigt 2. løb. Det er en strategi jeg ikke har prøvet før i et Powerman løb, men med tanke på den hårde første løbetur virkede det fornuftigt at "slappe af" på cyklen for at kunne holde dampen oppe til sidst. Efter at jeg lagde mig længere ned i gruppen faldt pulsen så lige med 20 slag fra ca. 170-75 til
2. skifte
150-55, hvilket vel siger alt om at 5-6 m er for lidt i et non-draft løb.

2. løb, 10 km: Jeg havde haft en meget let cykeltur i forhold til alle andre duathlonstævner jeg har kørt, og mine ben føltes fuldstændig friske og klar til at løbe hurtigt, da vi gik ud på 2. løb. Vi var en gruppe på 10 atleter som skulle kæmpe om placeringer fra nr. 5 og nedefter, og da vi gik ud på de første km følte jeg mig sikker på, at jeg nok skulle være med fremme. De første 2 km fulgte jeg med de forreste i vores gruppe, og der blev lagt ud i et vanvittigt tempo - ca. 3:15 min./km tempo. Det tempo ved jeg at jeg ikke kan holde hele vejen, så jeg finder mit eget
2. skifte. 10 mand skal kæmpe om 5. pladsen.
tempo på ca. 3:30 min./km., hvilket føles som et tempo jeg kan holde hele vejen, og samtidig holder jeg nogenlunde kontakten med gruppen. Efter de første 2.5 km følte jeg at det gik fint, og jeg var rimelig sikker på, at jeg nok skulle hente nogle af de forreste igen senere, men efter 3 km blev benene pludselig tungere og tungere for hvert skridt og det begyndte at flimre lidt for øjnene. Jeg prøvede at fokusere på at holde tempoet, hvilket lykkedes ud til den 4. km, men herefter ryger tempoet ned og km-tiderne hedder pludselig 3:45 min./km.. Da jeg blev overhalet igen af nogen af dem fra cykelgruppen, som blev sat i starten fik moralen yderligere et knæk. Jeg havde det temmelig skidt, så jeg prøvede bare at holde mit tempo og så komme hjem så hurtigt som muligt. De sidste km var ikke så sjove, men jeg holder dog et anstændigt tempo, så jeg ikke blev hentet af folk fra grupper længere tilbage. Jeg kommer over stregen som nr. 16 og sidst af folkene fra min cykelgruppe.

Set som en helhed er jeg ikke tilfreds med løbet. Målet var en top 10 placering, hvilket ikke lykkedes. Alligevel var det langt hen ad vejen et godt løb med en perfekt 1. løbetur, som virkelig viser at mit niveau på løbet er blevet væsentlig bedre. På cyklen tog jeg en chance og prøvede en ny strategi af. Jeg er sikker på at jeg kunne have cyklet en del hurtigere, men måske ville det koste for meget på sidste løb? Måske ville jeg have løbet ligeså hurtigt alligevel? De sidste 6 km af 2. løb er i virkeligheden det eneste, som ikke var tilfredsstillende. Nedturen på de sidste 6 km kan jeg ikke helt forklare. Jeg synes min løbetræning har kørt ganske fornuftigt i juli, og jeg har følt at min udholdenhed er blevet markant forbedret, så det er en smule frustrerende at jeg igen ikke kan holde tempoet hele vejen. Jeg har en lille teori om at forkølelsen og den deraf nedsatte træning i ugerne optil løbet kan have haft en smule indflydelse, men det er jo svært at sige.

Sammen med Aksel vil jeg nu bruge erfaringerne fra Belgien til at forberede mig til DM om små 4 uger. Det er lige tid nok til at få trænet et par rigtig hårde uger, og så håber jeg på, at jeg kan opnå den sidste skarphed, så jeg kan holde hele vejen til mål ved den lejlighed.

link/billeder, resultater (1. skift er med i cykeltiden, 2. skift er med i 2. løbetiden), video

10/8-2007 Powerman Belgien - optakt

På søndag skydes anden halvdel af duathlonsæsonen for alvor i gang når der køres Powerman Belgien i den belgiske by Geel.

For mit vedkommende skal løbet bruges som "opvarmning" inden DM om godt en måned i Ålborg, men jeg tager nu ikke til Belgien uden ambitioner. Feltet er ret stærkt i år - nok også stærkere end sidst - så det bliver svært at forbedre sig. Men jeg føler, at jeg har forbedret mig en del i løbet af de sidste 12 måneder, så mit mål er en top 10 placering. Dog er jeg lidt i tvivl om hvor jeg står formmæssigt på nuværende tidspunkt, da træningen mildest talt har været svingende på det sidste. Det er som om, at kroppen ikke rigtig kan finde den gode rytme igen efter, at jeg har bøvlet med noget sygdom. Den ene dag kører jeg et rigtigt godt cykelpas, men dagen efter falder jeg helt igennem på på løbetræningen...

Jeg håber at de sidste par dage med roligere træning kan gøre, at jeg kører noget mere stabilt på søndag, så jeg kan omsætte noget af alt det gode træning som jeg lavede i juli til et godt resultat...

Link

1/8-2007 12 dage til Powerman Belgien...

12 dage til Powerman Belgien, men det er desværre ikke den helt optimale optakt til løbet jeg har fået. Siden weekenden har jeg haft en kraftig forkølelse, som har betydet, at træningsmængden har været nedsat i nogle dag nu. Det er meget frustrerende så tæt på løbet især fordi træningen i juli måned ellers har kørt rigtig godt.

Løbetræningen har været god i juli, hvilket et kig på i træningsdagbogen også afslører: Ca. 324 km på 22 timer dvs. ca. 4:05 min./km. Der har været en god blanding af kvalitet som f.eks. 10*1000 m i kontrolleret tempo, men også længere ture og krydstræningspas.

Cykeltræningen har også været fint. Der har mest været fokus på "mellem-intensitet", men det kan også være hårdt nok, hvis der er nok af det! Dog har vejret været temmelig træls at træne i, og det er nok også det, der har givet lidt sygdom på det sidste.

Nu ser det ud til at sommeren efterhånden er lidt på vej, så det hjælper forhåbentlig på helbredet, og så skulle jeg også kunne nå at være klar til om 12 dage - om ikke andet så glæder jeg mig i hvert fald til at konkurrere igen!

13/7-2007 Sommertræning

Ja jeg må indrømme, at der har været lidt stille på siden det sidste stykke tid, men det er altså ikke udtryk for, at jeg ikke har trænet!

Juni gik med eksamensrace, da jeg havde 3 store eksamener inkl. et bachelorprojekt som skulle afsluttes, så der var nok at se til. Men det gik fint, og i det afsluttende bachelorprojekt fik jeg et 10-tal, så det var rigtig fint, og nu kan jeg altså kalde mig bachelor i biologi. Jeg har dog søgt om optagelse på kandidatdelen, så det regner jeg med, at de næste 2 år går med.

Til trods for al læsningen lykkedes det mig at få trænet rigtig godt i juni, så formen var ikke helt skidt, da jeg endelig fik ferie. Dog kunne jeg godt mærke at en hård eksamensperiode havde taget hårdt på ressourcerne, så jeg syntes ikke, at jeg var helt skarp lige efter eksamenerne. Men et hårdt træningsprogram skal nok rette op på det de kommende måneder, og jeg kan allerede nu mærke fremgang. En typisk træningsuge i øjeblikket kunne se ud som den gjorde i sidste uge:

mandag: fri

tirsdag: 16 km løb inkl. 2*13 min. AT-løb med 3:27/km.

onsdag: morgen:11.1 km med 4:10/km., aften: 60 km cykling inkl. 4*10 min. max.

torsdag: 1 times løb inkl. 3*3000 m på 10:05, 10:05 & 10:18.

fredag: 45 min. roligt med 4:25/km. efterfulgt af 2:30 timer cykling med let-jævnt tempo (33.8 km/t).

lørdag: 3 timers cykling i jævnt tempo 110 km efterfulgt af 5.7 km off-bike løb med 3:35-4:00/km.

søndag: morgen: 105 km cykling i jævn fart (35 km/t), aften: 19.1 km løb progressivt fra 4:20-3:45/km.

total: 354 km cykling og 77 km løb.

Målet i efteråret bliver primært DM lang duathlon d. 9 september, hvor der også er kvalifikation til landsholdstruppen til VM senere på året. Men inden da vil jeg køre nogle konkurrencer som optakt, og det ligger i hvert fald fast, at jeg kører Powerman Belgien d. 12 august. Det giver mig også lige en måned til at komme helt op i fart igen...

28/5-2007 DM kort duathlon

Så er DM overstået, og det gik jo lidt som man kunne forvente. På forhånd var det spændende, hvordan taktikken fra de andre hold ville blive - og specielt havde TRI4 mange kort på hånden. Og man må sige, at de spillede kortene på den optimale måde. Rasmus Henning valgte at vente på Aksel og Jonathan på 1. løb, og på den måde havde han sikret sig en alliance med både Århus 1900 og Ålborg. Dette gjorde også
Starten
konkurrencen lidt frustrerende for mig, da jeg på hele cykeldelen var tvunget til at køre passivt. Jeg følte ellers, at benene var klar til cykle stærkt i dag. Til gengæld havde Jonathan gode muligheder for at køre om medaljerne i fronten. Løbet tog dog en drejning, da OTK valgte at ofre nærmest alt på at køre frontgruppen ind igen, hvilket lykkedes på sidste omgang, således at en stor gruppe på ca. 15 mand skulle løbe om medaljerne. I øvrigt imponerende indsats af OTK-holdet på alle måder, og især var Jens Koefoed vild og voldsom på cyklen. Det er ikke hver dag man ser en europamester i triathlon ofre sig i den grad for holdkammeraterne. Nå, men jeg startede ud i et godt tempo på 2.løb og satsede bare på at holde det så langt som muligt. I starten kom jeg da også en smule tættere på Aksel og bronzemedaljen, men efter ca. 3 km begyndte det at være svært at holde tempoet, og jeg måtte lade 3. pladsen være. Jeg kæmpede så godt jeg kunne resten af vejen, men måtte overgive mig til et par rapfodede TRI4 folk
2. skifte - medaljerne skal fordeles!
på den sidste kilometer, så jeg endte på en 7.plads. Konkurrencen om medaljerne var meget tæt (de 7 første var i mål indenfor 1 min.), så det var da lidt ærgerligt, at jeg ikke havde speeden til at følge med hele vejen, men måske næste gang!

Jeg er nu godt tilfreds med resultatet. Drafting på cykeldelen er en konkurrenceform, som ikke tilgodeser mine evner som cykelrytter særlig meget, og i et felt med så mange gode løbere, tror jeg, at det er tæt på det optimale resultat for mit vedkommende med mit nuværende løbeniveau.

Dog et lille men: Jeg sidder her bagefter og spekulerer lidt på, om jeg ikke kunne være gået med Rasmus Henning-gruppe på 1. løb. Det er ikke til at vide, men måske man skulle satse lidt mere næste gang?

DM kort duathlon markere også slutningen på den første halvdel af sæsonen for mit vedkommende. En kort gennemgang af resultaterne viser en stor pil opad, så det er med stor optimisme og gå-på-mod at jeg kan gennemoptage træningen frem imod efterårets mål. Jeg er ikke i tvivl om, at den store fremgang skyldes den nye elitestruktur i Århus og ikke mindst det store arbejde Aksel har lagt i det. Jeg glæder mig til endnu mere dejlig hård træning sammen med resten af elite/kraftcenterfolkene :-)

Men den nærmest fremtid byder på eksamenslæsning og ingen konkurrencer, så der bliver nok ikke så meget at berette om på duathlonfronten. Men træningen skal jo stadig holdes ved lige, og jeg regner da også med, at jeg skal ud og presse triatleterne til træning, så de kan være skarpe til de kommende konkurrencer...

24/5-2007 DM kort duathlon på søndag

En kort opdatering her før DM duathlon på søndag. Træningen har kørt rigtig godt de sidste 10 dage, og overordnet set føler jeg mig klar til på søndag. Jeg får til gengæld også brug for at være klar på søndag, da feltet til årets DM er meget stærkt. Der er en del hurtigløbende folk med, som er specialister på de korte distancer, så der er ikke noget med at slappe af i starten - det bliver fuld gas fra hele vejen.

De altoverskyggende favoritter er TRI4 med Rasmus Henning og Christian Madsen, men vi har også et fornuftigt hold med fra Århus 1900 i år, så vi har da planer om at drille de store drenge så meget som muligt. Under alle omstændigheder så tror jeg, at det bliver et spændende løb at se på, så jeg kan kun opfordre til at komme til Esbjerg og kigge på.

Kenneth har i øvrigt igen været på banen med en lille optakt til løbet, som kan læses under "Kenneth's corner".

13/5-2007 god træningsuge og pr. på 5000 m

Igen en travl uge på flere punkter, men til gengæld også meget effektiv! Til forskel fra sidste uge har træningen været en ren fornøjelse i denne uge. Benene har været gode, og selv når jeg har været træt, har der været god fart på.

Temaet i træningen i denne uge har været: Kort, men hårdt! Onsdag blev der kørt ryk og korte intervaller på cyklen, hvilket er noget uvant for mig, men jeg kan mærke, at det giver fart i benene. Torsdag blev de korte intervaller lavet om til en 5000 m-test, da AGF arrangerede stævne på stadion. Aksel løb hare for mig, og vi lagde ud i 3:12 min. på den første km, men stille og roligt blev tempoet øget, og vi endte med at løbe den sidste km på 3:02 min., og dermed blev sluttiden 15:43 min. Tiden var selvfølgelig personlig rekord, og man kan jo sige, at den kommer på et godt tidspunkt, når der nu er DM kort du om to uger! der var flere andre fra klubben, der løb, og til trods for at de fleste er i en tung træningsperiode, blev der sat flere pr.'er (resultater burde komme her?!). Fredag var der lidt jævn cykling og løb på programmet, mens der lørdag skulle køres 1900-cup i duathlon. Vi kørte 6-28-3, og jeg løb og cyklede rimelig stabilt hele vejen. Jeg kørte på landevejscyklen, til trods for at det var en non-draft konkurrence, men jeg kan jo lige så godt øve mig i at køre lange udbrud til kort du ;-) (resultater kommer nok her). Det var et rigtig fint arrangement og rigtig god træning, men det kunne nu have været fedt, hvis der var lidt flere deltagere. Søndag blev der igen kørt korte intervaller, og til trods for du'en dagen før havde jeg faktisk gode ben og masser af power. På det efterfølgende off-bike løb var km-tider på de første 4 km imellem 3:28 og 3:47, og det føltes ubesværet.

7/5-2007 Gelting duathlon

Sidste uge var absolut ikke noget at råbe hurra for træningsmæssigt. Jeg var træt, forkølet og har samtidig også haft travlt på studiet med Bachelor projekt mm. Eneste lyspunkt var faktisk søndag, hvor jeg var taget til Gelting i Tyskland for at køre en kort duathlon (2-20-2) med draft på cykeldelen. Der er jo en del tri- og duathleter i Tyskland, så der var da et par håndfulde gode tyskere med, som godt kunne løbe hurtigt - bl.a. Sören Lindner, som blev 4'er ved sidste uges tyske kortdistance mesterskaber. Desuden kørte Aksel Nielsen og Kenneth Hansen også.

Løbet:

På 1. Løb blev der selvfølgelig lagt hårdt fra land for at komme med på cyklen, så det var næsten fuld gas hele vejen. Jeg kom ind i skiftet sammen med Aksel lige efter Sören Lindner, men desværre taber jeg kæden, idet jeg hopper på cyklen, og jeg kommer ikke med i den forreste 5-mandsgruppe. 8-mandsgruppen, som jeg sidder i får dog hurtigt kontakt med de forreste, og resten af cykeldelen kører denne 13-mandsgruppe sammen. Dog prøver jeg et udbrud efter ca. 10 km efter fint forarbejde af Aksel, og jeg får også et hul, men da jeg kommer alene af sted og ikke rigtig øger forspringet, vælger jeg at falde tilbage for at spare kræfter til 2. løb. I skiftet til 2. løb taber jeg ca. 5 sek., da jeg kører med almindelige cykelsko (mange andre cyklede med løbeskoene på). Jeg starter derfor 2. løb som nr. ca. 8-10 stykker, men efter 1 km har jeg sammen med Sören Lindner lukket hullet til Aksel i front. Vi har et godt hul, så det hele ender med en spurt imellem os 3, men tyskeren er desværre lidt for hurtig, og først må jeg give fortabt, og det lykkes heller ikke for Aksel at gå forbi, så han bliver 2' og jeg 3'er.

Alt i alt et fint løb, og en supergod forberedelse frem mod DM kort du. Løbeformen virkede overbevisende både på 1.løb (2:58 min./km) og 2. løb (2:56 min./km), så det er bare at fortsætte de gode takter til træning, og så skal jeg nok være klar på dagen.

Resultat

29/4-2007 the show must go on...

Kroppen har været lidt mørbanket siden sidste weekends strabadser, hvilket uges trænings også har båret præg af. Mandag og tirsdag var benene meget ømme, så der blev det kun til 30 min. løb i lavt tempo. Onsdag fik jeg cyklet lidt intensitet og torsdag kunne jeg løbe 10*1000 m til KC-træningen i tempo 3:20-3:30 uden at det var alt for belastende. Resten af ugen har været lidt op og ned, da jeg er blevet lidt forkølet og derfor ikke har følt mig helt på toppen, men jeg tror det er ovre om et par dage, og så er jeg klar til at give den gas igen.

Mit næste store mål bliver DM kort duathlon d. 27. maj, så jeg har ikke alt for lang tid til at gå rundt og være træt, inden træningen skal til at køre igen. Fokus i træningen vil selvfølgelig ændre sig lidt, så der er i højere grad prioriteres hurtighed frem for udholdenhed, og desuden vil jeg køre følgende stævner frem imod DM:

bullet 6/5 Birklon (Tyskland) (2.5-20-2.5 draft)
bullet12/5 1900 tri klubmesterskab (6-25-3)
bullet17/5 Vejle duathlon (8-32-4 non-draft)

Fandt i øvrigt 21 min. sammendrag fra Powerman Holland på en hollandsk hjemmeside http://triatlon.tv/2007/index.php . Man skal bare klikke på Horst aan de Maas, WK Powerman, så får man hele herligheden, og endda på hollandsk (tror jeg!?). Sjovt koncept iøvrigt - hvorfor har vi ikke det i Danmark...?

24/4-2007 Powerman Holland

I søndags stod sæsonens første store styrkeprøve på menuen: Powerman Holland på distancen 15-60-7.5. Jeg vidste på forhånd, at jeg var i god form, og at vinterens træning aldrig nogensinde havde forløbet så godt som i år, så jeg var sikker på, at jeg ville lave en rigtig god præstation - måske endda nok til at køre i top 10. Løbet var i år opgraderet til verdensmesterskab indenfor Powerman-regi, så feltet var meget stærkt besat med stort set alle de bedste duathleter i verden, og med top 3 fra sidste års VM i spidsen!

Løbsbeskrivelse:

Strategien på første løb var at løbe disponeret, og holde et konstant tempo og en puls lige under 185 (AT) hele vejen, så på den første kilometer blæste folk forbi, og jeg lå nok nede omkring nr. 50-60 stykker. Men allerede efter 2-3 km begynder jeg at hente folk, og da Michael Krüger går forbi mig ca. halvvejs, ligger jeg mig på fødder der. Vi henter hele tiden folk, og mod slutningen ligger vi ca. 15 sek. efter 2. gruppe med bl.a. Hans Fischer, Dirk Strothmann og Lukas Bauman og er meget tæt på at hente dem, men da min puls stiger til 188, hvilket er kritisk, vælger jeg at holde lidt igen til sidst. Jeg er i skiftezonen som nr. 19, hvilket er meget længere fremme end jeg er vant til at være på første løb.

I skiftet er jeg tæt på den store 2. gruppe, men jeg når lige præcis ikke med, og på de første kilometer igennem byen mister jeg gruppen af syne. I stedet vælger jeg at tage det med ro og få pulsen ned, hvorefter jeg prøver at køre gruppen ind. Jeg henter hurtigt nogle folk, og efter ca. 15 km når jeg den forreste del af gruppen med Hans Fischer og Strothmann, og lidt efter får David Senn fra Schweiz også kontakt bagfra. Jeg ved, at det er en stærk gruppe, og de øvrige atleter har kørt mange topplaceringer hjem ved VM og Powerman konkurrencer, så jeg vælger at køre lidt passivt og lade de "store drenge" tage slæbet (10 m reglen blev igennem hele løbet overholdt :-), men det giver alligevel en effekt at ligge 10 m efter en anden atlet). Efter ca. 40 km prøver jeg at øge tempoet fra ca. 40 km/t. til 42-43 km/t for at splitte gruppen, hvilket til dels lykkes, og samtidigt henter jeg den næste "gruppe" med Aksel Nielsen, Wim Nieuwkerk m.fl. Jeg har rigtige gode ben, så jeg forsøger at køre videre i sammen tempo, og da jeg kigger mig tilbage, har jeg fået hul til hele gruppen. Jeg fortsætter i samme tempo resten af cyklingen og får også lige samlet Andy Sutz og Armand van der Smissen op på vejen, så jeg i skifter til 2.løb som nr. 5!

Da jeg starter ud på de afsluttende 7.5 km har jeg det ok, og jeg kan følge Van der Smissen de første 1.5 km, men da Aksel kommer stormende forbi, prøver Van der Smissen at gå med, og jeg ryger af. Herfra er det bare en kamp at komme i mål, og jeg kan ikke undgå at miste placeringer, da løbet er meget tæt. I mål ender jeg på en 14. plads, hvilket klart er mit bedste resultat hidtil, og jeg er derfor meget tilfreds. Benny Vansteelant vinder igen med Ronnie Schildknecht på andenpladsen, og Joerie Vansteelant på tredjepladsen. Aksel og Hans kører også nogle kanongode løb med hhv. en 5. og en 11. plads.

Selvfølgelig er det ærgerligt, at jeg ikke lige har overskuddet til at løbe 1 minut eller 2 hurtigere til sidst, da jeg så ville være kommet i top 10, hvilket ville have været ret vildt! På den anden side er der også utrolig meget positivt at tage med fra løbet. Det er første gang, at jeg virkelig er oppe i den del af feltet, hvor det er sjovt, og hvor man ligger og kæmper imod den absolutte verdenselite, og jeg kan se, at det er meget lidt, der skal til, for at jeg kan slå dem. Desuden viser konkurrencen mig, at Aksel har fundet nøglen til at få min træning til at fungere, og jeg er sikker på, at med Aksels hjælp så er dagen, hvor jeg kan slå nogle af "kanonerne" ikke langt væk.

resultater (skiftene er med i hhv. 1. og 2. løbetid.) billeder

16/4-2007 Racemode

Så er jeg ved at være klar til Holland i næste weekend. Når man skal til udlandet for at køre vigtige løb kræver det altid lidt ekstra forberedelse både praktisk og mentalt, og jeg har efterhånden udviklet en rutine som gennemkøres i ugerne optil løbet. Alt det praktiske er på plads, de sidste justeringer af cyklen er lavet  med god hjælp fra Per fra Cyclingpower og mentalt er jeg også ved at være sat på "racemode".

Rent fysisk er jeg i hvert fald klar. De sidste hårde træningspas er overstået, og de viser i hvert fald, at jeg er klar. Sidste onsdag kørte jeg 55 min. lige under konkurrencetempo med en gennemsnitsfart på 40 km/t, og det føltes meget nemt. Torsdag løb jeg 5 km fartleg på 17:06 min. med km-tider mellem 3:13 og 3:40, hvilket ligeledes var med stort overskud. Søndag kørte jeg kortere intervaller á 7 min., hvor der både var enkeltstart og holdkørsel på programmet. Her blev der også kørt temmelig stærkt og det meste af tiden lå farten mellem 40 og 50 km/t.

Aksel har virkelig formået at time min form helt perfekt, og nu håber jeg bare, at jeg kan omsætte det til et godt resultat i Holland.

10/4-2007 Sejr i Jels duathlon

Jels duathlon (5.2-44-5.2 km) er jo efterhånden blevet en rigtig forårsklassiker, som markerer starten på duathlonsæsonen, og i år kunne jeg igen stille til start. Træningen i ugerne optil havde været lidt op og ned - nogle dag med ok ben, og nogle dage, hvor der ikke rigtig var noget at skyde med, så jeg var spændt på at finde ud af, om benene havde en af de gode dage!

Selve konkurrencen: På 1.løb var planen et konservativt udlæg, så jeg blev sat en anelse fra starten af Simon J, Esben H (OTK) og Kenneth (Horsens). Omkring 3 km lukkede jeg det hul, og var inde i skiftezonen med første gruppe.

I skiftet fumlede jeg helt enormt, og da jeg endelig havde fået hjelm og sko på, havde Simon fået et hul på 200-300 m!. Nå, men jeg fandt min rytme, kørte forbi nr. 2 og 3 ret hurtigt og kom op til Simon efter ca. 10 km. Jeg prøvede lige at tage en puster der, men min puls faldt ret meget, så jeg besluttede at køre væk i stedet. Jeg kørte bare mit eget tempo, og da jeg kiggede tilbage efter første omgang, var han væk. Herefter koncentrerede jeg mig om at holde en stabil puls. Efter cyklingen havde jeg et hul på små 3 min...

I andet skifte fik jeg lige fumlet lidt tid væk igen (jeg vidste ikke hvor stort hullet var til #2), men jeg kom da afsted. I starten var der lidt krise pga. følelsesløse føder, men da de fik varmen igen, gik det rigtig godt, og jeg løb en rigtig god 2. løbetur. Jeg kunne derfor også løbe komfortabelt i mål til sæsonens første sejr :-)

Jeg er meget godt tilfreds med formen, det føles helt klart som om den lige har fået et hak opad i forhold til DM 10 km, og forhåbentlig peaker den om små to uger i Holland. De næste dage står på mere hård træning frem imod Powerman Holland, og med så god en konkurrence i bagagen føler jeg mig mere klar end nogensinde, men det bliver et helt anderledes løb i Holland...

Så skal det da også lige nævnes, at jeg i weekenden kørte på mit nyeste våben til 2007 sæsonen: En superhurtig Cannondale Slice enkeltstartscykel med en masse lækre dele på såsom Cannondales eget SI-carbonkraksæt, og et meget lækkert styr fra USE. Se billeder her.

ps. Hvad er en stor sportsmand? Læs Simons dagbog her - store ord fra en stor mester

Billeder venligst udlånt fra Triathlon Jels, egne billeder, Resultater

26/3-2007 Afslutning på specialtræningen

Så er den sidste uge i en meget hård periode overstået. Der var heldigvis flere opmuntrende momenter i træningen i denne uge, efter at jeg havde været ret smadret i sidste uge. Først på ugen var jeg stadig ret træt, og især føltes det som om, der ikke var noget fart på cyklen, men til trods for rimelig hård træning nærmest alle dage, så blev det bedre i løbet af ugen. Lørdag havde jeg for første gang i 8-10 dage et cykelpas, hvor jeg havde overskud til at køre de intensiteter, som jeg skulle, så det blev til en god og hård omgang tempotræning.

Søndag løb jeg så DM 10 km, som gik fint. Jeg var rimelig træt fra starten, så jeg lagde forsigtigt ud, men da jeg kom ud til 5 km i 16:53 min., og stadig havde masser af overskud kunne jeg godt se at jeg bare kunne give gas hjemad. Sluttiden blev 33:31 min., hvilket er pr. med ca. 45 sek., så det er jo kanon...

Samlet træningsmængde i uge 12: 266 km cykling og 77 km løb. Næste uge står den på hvile, og derefter den sidste afpudsning af formen frem imod Powerman Holland.

 

18/3-2007 Ny sponsor

I løbet af ugen faldt det endelig helt på plads, at Århus 1900 triathlon har indgået en samarbejdsaftale med Cyclingpower.com og Cannondale. Aftalen indeholder nogle økonomiske fordele, og den indebærer også, at eliteteamet skal køre på Cannondalecykler i 2007, så på det område skulle jeg være godt dækket ind. Jeg skal køre på enkeltstartsmodellen Slice, som Faris Al Sultan jo har vundet Hawaii ironman på. Der kommer snarest nogle billeder af cyklen på hjemmesiden.

Træningsmæssigt har den forløbne uge været noget L.... De sidste par ugers overskud har været afløst af en tung og træt krop. Udover to anstændige løbepas har alt andet været den rene ynk - pulsen og dermed tempoet har ikke været til at få op, og de fleste træningspas er endt med at jeg har kravlet hjem igen...

Jeg håber, at de sidste par dages rolige træning har hjulpet lidt på de trætte ben, for den næste uge bliver brutal, og søndag er der jo DM 10 km, som bliver løbet i området omkring Århus stadion, så kom ud og hep...

12/3-2007 En træningsuge...

Der er ikke så meget nyt at berette om, træningen kører fint, og det føles generelt som om formen går en smule fremad uge for uge.

Der er jo kun lidt over en måned til jeg skal køre Powerman Holland, så træningen intensiveres virkelig i de her uger. En typisk uge har  2-3 hårde løbepas og 2 hårde cykelpas. Jeg løber én gang længere intervaller omkring AT og én gang kortere intervaller, som skal træne den maksimale iltoptagelse. Mht. cykling køres der én gang tempokørsel omkring Powerman-konkurrencefart og én gang, hvor der køres progressivt fra ca. ironmanfart til over AT-fart med efterfølgende off-bike løb. I alt bliver det ca. til 290 km cykling og 65-70 km løb pr. uge. Det er et ganske hårdt program, men det virker til at kroppen restituerer rigtig godt i øjeblikket, så jeg når at blive relativt frisk til hvert træningspas.

Endnu en træningsuge er vel overstået, og nu kan jeg snart heller ikke vente med at komme i konkurrence. Vintertræningen har været min mest stabile træningsperiode nogensinde, og jeg glæder mig til at se resultatet af den hårde træning...

1/3-2007 hård træning med trætte ben...

Tid til en lille opdatering igen.  Efter den rolige uge i uge 7 skulle jeg i sidste uge i gang med den "seriøse" træning frem mod sæsonstarten, så nu skulle jeg bare ud og fyre den af - eller det troede jeg i hvert fald. Hurtigt blev man klogere. Hvileugen havde åbenbart gjort benene endnu tungere, det blev pludselig vinter med sne og sjap og samtidig synes jeg, at jeg havde ondt alle vegne, og især var knæet ømt... Nå, men der blev da trænet alligevel med nedsat intensitet på løbet pga. glatte veje, og ømme ben og med nedsat mængde på cyklen, da det hele foregik indenfor.

Denne uge er startet noget bedre. Sneen og ømheden i benene er væk, så nu er der kun lidt træthed tilbage, så alt er jo, som det skal være! De første dage har primært stået på intensivt løb med 2*13 min. i ca. 3:25/km-tempo tirsdag og 4*(2*600 m) torsdag i 3:02/km-tempo. Resten af ugen står den mest på hård cykling, men også med en lang løbetur og noget off-bike løb på programmet.

Mht. konkurrencer, så bliver den første DM 10 km sidst i marts efterfulgt af Jels duathlon først i april, og så Powerman Holland d. 22. april. Herefter gælder det om at blive klar til DM kort duathlon sidst i maj.

12/2-2007 uge 6

Uge 6 blev endnu en stabil træningsuge, og i øvrigt den sidste i "forberedelsesperioden". Generelt har løbetræningen været rigtig god de sidste måneder. Der har været en god fremgang uge for uge - dels føler jeg, at jeg restituerer bedre efter træningen, og dels kan jeg se på kilometer-tiderne, at det går den rigtige vej. Jeg regner med, at jeg lige skal have checket løbeformen i en konkurrence i løbet af den næste måneds tid. Cyklingen har været ok. Til tider føler jeg mig lidt "død" i benene, og pulsen kommer ikke så nemt op, hvor den skal være, men det er bekymrer mig ikke så meget, for sådan plejer det at være om vinteren.

Uge 7 byder på en en roligere uge, hvor den sidste træningsblok på 6 uger kan få lov til at blive "absorberet". Fra uge 8 begynder "specialtræningsperioden" frem mod de første duathlonstævner i april, så jeg kan snart se en ende på den lidt kedelige vintertræningen. Når man cykler rundt med tunge ben en onsdag morgen i #%#%" regnvejr, så hjælper det jo også altid at tænke tilbage på de gode oplevelser fra sidste sæson, og hvad der venter forude i den nye sæson...

Fandt lige et billede fra Powerman Østrig 2006. Jeg synes det illustrerer en duathlets glamourøse tilværelse meget godt ;-)  (Hans ses på podiets 3.plads, og jeg selv yderst til højre)

5/2-2007 Kraftcenter samling i Rødhus

Uge 5 blev afsluttet med en kraftcentertræningsweekend. Samlingen var henlagt til det meget vindblæste Rødhus i Nordjylland, så selvom der er fladt som en pandekage, så var der masser af "lækker" modvind at kæmpe imod. Vi var samlet omkring 20 atleter fra Ålborg og Århus, så der var masser af folk at træne med, og om aftenen blev der hygget igennem og fortalt røverhistorier i jacuzzien eller i sofaen...

Vi var ret heldige med vejret, så det omfattende træningsprogram blev gennemført uden problemer både mht. længden af passene, men også de gange, hvor pulsen skulle lidt op. Fokuspunktet var en længere cykeltur (3 timer) om lørdagen med indlagte tempointervaller, og derudover var der også en del løb på programmet. Træner Aksel fik dog styret tropperne med hård hånd, så intensiteten blev holdt på et fornuftigt niveau, så der ikke var nogen der "brændte sammen". På den måde er der stadig overskud til at træne hårdt i den kommende uge, selvom weekenden var hård.

Med træningsweekenden kom ugens totaler op på 270 km/9:30 timer cykling og hele 94 km/6:32 timer løb,  uden at det gik ud over kvaliteten af træningen. Det er den "længste" uge jeg nogensinde har haft mht. til løbekilometer, hvilket vel indikerer, at løbet går den rigtige vej. Det fedeste er nu, at jeg samtidig føler fint overskud, og bare er klar til at træne mere endnu i den kommende uge.

27/1-2007 Status for vintertræningen

Pyha tiden flyver jo af sted, og nu har jeg igen ikke fået opdateret...

For at gøre en lang historie kort, så har jeg haft 3 store eksamener her i januar, hvilket har krævet en del tid og energi i løbet af december og januar, og den tid, der har været i overskud er blevet brugt på træning. Faktisk har træningen kørt ganske fint de sidste par måneder, og jeg har rent faktisk mere eller mindre fået gennemført træningsprogrammerne til trods for lidt travlhed.

Helt konkret har træningsmængden ligget stabilt på ca. 60 km løb og små 300 km cykling pr. uge. Intensiteten er stadig let/jævn med enkelte træningspas, hvor intensiteten i kortere perioder er oppe omkring konkurrencefart/AT.

Træningen er ganske hård, når man holder sig til de intensiteter, som Træner Aksel giver, men jeg synes nu alligevel, at jeg får gennemført træningen fornuftigt i de fleste uger. I de uger, hvor der har været rigtig meget at lave ud over træningen, har det dog været svært altid at holde den intensitet, som man gerne ville på alle træningspassene, men det går jo nok alligevel. Tidligere års erfaring siger mig, at det vigtigste at holde en nogenlunde kontinuitet og undgå skader og sygdom.

At træningen går så godt skylles i høj grad, at der virkelig er kommet gang i kraftcenter-/elitetræningen her i Århus. Både løbe- og cykeltræningen kører rigtig godt med hård, men kontrolleret træning. Der er et stort fremmøde fra triklubbens medlemmer, så der er mange forskellige niveauer repræsenteret, og man kan for det meste finde en gruppe, der passer til ens eget tempo. Det virker i det hele taget til, at alle får noget ud af træningen. Jeg synes i hvert fald, at det gør den hårde vintertræningen noget nemmere når der er 10-20 andre, som står klar til træning uge efter uge.

Sæsonen nærmer sig jo stille og roligt, og jeg kan mærke at jeg virkelig glæder mig til at komme ud og konkurrere igen - sidste sæsons gode oplevelser i Powermanserien har givet mod på mere. Sæsonen vil således blive centreret omkring Powermanstævner, DM kort/lang duathlon og så er det mit mål at komme til at køre på landsholdet til VM i efteråret igen. Første store mål hedder dog Powerman Holland i april efterfulgt af DM kort duathlon i maj.

3/12-2006 Lidt om de nye træningsprincipper

Det er nu ved at være en måneds tid siden at træningen blev startet op igen, og træningsugerne bevæger sig stille og roligt op imod de "normale" træningsmængder.

Det har taget lidt tid at vende sig til de træningsmetoder, som Aksel har indført for elitegruppen. Som tidligere nævnt er der meget fokus på at træne ved den rigtige intensitet, hvilket betyder at vi bruger pulsuret en hel del mere. Tidligere har jeg nok mest brugt pulsen på de hårde pas, men f.eks. har jeg været lidt ligeglad om jeg løb med en puls på 160, 150 eller 140 på de roligere ture og i stedet bare løbet efter følelsen. Med den nye træningsform er der ikke overladt noget til tilfældighederne og både intensitet og mængde styres efter en struktureret plan.

Alt i alt synes jeg dog at træningen minder meget om, hvad jeg tidligere har lavet. Cykelmængden er måske lidt lavere, og især har jeg taget det roligt i November og December, men til gengæld kørere jeg ikke nogle helt rolige ture som tidligere, hvor effekten er meget lille. Modsat løber jeg en lille smule mere, men til gengæld løber jeg en smule langsommere på de rolige ture. I øjeblikket har vi kun et "hårdt" træningspas i hhv. cykling og løb, og det er stadigvæk med en intensitet et godt stykke under den anaerobe tærskel, hvilket også svarer meget godt til hvordan jeg tidligere har trænet.

Lørdag d. 2 dec. fik jeg så lavet en cykeltest for at få bestemt mine cykelpulszoner mere præcist, og for at få fastlagt mit niveau. Testen var den kendte trappetest startende med 5 min. med en belastning på 190 watt, hvorefter belastningen øges med 30 watt hver 5. min. Testen sluttede for mit vedkommende efter 42. sek. med 400 watt. Træner Aksel sagde at det var en god test, så jeg er ganske godt tilfreds, især når man tager i betragtning, at jeg kun har cyklet ca. 50 % af normalen og ikke har haft noget højintensitetstræning siden august.

4/11-2006 Ny træner og i gang med træningen igen

Der er sket én væsentlig ændring siden sidst, nemlig at jeg har skiftet træner. Det er nu ikke fordi at det ikke har fungeret med Ole hidtil - nærmere tværtimod, så det har været et svært valg. Vi har i løbet af de sidste par måneder arbejdet på at få et elitehold op og stå i Århus 1900, hvilket nu er en realitet. Aksel Nielsen fra Ålborg er netop blevet ansat som elitetræner, og skal stå for træningen af de folk som er i elitegruppen, og derfor kan Ole ikke længere være min træner. Aksel er jo selv landets bedste duathlet, og har de seneste sæsoner også leveret topresultater internationalt, så jeg håber da, at han kan hjælpe mig i samme retning.

Udover at jeg har fået ny træner, så er træningen frem mod næste sæson også gået i gang. Aksel har umiddelbart en lidt anderledes træningsfilosofi end jeg har trænet efter før, og der er en lidt mere fokus på at træne med den rigtige intensitet. Den nye træning virker spændende, men det kræver lige lidt tilvænning. Jeg kan dog se en masse fordele ved træningen, og hvis man er tvivl om det fungerer, kan man jo bare se på Aksels resultater.

23/10-06 Vejle løbet

Søndag løb jeg 10 km i Vejle. Jeg havde besluttet mig for at gå 100 % efter at løbe under 34 min., men desværre kørte det bare overhovedet ikke. De første 2 km gik fint i 6:42 min. og jeg følte det gik fint, men den 3. km løb jeg på 3:35 min. og ved 5 km var jeg i 17:25 min., og så var det bare ikke realistisk længere, så lidt efter 6 km valgte jeg at stoppe. Jeg kan ikke rigtig blive klog på dagens løb - jeg har aldrig tidligere været ude for at tempoet bare falder med 10-15 s./km sådan lige pludselig uden at jeg har været træt. Jeg tror, at den primære årsag er den relativt lave mængde træning jeg har lavet de sidste 10 uger, som alt andet lige har kostet lidt udholdenhed. Derudover har jeg også været lidt forkølet de sidste par uger, så det koster måske også?

I øvrigt gennemførte jeg løbet, for da jeg var begyndt at jogge hjemad blev jeg pludselig hentet af Kelvin, og så kunne jeg jo ligeså godt prøve at hjælpe ham hjem til en god tid. Det endte med at han løb pr. med 4 s.!

3/10-06 IT-run

Der sker ikke så meget træningsmæssigt i øjeblikket. Det meste af tiden bliver brugt på uni, hvor jeg i øjeblikket arbejder en del med fysiologi og biokemi, så det er ganske spændende...

Selve træningen består mest af løbetræning i øjeblikket, men samlet set bliver det ikke til mange timer om ugen. Det er rart at have en periode, hvor man kan slappe af og nyde træningen lidt mere, især nu hvor vejret begynder at blive dårligt.

Dagens træning var henlagt til til området omkring Aros museet, hvor der blev løbet "IT-run" , som er en dansk mil (7.532 km). Løbet blev brugt som en test af formen, og samtidig er det et sjovt træningspas. Jeg lagde nok lidt for hårdt ud, men ellers synes jeg at det var et stabilt løb. Jeg endte på 19. pladsen i tiden 25:36 min. i det meget stærkt besatte felt. Den største udfordring var at løbe zig zag imellem de mange IT/computer-folk, som startede 5 min. før alle andre...

resultater

25/9-06 Vejle duathlon

Søndag drog jeg sammen med min klubkammeret Jonathan Small til Vejle for at køre duathlon på distancen 4-25.6-4. cyklingen blev afviklet på en meget kuperet 6.4 km rundstrækning, hvor det hele tiden gik (stejlt) op eller ned kun afbrudt af ca. 1.5 km flad vej langs fjorden. Udover at vi skulle have en god hård konkurrence, var planen også, at vi skulle have både 1. og 2. pladsen med hjem til Århus...

1.løb blev ret begivenhedsløst for mit vedkommende. Jonathan stak hurtigt af sted, og jeg lagde mig bare på "hjul" hos forfølgerne Lars (Fredericia) og Sune (OTK). Dermed blev tempoet ret lavt, og jonathan kunne få et godt hul inden cyklingen, og jeg kunne spare på kræfterne.

På cyklen fik jeg hurtigt sat forfølgerne af og kunne efter ca. 13 km hente Jonathan. Herefter skulle vi bare afgøre rækkefølgen imellem os. Desværre (for mig) kører Jonathan ret godt opad, hvorfor det ikke lykkedes mig at skabe et ret stort hul på cykelturen.

På sidste løbetur holdt jeg et ok tempo på 3:30/km indtil 2 km, hvor Jonathan indhentede mig igen, og herefter var der ikke andet at gøre end at "cruise" i mål til 2.pladsen, da Jonathan åbenlyst var noget bedre løbende end mig. Jonathan virker til at være rigtig godt løbende inden han forhåbentlig skal ud og samle nogle point i europa cup triathlon-konkurrencerne i den kommende tid.

Jeg må nok konstatere, at jeg mangler noget fart på løbet, hvilket egentligt ikke overrasker mig, da fokus har været på udholdenhed hele sommeren ifm. Powerman konkurrencerne. Derudover må jeg nok bare se i øjnene, at jeg er på vej nedad formmæssigt for i år efter den hårde træning frem mod Powerman konkurrencerne i sensommeren.

Vejle duathlon var også den sidste duathlon for i år, og jeg er ret godt tilfreds med udbyttet af konkurrencerne her i efteråret. Jeg fik kørt to super gode Powerman konkurrencer, hvor jeg med god hjælp fra Ole Stougaard fik formen til at toppe på de helt rigtige tidspunkter. Derudover har jeg haft en rigtig god og stabil træningsperiode, hvilket giver mig et godt udgangspunkt før næste sæson. Resten af efteråret vil jeg fortsat træne på et lavt blus, men med fokus på løbet. Jeg håber på at jeg i løbet af den næste måned kan få løbeformen lidt op igen, og dermed lave et "attack" på min personlige rekord på 10 km.

resultater

21/9-06 35:33 min...

Wroooom...

Nogenlunde sådan lød det i onsdags da vi i kørte klubmesterskab i enkeltstart på vores sædvanlige 25.8 km træningsrunde "Bederrunden". Hidtil var de hurtigste tider sat af Laurits Jacobsen (35:50 min.) og Stig Brahe (35:55 min.) for 4-5 år siden, så det er et par prominente herrer jeg omsider fik vippet af pinden :-)

Det har ellers været lidt halvskidt med træningen de sidste 2-3 uger. Gassen gik lidt af ballonen efter Østrig, og jeg haft meget tunge ben lige siden. Men nu ser det altså ud til, at der stadig er lidt "krudt" tilbage, som skal fyres af...

resultater

Powerman Østrig 6/9-06

I søndags kørte jeg Powerman Østrig på distancen 14.7-76-7. Løbet afvikles i meget hårdt terræn med stigninger på op til 18 % undervejs på cykelruten! Racet blev en lidt blandet fornøjelse for mit vedkommende. Jeg havde siden Powerman Belgien 3 uger før ikke rigtig følt mig helt på toppen, men jeg regnede med at jeg i løbet af den sidste uges nedtrapning ville få en bedre følelse i kroppen. Taktikken var denne gang at gå med Hans Fischer på første løb for på den måde at ligge i en god "gruppe" på cyklen. Vi lagde ud i et fornuftigt tempo, som ikke burde være for hårdt, men allerede fra starten har jeg meget tunge ben og pulsen vil ikke rigtig op. Efter 3 km må jeg slippe Hans, og resten af løbeturen er en kamp at komme igennem - pulsen er lav, åndedrættet relativt roligt, men benene er tunge som bly.

Da jeg kommer ind i skiftezonen er jeg klar over at jeg er langt bagude, og jeg overvejer at opgive. Jeg er meget skuffet, men jeg vælger alligevel at køre videre.  jeg overbeviser mig selv om at tingene vil ændre sig i løbet af konkurrencen - måske har de andre lagt for hårdt ud?

Ude på cyklen er følelsen ikke umiddelbart bedre. Benene er totalt døde og der er ingen fart i cyklen. Da jeg når ud til bjerget efter ca. 5-6 km flyver den første konkurrent forbi, og tanken om at opgive trænger sig endnu engang på, men i stedet - nærmest instinktivt - rejser jeg mig op og træder alt hvad jeg kan i pedalerne. Jeg kører med alt, hvad jeg har over stigningen, og det lykkes mig lige akkurat at holde rytteren foran i syne. Herefter finder jeg en nogenlunde rytme, som jeg holder resten af cyklingen, og jeg begynder langsomt at køre atleter ind. De sætter sig som de plejer i mit baghjul, men heldigvis ryger de af på stigningerne undervejs. 15 km før skiftezonen vælger jeg at tage en energigel, da jeg føler, at jeg mangler lidt sukker. Det viser sig senere at være en meget dum fejl...

Da jeg stiller cyklen ligger jeg noget overraskende for mig selv nr.5, og jeg føler mig ikke vildt træt. Off-bike løbet har fungeret godt til træning, så pludselig ser det lyst ud igen. Den første kilometer går fint, men pludselig bliver jeg ramt af et dobbelt sidestik (sandsynligvis pga. gelen)! Jeg må sætte tempoet helt ned for at jogge sidestikket væk, men det lykkes aldrig at komme helt af med det, så resten af løbet bliver ren overlevelse. Nogen af konkurrenterne, som jeg ellers fik sat på cyklen, flyver igen forbi, og i mål ender jeg på en 10. plads.

Vinderen blev Joerie Vansteelant, som kørte et løb af en helt anden verden. Han slog den tidligere løbsrekord med over 4 minutter og Torbjørn Sindballes rekordcykeltid med ca. 3 min....

Alt i alt er jeg ok tilfreds. Jeg kørte langt fra et optimalt løb, men at det så alligevel kan blive til en 10. plads i en Powerman siger vel noget om at niveauet trods alt har rykket sig noget frem. Desuden kan jeg tage en masse erfaringer med videre herfra, så jeg kan køre endnu stærkere næste gang.

Sidst men ikke mindst var det en rigtig god tur sammen med Sine og Hans, som jo begge leverede super resultater med hhv. en 1. og en 3. plads! Selve stævnet var enormt velorganiseret og der var mange tilskuere langs hele ruten og især på stigningerne. Desuden er det første gang, at jeg har prøvet at skrive autografer efter et løb ;-)

Powerman.at - billeder, resultater mm.

Triathlete Magazine

Powerman Zofingen 30/8-2006

Sidste søndag blev et af årets duathlon højdepunkter kørt - nemlig det legendariske Powerman Zofingen. Det er et brutalt løb i meget hårdt schweizisk terræn, som køres over distancen 10 km løb-159 km cykling-30 km løb. Der var ingen danskere til start i år, men ikke desto mindre var det et fantastisk race igen i år med mange af de store navne til start bl.a. verdensmesteren Benny Vansteelant og en stafet med Thomas Hellriegel og Faris Al Sultan (begge vindere af Ironman Hawaii)...

Jeg har samlet lidt forskelligt om løbet:

Racerapport

hjemmeside - resultater, billeder, video, interviews mm.

Topatleters beretninger/hjemmesider:

Lukas Bauman (13'er)

Jonas Bauman (6'er)

David Senn (4'er)

Koen Maris (3'er)

Benny Vansteelant (1'er)

For mit eget vedkommende er nedtrapningen mod Powerman Østrig i fuld gang. Jeg føler mig godt løbende, og cykelformen skal også nok være der...

26/8-2006 DM u 23 enkeltstart

Fredag aften kørte jeg så u 23 dm, men det er ikke oplevelse jeg vil tænke tilbage på ret længe. Jeg havde desværre lidt af en off-day, hvor benene ikke havde noget power. Desuden kom vi lidt sent frem pga. kø på motorvejen, hvilket gjorde at vi var noget presset inden start, og jeg nåede desværre ikke at se ruten eller at få varmet ordentligt op...

Ruten var teknisk og en del mere kuperet end forventet, så det viste sig at være en stor fejl ikke at have set den inden. Facit var at jeg kørte et godt minut langsommere end jeg havde gjort på en god dag, hvilket betyder utrolig mange placeringer  på en enkeltstart med så stærkt et felt som tilfældet var i går. Jeg endte som nr. 25 - et godt stykke fra 12.pladsen som var målet, og ca. 4 minutter efter vinderen Alex Rasmussen - det er simpelthen for dårligt!

Jeg er glad for, at jeg skal køre Powerman Østrig allerede næste weekend, så jeg kan få revanche.

19/8-2006 Powerman Belgien - race rapport

I søndags fik jeg kørt min første Powerman, og det blev oven i købet til et godt resultat. For ca. en måned siden da jeg besluttede at tage til Belgien, for at køre havde jeg ikke store forventninger til løbet, da jeg havde haft en meget usammenhængende træningsperiode. Men som juli måned skred frem kunne jeg stille og roligt konstatere at formen kom hurtigt igen. Cykling har kørt rigtig godt og løbetræningen var ved at nærme sig det bedste hidtil, så det var med spænding at jeg gik ind til løbet.

Strategien var et forsigtigt udlæg på 1.løb (lidt over 10 km), da jeg inden løbet ikke var alt for sikker på løbeformen. Jeg besluttede at prøve at holde et tempo på 3:30 min./km, og så se om jeg kunne holde det hele vejen uden at gå over grænsen. Til min store overraskelse var tempoet let at holde, og pulsen var en smule lavere end jeg havde planlagt.

Planen var herefter at lave en rigtig god cykeltid, så den fik "noget peber" fra starten. Ruten i Belgien var helt flad og med mange sving, og da dommerne ikke slog alt for hårdt ned på draft, var der hurtigt en hale af atleter som sugede sig til mit baghjul, hver gang jeg overhalede en gruppe. Jeg prøvede en overgang at få dem til at føre, men tempoet gik øjeblikkeligt ned, så i stedet valgte jeg at angribe. Den eneste måde at angribe på denne rute var i svingene, så der blev kørt lige til grænsen...På den måde lykkedes det mig at slippe fri og fortsætte jagten. Jeg lå under hele cyklingen konstant 15-40 s. efter en mindre gruppe med bl.a. Hans Fischer, men jeg kunne simpelthen ikke hente dem. Alt i alt gik cyklingen dog rigtig godt med en gennemsnitsfart på 40.9 km/t. for de godt 62 km var der også pæn fart på. Jeg lå nu nr. 11 med 40 s. op til en gruppe på 5-6 mand.

På 2. løb (lidt over 10 km) var benene stadig rigtig gode, og jeg fandt et godt pace på ca. 3:35 min./km. og jeg begyndte nu hurtigt at lukke hullet op til nogen fra gruppen foran. Først fik jeg spist Sebastian Retzlaff (Tyskland), og efter 6 km var hullet optil Hans nede på 10 sek. Men så begyndte kræfterne at slippe op. Benene blev tunge som bly og km-tiderne faldt fra 3:35 til 3:45 og til sidst til 3:55. Langsomt, men sikkert trak Hans fra igen, og på de sidste 500 m kom Retzlaff stormende forbi igen, så jeg i mål endte på en 11.plads.

Samlet set er jeg meget tilfreds med racet. Fysisk var det nok den bedste konkurrence, jeg har kørt til dato, og samtidig disponerede jeg optimalt. Jeg fik en 11. plads i en stærkt besat Powerman konkurrence med landsholdsatleter fra Belgien, Holland, Schweiz, Tyskland og Danmark og en sejr i u 23 konkurrencen, så det må vel være mit bedste resultat nogensinde...

Det eneste jeg kunne have gjort bedre var at løbe med Hans på første løb for på den måde at komme ind i en stærk cykelgruppe, og på den måde spare noget energi. Jeg tror ikke jeg kunne have undgået at gå lidt ned på sidste løb, da jeg tror det skyldes, at jeg mangler lidt løbetræning, og samtidig mangler lidt skarphed i mit off-bikeløb. Det er helt klart elementer der kan forbedres til min næste duathlon, som er Powerman Østrig d. 3 september.

Vinderen blev den mangedobbelte verdensmester Benny Vansteelant (billedet) foran lillebror Joeri og med Aksel Nielsen på 3.pladsen (stærkt!!!)

resultater

Hjemmeside

Billeder (flere kommer til)

7/8-2006 Næste stop: Powerman Belgien

De sidste 6 uger uger har der nu stået ret hård træning på programmet som et led i forberedelserne frem imod efterårets stævner. Ole har tilført min træning nogle små, men væsentlige ændringer. F.eks. er der nu mere intensitet på cykeltræningen, og faktisk køres der en eller anden form for tempotræning på næsten hver eneste cykeltur. Løbetræningen kører også overraskende stabilt i forhold til, hvordan det så ud først på året.

Den meget hårde cykeltræning ser ud til at virke. Efterhånden føles det næsten nemt at holde 39-40 km/t. selv når benene begynder at være trætte. Pga. den hårde træning har jeg ikke følt mig rigtig frisk i løbet af de sidste uger, men alligevel fik jeg lavet en ret god formtest søndag, hvor jeg blev nr. 2 i B-klassen til enkeltstarten i Ålborg. Jeg kørte de 30.2 km på 41:59 min., hvilket er yderst godkendt på en meget kuperet rute, og med lidt tunge ben efter fredagens specifikke du-træning.

Ligeledes fik jeg testet løbeformen i konkurrence mandag aften i "Odder city løbet", hvor jeg blev 3'er og løb de 5.5 km på 18:46 min. Tempoet var ikke så højt, men det skyldes nok primært, at vi skulle løbe igennem et indkøbscenter 2 gange, hvor der selvfølgelig opstod trafikkaos pga. flere forskellig startgrupper!

Den kommende uge står den på nedtrapning frem mod den første alvorlige opgave nemlig Powerman Belgien næste weekend. Det bliver spændende at se, hvordan mit første Powermanrace går...

10/7 -2006 Hård træning i sigte!

Tid til en update igen. Efter VM duathlon havde jeg en pænt travl måned med eksamensræs på uni. Eksamensperioden minder egentlig utrolig meget om en træningslejr bortset fra at man træner 80 timer (læser) om ugen istedet for 25, og man føler sig i knap så god fysisk form bagefter...

Men eksamenerne er veloverstået, og træningen er i fuld gang igen, og næste mål bliver Powerman Østrig. Jeg har desuden været ude at hente forstærkning i sommerpausen i form af Ole Stougård, som fremover vil styre træningen med hård hånd. Ole er selv på landsholdet i triathlon, og er en meget dygtig træner, så jeg ser frem til samarbejdet.

Den næste måneds tid står på hård træning og deltagelse i mindre motionsløb inden jeg midt i August muligvis kører Powerman Belgien. Herefter skal jeg køre DM for U 23 cykelryttere, hvor jeg prøver at satse lidt på enkeltstarten. Herefter venter hovedmålet nemlig Powerman Østrig d. 3. september.

29/5-2006 Øv øv øv

Det skulle bare ikke være mit forår... Først en træls løbeskade, som satte en stopper for Powerman Holland, og også begrænsede mine muligheder til DM kort duathlon, og så nu punkteringer til DM lang du...

Jeg var ellers ved at blive lidt optimistisk. Cykelformen var bedre end nogensinde før, og løbeformen var selv med en relativ lav træningsmængde ved at være på et acceptabelt niveau. DM-ruten passede mig perfekt med en lang, hård og vindblæst cykelrute, så forventningerne var i top inden DM...

Strategien var et forsigtigt udlæg på første løb, og så køre progressivt på cyklen, hvor energien skulle gemmes til den sidste omgang, da jeg var sikker på, at folk ville gå ned i den hårde vind, som blæste på ruten.

Det endte med at jeg løb lidt langsommere end planlagt, men jeg lå i en god gruppe, pulsen var lidt lavere end planlagt og jeg havde godt overskud. Ude på cyklen resulterede det forsigtige udlæg i rigtig gode cykelben, og selvom jeg tog den meget med ro og pulsen var relativ lav, så kørte jeg ind på fronten. Ved vendepunktet (16 km) var jeg 2:25 efter fronten, og havde allerede hentet over 1 min. Jeg har fundet en god stabil rytme med en god puls, og jeg når lige at tænke "Idag er det fandme din dag Bystrup"  og så BANG... den bageste ring eksploderer. Desværre tager det alt for lang tid at få den skiftet ca. 12-14 min. vil jeg tro, hvilket ikke er så godt, men på den anden side vidste jeg godt, at jeg ikke ville kunne blande mig i DM medaljekampen med en punktering, også selvom det "kun" havde kostet 3-4 min. Nå, men jeg kommer igang igen, men har ingen styrke tilbage, pulsen er alt for lav, jeg er kold og musklerne er helt stive. Da jeg efter ca. 65 km får en "siverpunktering" vælger jeg at udgå...

Surt show, når man føler at man er på vej mod et rigtig godt resultat, og måske var det min største mulighed for en DM-medalje hidtil. Men det er jo også en del af sporten, og der er ikke andet at gøre end at "komme op på hesten igen", og finde nogle nye mål i løbet af sæsonen.

Foto: Hans Kilian - www.hanskilian.com

DM kort duathlon 2006

Der skulle i år køres med draft på den korte distance (10-40-5), hvilket er ensbetydende med, at de første 10 km løb er meget afgørende for at komme med i frontgruppen på cyklen. Jeg stillede mest til start for at hjælpe mine holdkammerater og for evt. at tælle med i holdkonkurrencen, så vi kunne få en holdmedalje. Jeg var ret overbevist om, at jeg ikke ville kunne lave et individuelt resultat i en draftkonkurrence pga. den meget begrænsede løbetræning jeg har haft igennem vinteren. Jeg havde inden start ingen anelse om, hvor min løbeform var, så planen var at prøve at løbe 35 min. i et jævnt tempo, hvilket lykkedes helt perfekt. Undervejs følte jeg dog godt overskud, men valgte at lade være med at forcere, da jeg var bange for at "få hammeren" lige pludselig. Taktikken var at jeg skulle have hjulpet mine holdkammerater op efter første løb, men desværre havde Kenneth P en off-day, så jeg var måtte se, om jeg kunne komme op og hjælpe Jonathan i fronten.

Jeg var godt klar over, at mit løbetempo ikke var højt nok til at komme op til frontgruppen, men jeg håbede på, at jeg måske kunne indlede et samarbejde med nogle andre stærke cykelryttere for at nå fronten på den måde. Ude på cyklen kommer jeg op til næste gruppe, men det virker ikke umiddelbart til, at der er vilje eller kræfter til køre tempo, så jeg vælger at køre fra dem. Jeg kommer så op til min gamle klubkammerat Thorstein og vi prøver at indlede et samarbejde, men desværre bliver Thorstein sat, så jeg må kæmpe videre alene.

Situationen er nu den, at der er en kæmpe gruppe lige bag mig og en gruppe med alle favoritterne 1:50 min. foran mig. Da der ikke er nogle holdkammerater at hjælpe bagude, og jeg egentlig ikke rigtig havde forventet noget resultat af mig selv inden start, vælger jeg at satse alt og prøve at køre den forreste gruppe ind selv. Jeg er godt klar over, at det vil koste mange kræfter, men hvis det skulle lykkes, ville det være godt for vores holdmedaljechance, og jeg vil kunne hjælpe Jonathan. Stille og roligt - omgang for omgang - henter jeg en smule: 1:40 min., 1:30, 1:10, 0:55. Men jeg går så lidt i stå pga. at kramperne bliver værre og værre, og til sidst kan jeg ikke accelerere ud af svingene mere, men må bare blive siddende og "møve" cyklen igang. Pludselig ser jeg Jonathan inde i siden af vejen, og favoritgruppen ligger nu lige foran mig. Jeg bliver klar over, at der er sket et styrt! Pis der røg vores sidste lille medaljechance!

Jeg når lige at fange halen af favoritgruppen på vej ind i skiftezonen, men da jeg kommer ud på sidste løb, har jeg frygtelig mange kramper. og motivationen til at slås for placeringer er heller ikke særlig stor, da jeg har brugt, hvad der var at bruge (både fysisk og mentalt)i mit forsøg på at køre favoritgruppen ind. Det hele ender med en 11.plads og ingen medaljer til Århus 1900 i eliteklassen :-(. Det ærgrer mig, at vi ikke får mere ud af det, for jeg synes ærlig talt, at vi er bedre end det i Århus, men optakten til konkurrencen og selve konkurrencen forløb bare meget uheldigt for os i år. Det skal lige siges at Lars Ole kørte et rigtig godt løb, og han bliver bare bedre og bedre i øjeblikket, så mon ikke han går en rigtig god sæson i møde.

Umiddelbart kan jeg personligt ikke bruge en 11. plads til ret meget, men på den anden side må jeg også se på det udgangspunkt jeg havde før konkurrencen. Jeg har kun trænet noget nogenlunde sammenhængende løb de sidste 4 uger optil konkurrence dvs. 2-3 timer/uge, hvilket jo selvsagt ikke er optimalt til et stævne, hvor der køres med draft. Derudover har jeg ikke lavet noget decideret krydstræning med mange skift eller kørt nogle duathlonkonkurrencer i lang tid, og det kunne også mærkes i overgangene imellem løb og cykling.

Når det så er sagt, er jeg meget glad og overrasket over, hvordan min løbeform har udviklet sig over de sidste uger - det virker nærmest som om, at jeg skærer et halvt minut af min 10 km-tid om ugen i øjeblikket. Cykelformen skal nok blive rigtig giftig til Fredericia om to uger, det har jeg set flere beviser for i træning og til dels også i løbet i lørdags.

Idag har jeg så været nede og blive "repareret" hos Michael Kyneb, som udøver det såkaldte BodySelfDevelopment-behandling. Jeg tror behandlingen hos ham i løbet af den sidste måneds tid har været med til at få mig på højkant igen både fysisk, men også mentalt. Han har givet mig nogle gode værktøjer til at klare en travl hverdag med måde studie og hård træning. Nu tror jeg i hvert fald på, at jeg kan lave et godt resultat i Fredericia.

10/5-06 Specifik træning

Så er den mere specifikke træning frem mod DM lang duathlon blevet indledt med nogle gode hårde træningspas. Især har min kære cykel givet ophav til stor smerte og lidelse på det sidste! Sidste uge bestod de tre nøgle pas på cyklen af et tempopas på Bederrunden (36:24=42.5 km/t.), et specifikt pas på Idioten - dvs. 11 omgange (!!!) af 7.14 km på 1:59:37=39.4 km/t. og dagen efter 120 km i jævnt tempo (35 km/t.) med efterfølgende 11 km løb med lige under 4 min/km. Derudover fik jeg torsdag løbet en 5 km på 17:17 min., så det går da også fremad med løbeformen.

Idag har jeg så kørt Bederrunden 3 gange sammen med Jesper Olesen. Det blev et rigtig godt træningspas med en god blanding af fart og distance. Den første runde kørte jeg med puls 157 og 39.4 km/t, den anden med puls 163 og 40.9 km/t. og den sidste, hvor vi skiftedes til at tage føringer, med puls 173 og 42.9 km/t.

Nu har jeg lidt ondt i benene, så mon ikke der skal slappes lidt af inden det går løs til DM kort duathlon i Esbjerg på lørdag.

1-5-06 6. plads på enkeltstart

Det blev til en 6. plads i B-klassen ved jysk/fynsk mesterskab på den 25.8 km lange enkeltstart i Rødekro. Jeg kørte i tiden 36:41 min.(42.2 km./t.), hvilket jeg er ret godt tilfreds med eftersom det var en meget teknisk rute til dels på små markveje med deltilhørende skarpe sving med mudder og småsten. I det hele taget blev ruten ret hård pga. stærk vind og mange acceleration efter svingene.

Jeg regner med at køre flere enkeltstarter i løbet af sæsonen. Det giver utrolig meget at blive presset i tæt konkurrence med cykelryttere, da man bliver opmærksom på en masse småting, som kan forbedres.

27/4-06 En lille formpejling

Tirsdag løb jeg for første gang i et par måneder tempoløb. Det gik overraskende godt. 5 km på 17:59 min., puls 182 dvs. 8-9 slag under 5 km-konkurrencepulsen og en god følelse hele vejen. Det er selvfølgelig ikke nogen topform, men alligevel stabilt.

Onsdag var der selvfølgelig noget naturlig ømhed i musklerne, men ikke noget slemt. Ellers stod onsdagen på en cykeltest på Bederrunden, hvor jeg kørte 36:53 (42 km/t.), hvilket er 45 sek. langsommere end min rekord, men hurtigere end jeg kørte i april sidste år, og med de ømme ben fra gårsdagens løb i baghovedet er det ganske udmærket.

Ellers er tiden gået med et møde i vores nydannede eliteudvalg i Århus 1900-tri. Jeg håber f....., at vi kan få noget seriøst elitearbejde op at stå, så vi kan få Danmarks næststørste by på tri/du landkortet for alvor - udvalget er i hvert fald indstillet på at arbejde for det...

24/4-2006 En af de bedre uger

Selvom jeg ikke løber ret meget bliver der nu alligevel trænet en del. cykeltræningen har i de seneste måneder fulgt nogenlunde samme rutine som i den forgangne uge, hvor jeg cyklede 17 timer, hvoraf der var 3 ture med god intensitet. Onsdag kørte jeg vores sædvanlige enkeltstart på 25.8 km. Tempoet var dog ret lavt (38.2 km/t.), men vejet var også en udfordring i sig selv! Fredag kørte jeg kortere intervaller på mellem 5 og 1.5 km, hvor farten var noget højere 41-46 km/t.). Søndag kørte jeg med tri-klubben, men jeg fik nu lov at køre det meste af turen alene ;-), så det blev en sej tempotur på 151 km med 34 km./t.  Nu glæder jeg mig til at komme i konkurrence næste weekend, hvor jeg kører en enkeltstart i B-klassen - tror sku godt jeg kan få noget fart på når aluhjul og dækindlæg bliver skiftet ud med carbonhjul og lukkede ringe!

Løbetræningen går også den rigtige vej. Jeg føler mig ok løbende, pulsen er lav og åndedrættet ubesværet. Dog har jeg ikke løbet noget der ligner tempo endnu, så jeg slår lige koldt vand i blodet indtil videre. Regner med at prøve at løbe en 5'er i løbet af den kommende uge...

19/4-2006 Det forsømte forår...

Ja titlen henviser til min forårsduathlonsæson, for det er desværre ikke alt for opløftende nyheder jeg kan berette om, da den tidligere omtalte skade ikke rigtig har villet slippe. Dette har resulteret i et afbud til Powerman Holland, og dermed også chancen for en evt. VM-plads i Fredericia. Først efter en lang løbepause på små 20 dage virkede det til at gå fremad igen. Overordnet set har løbetræningen lige siden januar været meget decimeret og det kan godt ses på formen. I øjeblikket bygger jeg træningen rimelig forsigtigt op igen, hvilket også går fint. Jeg er endda forsigtig optimist mht. at køre DM kort duathlon, men nu må vi se, hvordan træningen forløber i de kommende uger. I hvert fald bliver det ikke noget vildt ambitionsniveau, da jeg nok kommer til at løbe langsomt...DM lang du i Fredericia er også stadig en mulighed, men jeg må nok tage en dag ad gangen, og så se om løbeformen kommer snigende stille og roligt...

Ja det er ikke altid klaveret lige spiller som man gerne vil, og når man satser og træner benhårdt for at nå sine mål, ligger man altid på grænsen til, hvad kroppen kan klare. Hvis man vil finde kroppens yderste grænser kommer man også til at overskride dem engang imellem - kunsten er at lære af erfaringerne, og hele tiden bevæge sig på grænsen.

Nå, men det gælder om at se det positive i situationen, og det mest positive må være, at jeg har fået cyklet en del de seneste måneder, og jeg håber på at det måske kan give lidt ekstra i den disciplin på sigt. Jeg regner desuden med at køre nogle cykelløb i B-klassen i løbet af foråret, hvilket jeg også regner med kan give et løft.

I lørdags var jeg i Horsens for at teste cykelformen og det nye udstyr på en 28 km enkeltstart. Desværre er jeg ikke så god til at finde vej når pulsen er over 180, så jeg kørte forkert efter 4-5 km! Lidt ærgerligt for det "rullede" ellers rigtig, rigtig godt...Jeg fik dog kørt ca. 30 km med fart på, hvor jeg rigtig fik testet udstyret, så det er klar til kamp!

27/2-2006 Opdatering: Vintertræningen 2006

Så er det ved at være et godt stykke tid siden sidste opdatering, så jeg tror lige jeg vil ridse forløbet af de sidste par måneders træning op.

Januar blev en måned, hvor det var uhyggeligt svært at få trænet ordentligt pga. eksamen, flytning og så det helt katastrofale danske vintervejr. Det har betydet, at der er blevet slidt voldsomt på hometraineren og blevet løbet/skøjtet en del på is- og snefyldte veje - en enkelt skitur er da også blevet mast ind. Jeg har desværre også været forfulgt af noget ømhed og en hævelse omkring skinnebenet, som har generet mig noget og tvunget mig til at nedsætte løbemængden, og i det hele taget har det brudt den gode rytme, som jeg ellers havde fundet i løbetræningen. Det er selvfølgelig irriterende når jeg rent faktisk har haft meget fokus på ikke at blive skadet, og på hele tiden at holde meget igen med løbetræningen. En af årsagerne til skaden kan muligvis være det meget kolde vejr, som har tvunget mig til at løbe meget på hårdt underlag såsom asfalt eller frosthårde grusstier.

I februar har det også været lidt op og ned med løbetræningen, men til gengæld har jeg fået cyklet rigtig meget. En uge på Gran Canaria med 27 timers cykling hjælper også på cykelformen. Jeg havde flere lange ture dernede og især en tur på 7 timer og 184 km over adskillige bjergpas giver troen på, at jeg kommer til at cykle stærkt til foråret.

I weekenden havde vi så kraftcentersamling. Der var mødt mange stærke folk frem og vi havde rigtig godt vejr, så det blev til en rigtig god omgang træning: Fredag kørte jeg 2:30 timer relativ rolig cykling, lørdag var der 2:30 timers cykling med 1 times hårdt cykelløb, hvilket altid er sjovt og afvekslende i forhold til den øvrige vintertræning. Lørdag bød også på 7.5 km tempoløb. Tempo 3:45-3:20/km. Søndag kørte vi 3:30 timers cykling og lidt over 100 km med godt tempo på mod slutningen. En super weekend som både giver mulighed for at måle sig med en masse andre stærke atleter og samtidig får formen et skub i den rigtige retning.

Træningsmæssigt er status således lige nu, at overbelastningen virker til at have fortaget sig igen, hvilket betyder at løbetræningen er ved at komme ind i en god rytme igen. Cyklingen kører perfekt, og på det punkt har jeg en rigtig god følelse. Der er efterhånden ved at komme mere intensitet i træningen, så jeg kan blive skarp til Powerman Holland om 8 uger. Det er ikke sæsonens hovedmål, men jeg stiller alligevel op med det mål at køre mig til en plads på VM-holdet i Fredericia. 

Formmæssigt er det lidt svære at gøre status. Jeg har ikke rigtig testet mig i nogle af disciplinerne endnu i år. Løbemæssigt virker det til, at jeg til trods for skaden er i god form. Jeg vil faktisk sige at det ser lidt bedre ud end sidste år på samme tidspunkt. Cykelformen er svær at putte tal på her om vinteren, men jeg har en rigtig god følelse, og jeg tror, at jeg lige kan hæve niveauet en tand i forhold til sidste sæson.

3/1-2006 Godt nytår...

...til alle! Det er jo et spændende sportsår, som der bliver taget hul på, så det er bare med at holde skruen i vandet! I øjeblikket læser jeg til eksamen, er ved at flytte og sammen med den megen sne og is kan det godt gøre det en anelse svært at få gennemført alt træningen - jeg synes i hvert fald at jeg har nok at se til! En duatlets træning består i øjeblikket af:

Løbet har højest prioritet og er nemmest at overskue: En typisk uge "i løb" består i øjeblikket af 60-70 km, hvor der løbes en "hård dag" med et træningspas såsom 8-10 km, 3x2-3 km eller 2x4-5 km tempoløb, hvor farten typisk ligger mellem 3:45 og 3:25/km. Derudover løbes en lang tur med progressivt tempo (19-22 km), en tur med teknik/styrke og derudover nogle lette ture.

Cykeltræningen består af (hvis vejret tillader det) 2-3 timers ture med enkelte fartsekvenser, styrketræning, høj kadance ell. lign. og derudover en længere tur med varierende intensitet og en enkelt tur, som er ren restitution. Når der er sne og is køres der på "hometrainer", hvor der er lidt mere "knald på" end ellers...

Svømning: NEJ TAK!...evt. et bad efter endt træning.

Over and out - time to hit the books!

18/12-2005 Ho(st) ho(st) glædelig jul!

Tunge ben, tung i hovedet og snot i hele kraniet! Ja den glade juletid er over os med den dertilhørende influenza og forkølelse! Det meste af den forgangne uge blev brugt i sengen, og det var så som så med træning. I dag går det dog noget bedre, så det er bare op på hesten igen i næste uge!

ellers vil jeg bare ønske...

God jul!

4/12-05 God start på vintertræningen

Der sker ikke det helt store i øjeblikket, men en lille kort update om hvordan forberedelserne til næste sæson går, kan det da blive til. Det går faktisk fantastisk godt, i hvert fald hvis man sammenligner træningsdagbogen med tidligere sæsoner i November/December. Træningen kører i en god fast rytme igen med god grundtræning dvs. nøje afmålt intensitet, men så til gengæld lidt længere tid på landevejen. I øjeblikket bliver det til ca. 60 km løb/uge og 350 km cykling/uge, og nogenlunde sådan ser det også ud de kommende måneder, inden jeg i slutningen af februar tager til Gran Canaria i en uge for at få tæsket en masse cykelkilometer. Herefter nærmer konkurrencerne sig for alvor og intensiteten ryger opad...Så sådan skal det gøres!!!

Det eneste der er helt sikkert i den plan er, at den bliver lavet om for tingene har det med at ændre sig hen ad vejen...

Ellers kan jeg da lige skyde ind, at der er kommet en fin lille forjulegave fra Zipp - et sæt 808 og ét stk. pladehjul ser godt ud under juletræet...

20/11-05 Næste sæson...

I weekenden havde vi en kraftcentersamling i Århus med fint besøg af landstræner Michael Krüger. Vi havde en rigtig fin samling med god deltagelse, og gode træningspas og desuden blev der evalueret på den foregående sæson. Generelt var der bred enighed om, at vi har fået bedre gang i kraftcenteret, og at der er et godt fundament at bygge videre på i de kommende sæsoner.

For mit eget vedkommende er træningen efterhånden ved at blive mere struktureret frem mod næste sæson. De kommende måneder skal "fundamentet" på plads dvs. meget træning med lav intensitet, og så er det helt afgørende at jeg undgår skader. Næste sæsons mål bliver som tidligere nævnt VM i langdistance duathlon i Fredericia. Optil dette stævne vil jeg køre Powerman Holland , hvor jeg håber på at snuppe en landsholdsplads til VM. Desuden kører jeg sandsynligvis DM kort duathlon og nok også nogle mindre duathlonstævner, men VM har altså højest prioritet. Jeg er lidt uafklaret med anden halvdel af sæsonen, men muligvis kunne jeg køre at par Powemanstævner i sensommeren/efteråret.

13/11-05 Sæsonen 2005...

Når jeg nu sidder og kigger tilbage på 2005 synes jeg, at det har været en rigtig god sæson. Specielt set i det lys at jeg startede året ud med at have stort set ingen forventninger primært pga. skader og nyt studie. Alligevel blev det sæsonen, hvor jeg for første gang kunne blande mig i toppen af dansk duathlon, og samtidig sæsonen hvor jeg fik min landsholdsdebut...

Efter et skadesplaget 2004 var forventningerne til 2005 som sagt helt i bund. Men i januar vente tingene. Jeg kunne endelig komme ud af aquajogging helvedet i den frygtelige, klorstinkende svømmehal, og jeg kunne træne for fuld styrke igen, og samtidig bed træningen utrolig hurtigt på! Kombinationen af god hård træning her hjemme og en kanon træningslejr med landsholdet gav god selvtillid inden de første stævner. Konkurrencerne bekræftede hvad jeg havde set i træning, og pludselig kunne jeg følge med mange af de rigtig stærke duathleter! Formen blev bedre og bedre og kulminerede nok ved DM duathlon først i maj, hvor jeg fik en for mig fantastisk 5. plads, og tilmed blev jeg udtaget til landsholdet til VM i duathlon.

Efter DM var der igen lidt småproblemer og træthed, men jeg fik alligevel holdt formen ok ved lige frem mod VM. Selve VM gav ikke noget godt resultat, men jeg lærte utrolig meget af løbet og processen optil løbet. Det er meget værdifulde erfaringer, som jeg får brug for i forberedelserne frem mod det helt store mål i 2006 -  VM duathlon i Fredericia.

Efter VM havde jeg en del andet at tænke på end duathlon, hvilket egentlig også passede mig ok, så der blev ikke lavet det helt store i juni og juli. Efter et travlt forår, hvor jeg havde brugt en del mere tid på sport end jeg havde planlagt valgte jeg at holde lidt igen i efteråret, hvor jeg ikke kørte nogle duathlonkonkurrencer. Jeg fik til gengæld trænet rigtig godt - træning, som forhåbentlig kan ses på resultaterne i 2006! I det hele taget er 2005 det første år, hvor jeg har trænet stabilt et år i træk, hvilket jeg er overbevist om har været en stor faktor i min fremgang.

Alt i alt var 2005 en rigtig positiv indsprøjtning, som har givet mig det nødvendig drive og motivation til at træne endnu hårdere i fremtiden. Samtidig føler jeg at 2005 har lært mig meget om at håndtere motivationen, så den bliver omsat til fremgang og ikke til skader! Jeg er i hvert fald sikker på at 2006 også bliver et rigtig godt år, hvor jeg forhåbentlig er helt på toppen d. 28. maj...

8/10-05 Golf er jo ikke en rigtig sport!

Planerne har ændret sig lidt siden sidst jeg skrev, således at kroppen har fået lidt ro den sidste måneds tid. Jeg begyndte at få lidt småskader og desuden blev jeg godt og grundigt snotforkølet, så jeg tror kroppen havde bedst af lidt pause. Træningen mod næste sæson begynder så småt i løbet af oktober måned.

Off-season er også tiden for den årlige golf turnering, som igen i år var henlagt til det idylliske himmelbjergets golfklub resort. Mesterskabet er jo efterhånden ved at være en klassiker, så en sejr kan rede hele sæsonen. Desværre ramte jeg ikke lige topformen denne oktoberformiddag, så jeg måtte se Kenneth løbe med sejren foran Jonathan.

  1. Kenneth Poulsen   +16
  2. Jonathan Small     +21
  3. Søren Bystrup         +36

Efter denne rundbarbering overvejer jeg stærkt at "sætte golfskoene på hylden"!!! Hvad kan jeg sige andet end: "Golf er jo ikke en rigtig sport!"

19/9-05 uge 36+37

De sidste par uger har stået på moderate mængder træning, men til gengæld nogle mere intensive træningspas...fed fornemmelse at være frisk hver gang man træner - det giver et helt nyt gear.

Jeg havde egentlig regnet med at køre duathlon i Haderslev i søndags, men da jeg har haft lidt ømhed i benet i sidste uge, valgte jeg at stå over for en sikkerheds skyld. Sæsonen er derfor mere eller mindre ovre, men jeg satser dog stadig på at holde mig godt løbende her i efteråret, da jeg regner med at løbe lidt motionsløb og Puma cell-cup.

Den lave konkurrenceakivitet levner lidt mere overskud til studier igen, hvor vi har nogle ganske interessante biokemi og fysiologi-fag i øjeblikket. I de kommende uger skal vi f.eks. lave forskellige målinger på en cyklende person - i det mindste har de én frivillig...

4/9-05 Motionshaj!?

Skolen er igang igen, hvilket betyder lidt mindre tid til at træne. Jeg træner derfor lidt mere intensivt i øjeblikket.  F.eks. har jeg cyklet 8*2 km intervaller på cyklen. Lørdag løb jeg "Fuldenløbet"(6.3 km) som et hårdt tempotræningspas på en meget kuperet rute i skovene omkring Fulden. Jeg kom desværre til at løbe alene hele vejen, men til gengæld blev det til endnu en sejr i denne weekend (hehe). Resultatet skulle komme her.

28/8-05 En god uges træning!

Endnu en god uges træning er overstået. Det har været en rigtig fed uge, hvor jeg har kørt med stor mængde, stor intensitet og samtidig stort overskud! Efter weekendens hårde træning med ca. 220 km cykling og 30 km løb lørdag/søndag startede jeg blødt ud, men gav den så gas tirsdag med en 173 km lang tempokørsel med 36.5 km/t. efterfulgt af lidt off-bike løb med 3:50/km. Onsdag kørte jeg 100 km, hvor jeg undervejs fik kørt nogle rulleskiftsintervaller med Jonathan med +40 km/t. Om aften fik jeg lige klemt en 10 km (35:45 min.) ind med fint overskud. Efter et par rolige dage tog jeg lørdag fat på en hård weekend i Marselisløbets tegn, hvor jeg lørdag kørte 100 km cykelløb (som jeg vandt efter et godt soloridt de sidste 50 km). Søndag løb jeg Marselisløbets korte rute, 6.4 km (hvor jeg blev 2'er). Eneste minus var at jeg startede i anden startgruppe og dermed skulle overhale ca. 3-4000 motionister på ruten, hvilket i hvert fald kostede omkring et minut - lidt irriterende når man nu var opsat på at løbe stærkt, men så ved jeg det til næste år! (jeg forstår heller ikke helt, hvor vinderen af løbet har overhalet mig henne - jeg så ham i hvert fald ikke!)

I alt har jeg kørt 510 km og løbet 60 km i denne uge, hvilket jeg intensiteten taget i betragtning er ret forundret over har kunnet lade sig gøre.

Med det jeg har præsteret til træning i den her uge, er jeg ret sikker på, at mit niveau er det højeste, det nogensinde har været på lige nu - både indenfor løb og cykling, så i øjeblikket er det bare fedt at være duathlet!

22/8-05 Kraftcentersamling i weekenden

Vi havde en god hård samling i weekenden. Lørdagens krydstræning gik fint, men jeg kan dog godt mærke, at jeg mangler noget træning i overgangen mellem de to discipliner. Søndag kørte vi Marselisfortræning (cykelløb), hvor jeg endnu engang kunne konstatere, at jeg er bedre cyklende end nogensinde før.

17/8-05 Nyt niveau på cyklen...

Sådan føler jeg det efter dagens træningspas, som bekræftede, at den megen cykeltræning har givet "bid": En ny pr. på vores sædvanlige rundestrækning "Bederrunden" (25.8 km på en småkuperet rute) på 36:08 min. Det kommer som lidt af en overraskelse, da jeg ikke haft så meget fokus på fart, men mere på mængde og lange ture på 150-200 km.

Løbetræningen kører bedre og bedre hele tiden. Jeg prøver også her at øge mængde, og det ser ud til at kroppen tager godt imod. Jeg vil måske træne lidt mere hurtighed i september, for at se om jeg måske kan slå nogle af mine pr.'er, men det primære mål er stadig at få en god base til næste sæson.

I weekenden venter endnu en kraftcentersamling i Århus, hvilket jeg altid ser frem til!

12/8-05 update

Så er der gået lidt tid siden sidst igen. Der er ikke det helt store at berette om, da træningen har kørt godt og stabilt det sidste stykke tid. I uge 28, 29 og 30 havde jeg (sommer?)ferie, så der blev trænet god mængde ca. 21 timer/uge. Jeg har samtidig været inde i en lang stabil periode uden længerevarende skader, hvilket tilsammen har resulteret i, at jeg føler mig rigtig godt kørende i øjeblikket. Især føler jeg mig stærk på cyklen, hvor jeg til trods for store træningsmængder har kørt end tand stærkere, end jeg er vant til.

Lige pt. er mængden sat lidt ned igen pga. "studiepres" (læs eksamen), men så får jeg trænet mere intensivt, hvilket giver en fin vekselvirkning.

Jeg har ikke lagt de store konkurrenceplaner her i efteråret primært fordi, at jeg har brug for en periode med mere fokus på studiet. Desuden har jeg prioriteret at få en mere stabil træningsmængde,  som kan give en god base forud for kommende sæsoner.

Til sidst vil jeg lige benytte lejligheden at ønske tillykke med den første internationale sejr til en danske duathlet i år se her. Ja det er jo ikke hver dag, at en dansker vinder et stort internationalt bymaraton ;-)

21/7-05 masser af cykling

Træningen kører rigtig godt i øjeblikket. Der bliver kørt masser af km - ca. 500-600 km cykling og 50-70 km løb om ugen - og det kan virkelig mærkes på formkurven, som er hastigt voksende.

Jeg kan dog godt mærke at jeg mangler noget fart især på løbet. Men mine erfaringer siger mig, at det kommer hurtigt, når jeg øger mængden af tempotræning.

Jeg bliver ved med at træne en del mængde indtil hverdagen melder sig igen, og så vil jeg gå over til træning med lidt mere intensitet.

12/7-05 I'am back

Pyha, det var så det... eksamen er overstået, og de seneste to uger er blevet brugt på ekskursioner i felten med uni. Men nu har jeg sommerferie. Sommerferie betyder forhåbentlig masser af træning i dejligt sommervejr, så det ser jeg frem til!

Den sidste halvanden måned har træningen ikke kørt i det helt store gear dels pga. skolearbejde, men også fordi, at jeg i den grad trængte til at slappe af både mentalt og fysisk. Jeg har dog holdt mig nogenlunde i gang med 9-10 timers hyggetræning om ugen, så jeg regner med, at jeg rimelig hurtigt kan komme ind i en god rytme igen. Der vil først og fremmest være fokus på cykling, da denne årstid jo indbyder en del til cykeltræning. Løbet vil jeg prøve at holde stabilt og så se, om jeg ikke kan komme op på et nyt niveau dér i løbet af vinteren.

Jeg er ikke helt afklaret mht. mål i efteråret, men som tidligere nævnt kunne det være spændende at prøve en Powerman, hvis træningen viser, at jeg er klar. Ellers kunne det være sjovt at køre u 23 DM i enkeltstart.

Dagens træningstur lover i hvert fald godt for efteråret 155 km "soloudbrud" på 4:30 time, og så hjem og se Tour - meget bedre bliver det ikke...

10/6-05 Så er det eksamenstid igen...

En hektisk tid med eksamen med dertil hørende for lidt nattesøvn og for meget kaffe har sammen med en fuldstændig ramponeret krop sørget for et ganske naturligt afbræk i de sædvanlige træningsrutiner. Reaktionen fra kroppens side efter to måneder med mange intensive konkurrencer afsluttende med VM var en god gang forkølelse, ekstremt ømme muskler og et par gamle skader, der begyndte at drille igen!

Heldigvis begynder det at lysne lidt, og jeg føler at hele maskineriet begynder at fungere bare en lille smule igen. Træningen er dog stadig kun let pga. eksamen og for at give kroppen en chance for at komme sig helt. I juli vil jeg så for alvor tage fat igen, så jeg bliver skarp til efteråret.

Mht. konkurrencer er der ikke nogen endelig plan, men hovedmålet bliver nok Powerman Østrig i starten af september. Derudover vil jeg overveje DM U 23 enkeltstart i august. Mht. løb håber jeg, at jeg kan sætte pr. på både 5 og 10 km, hvilket jeg er sikker på, at jeg gør, hvis jeg kan undgå skader.

Jeg har haft lidt tid til at kigge på forløbet frem mod VM, og har fundet en del ting, som jeg tror, jeg kan forbedre i selve forberedelserne for at få formen til at toppe til et langdistancestævne. Vigtigst er nok træningsmængden, som har ligget alt for lavt (knap 10 timer/uge i de sidste 9 uger før VM) pga. nedtrapning til andre stævner, efterfølgende restitution og skader. Jeg tror, at det har betydet, at jeg har mistet en del udholdenhed. Det bliver spændende at  se, om jeg kan bruge dette til at optimere træningen frem mod Powerman Østrig - vi får se...

31/5-05 VM i duathlon: En lang, men lærerig dag i alperne!

Efter en følelsesmæssig hård uge pga. den tragedie, som min klub Århus 1900 blev ramt af, var det hårdt at tage af sted til Italien for at konkurrere. Alligevel havde jeg i søndags min landsholdsdebut ved VM i langdistance duathlon, hvilket har givet mig rigtig mange oplevelser og erfaringer - både positive og negative.

For at starte et sted vil jeg beskrive konkurrencen set igennem mine øjne:

1. løb (17.3 km)

Planen var at løbe mit helt eget tempo uden at kigge på konkurrenter, hvilket lykkedes helt perfekt. Jeg kommer igennem i et fornuftigt tempo, og ligger omkring mange gode cykelryttere, og vigtigst af alt, så havde jeg godt overskud og gode cykelben ;-).

cyklingen (82 km)

Jeg finder hurtigt min gode rytme fra de lange enkeltstarter, hvor jeg har kørt med en puls omkring 170, og henter efter kort tid tyskeren Retzlaff. Jeg vurderer, at hvis jeg kan holde mig til ham ser det godt ud, alligevel er jeg meget gavmild med føringerne, da min puls/tempoet falder en del når jeg ikke fører. Vi kører ligeså hurtigt som de forreste (dog ikke Benny Vansteelant, som er i en klasse for sig) og henter hele tiden folk bl.a. Hans, Kim og Peter, men til min store skuffelse får folk bare lov til at sidde på hjul, det er ikke engang tæt på at 10 m-reglen bliver overholdt! Efter de første 40 km har jeg stadig gode ben, men har i flere omgang været for højt oppe i puls efter nogle kraftige ryk, som jeg har forsøgt for at slippe af med "passagererne", men hver gang kommer jeg op til en ny gruppe som sætter sig på hjul, tempoet falder og resten kommer op igen. Jeg bliver ved med at prøve på at rykke fri, da jeg er overbevist om, at jeg skal væk fra gruppen inden 2. løb, men resultatet er hele tiden det samme. Efter 60 km må jeg betale for alle mine ryk, og op ad stigningen (2.5 km med 7-8 %) kører nogle fra gruppen væk. På det flade stykke hjemad lykkedes det mig alligevel at holde dem nogenlunde til trods for, at jeg er gået helt kold og pulsen er 10-15 slag for lav.

2. løb (10.7 km)

Jeg er fra starten klar over, at det er ren overlevelse. Jeg er gået helt i stå, benene vil slet ikke flytte sig, og jeg er simpelthen ikke i en tilstand, hvor jeg er i stand til at konkurrere. Det føles som at være ud at jogge en tur, men benene vil bare ikke løbe hurtigere, lige gyldig hvad jeg gør!

Det hele ender med en 30. plads, jeg slår en del gode atleter og bliver 2. bedste u 23 atlet (men får ikke medalje, da jeg er tilmeldt elite :-(  ). Alligevel kan jeg ikke være tilfreds i rene tal og resultater, eftersom et mere taktisk/disponeret race havde givet en noget bedre placering. Men på den anden side må jeg også tage med i vurderingen, at det er mit første langdistancestævne og så oven i købet i elitefeltet og at træningen langt fra har været optimal med henblik på VM. Når man så oven i købet er en ambitiøs ung atlet der oversatser på cyklen, så skal det jo også give nogle tæsk! Jeg fik lavet en masse fejl og prøvet at gå kold i en konkurrence, men nogen gange er det dem, der kan hjælpe en op på det næste niveau.

Hvad jeg ikke fik med af resultater fik jeg så til gengæld i erfaringer. Samtidig overbeviste racet mig om, at jeg kan blive rigtig god på langdistance duathlon - jeg har i hvert fald styrken på cyklen og med tiden tror jeg også på løbet - det giver motivation til at træne endnu hårdere i fremtiden.

Simon Jensen blev en forrygende nr. 6 (endnu engang tillykke), og holdet fik bronze efter et flot løb af Aksel Nielsen og Peter Nørby - tillykke.

Langdistance er fedt, og jeg glæder mig helt vildt til min næste konkurrence!

Pulsfil. Det ses at jeg stivner fuldstændig efter ca. 2:45 timer. Optimalt set burde gennemsnitspulsen ligge på 172-73 i en sådan konkurrence.

Resultat

18/5-05 Fin form trods træthed!

Efter en hård weekend med mange km og lav puls var planen at få lidt tempo i benene i denne uge. Tirsdag aften besluttede jeg mig derfor for at løbe 5000 m løb sammen med AGF. Jeg løb solo nærmest hele vejen, men selvom benene er trætte, og pulsen stadig er lavere end nogensinde, så lykkedes det mig at løbe pr. 16:17 min. (3:15 min./km), og jeg løb endda kontrolleret og med godt overskud hele vejen. Onsdag stod den så på først 20.8 km i VM-tempo, hvor jeg kørte knap 40 km/t, og derefter 25.8 km med lidt højere puls og lidt over 40 km/t - ok hastighed taget i betragtning, at det var ganske blæsende (her kunne jeg skrive et meget, meget langt afsnit om, hvor træt jeg er af det danske vejr, men vælger at skåne læserne for det!) , og pulsen stadig er mega lav!

15/5-05 100 km enkeltstart

Efter en weekend med en god gang langdistancetræning er troen på egne evner for alvor ved at være tilbage. Lørdagen blev brugt 130 km cykling heraf 100 km enkeltstart (!!) på 2:37 min. direkte efterfulgt af 9 km løb med jævnt tempo (3:54/km) - begge dele med godt overskud endda og relativ lav puls. Søndag startede med 1:30 løb (22 km) med lidt tempo undervejs efterfulgt af 60 km let/jævn cykling (32.5 km/t).

Næste uge vil byde på lidt mindre mængde og lidt mere gas...

11/5-05 VM forberedelser

Den sidste halvanden uge har været lidt op og ned træningsmæssigt. I starten af sidste uge begyndte en hård periode op mod VM. Desværre var min krop ikke helt med på den idé... Efter et par dage, hvor jeg intet kunne præstere - alt for lav puls, generel træthed, ingen power mm. ja faktisk alle overtræningssymptomerne - var jeg ikke særlig optimistisk. Sidst på ugen gik det endnu mere ned ad bakke, da min gode gamle skade begyndte at drille igen. Men efter at have holdt mig helt i ro i nogle dage, og en enkelt behandling hos mirakel kiropraktor Lotte Wilchen, var jeg på banen igen!

De sidste 3 dage har således budt på: mandag;100 km cykling med 50 km tempo(39 km/t)+7 km jævnt løb(3:55/km), tirsdag; 18 km løb med 10 km tempo på 36 min., onsdag 115 km cykling med 2*26 km tempo (37.5 km/t)+ 30 min. meget let løb.

Jeg er rimelig tilfreds med træningen, men jeg må erkende at jeg mangler noget udholdenhed på nuværende tidspunkt. Men mon ikke de næste 10 dage kan hjælpe lidt på det?

Jeg har i øvrigt også lavet lidt om på mine sponsorater på det sidste. I denne sæson kører jeg ikke længere i Fusions tøj, selvom jeg egentlig har været ganske godt tilfreds med det. Grunden hertil er, at jeg nu kører under eliteaftalen i Århus 1900 tri, og her har vi en god aftale med Insport, som levere Craft tøj til os. Derudover har jeg netop lavet en såkaldt "Pro deal" med Zipp, som jo laver nogle af de bedste hjul man overhovedet kan få, så det skal nok bliver godt!

2/5-05 Stilhed før stormen!

Den sidste uges har budt på lidt lettere træning, da jeg dels har kørt hårde konkurrencer de sidste 4 weekender, og dels vil starte den hårde VM-træning op i næste uge. Jeg synes nu ellers ikke, at jeg har været vildt træt, men jeg er dog ret overbevist om, at der vil komme en reaktion på et eller andet tidspunkt, hvis jeg ikke får hvile efter en så intensiv periode.

Jeg har dog holdt kroppen lidt i gang, så den ikke går i chok i næste uge. Lørdag kørte jeg krydstræning med kraftcenteret i Århus på distancen 7-2-7-2-7-2-7, hvor vi fik et godt træningspas. Det var godt at konstatere at formen stadig er supergod, og at jeg egentlig også havde restitueret pænt ovenpå DM du. Jeg forsøgte at køre passet i noget nær VM-tempo, hvilket vil sige ca. puls 175-180 på løb (3:37-27/km) og puls 165-170 på cyklen (ca. 39 km/t).

De næste uger vil byde på længere træningsture, hvor der virkelig skal gives gas - bl.a. er der planlagt min første 100 km enkeltstart på "Idioten" (til de ikke århusianske læsere: "Idioten" er en rundstrækning på 7.14 km, så kan i selv gætte, hvordan navnet er opstået).

28/4-05 landsholdsudtagelse til VM i langdistance duathlon!

I dag blev jeg udtaget til VM i Barcis (Italien) d. 29 maj på distancen 16.5-80-11. Det bliver mit første langdistancestævne nogensinde og min første konkurrence på seniorlandsholdet, så det bliver spændende at se, hvilke muligheder jeg har der.

Jeg er meget glad for udtagelsen - det er dejligt når alt det hårde slid giver pay-off. De næste par uger kommer til at stå på intensiv VM-træning, så jeg forhåbentlig er i mit livs form sidst i maj...

Jeg glæder mig meget til racet og forventer, at jeg kan levere et stabilt resultat. Men når det så er sagt, er jeg også godt klar over, at der er lang vej op til de bedste i verden, men forhåbentlig kan dette race være med til at bringe mig en smule tættere på...

link: http://www.dtrif.dk/nyheder.asp?newsid=1582

25/4-05 nr. 5 ved de Danske mesterskaber i duathlon!

Søndag var dagen for sæsonens første store mål - DM duathlon - endelig kommet, så det var en dag jeg havde set frem til i et stykke tid. Det blev lige præcis den dag jeg havde ønsket mig - alt kørte perfekt. Jeg ramte både løbe- og cykelformen helt perfekt og kørte samtidig et godt disponeret løb, hvilket rakte til en noget overraskende 5. plads!

Konkurrencen:

1.løb, 10 km: Jeg havde besluttet, at jeg ville være med fremme på første løb, og satsede så på, at jeg efterhånden har styrke nok til også at cykle hårdt efter at have løbet hårdt. Strategien var en succes, ja faktisk synes jeg, at jeg havde godt overskud og lette ben hele vejen til trods for et friskt tempo.

Cykling, 40 km: Cyklingen kørte som den skulle jeg holdt et godt tryk i pedalerne hele tiden, og kørte faktisk hurtigst til sidst. Dog var det meget generende med en meget overbefolket rute, hvilket kostede mange sekunder i svingene og ved smalle passager på ruten :-(((. Jeg havde lidt problemer med at vurdere hvor godt det gik, da jeg hele tiden overhaler folk, og derfor ikke har nogen anelse om, hvor hurtigt der bliver kørt helt i front eller lige bag mig. Men det er jo også en stor charme ved non-draft - man må bare stole på sig selv, og håbe på at man kører stærkt nok! Jeg kørte 2. hurtigste cykeltid, og lå på en 3. plads efter cyklingen!

2. løb, 5 km: Igen på andet løb var jeg godt løbende, og der var ingen kramper i dag, som jeg ellers kunne have frygtet. Jeg holder en god rytme hele vejen, men kan ikke svare igen da jeg ryger ned på 5. pladsen. Til gengæld lykkes det mig at holde 5. pladsen i en meget tæt spurt til sidst. Jeg var kun 30 sek. fra bronzemedaljen, og når man sidder her bagefter kan man komme i tanke om mange steder man kunne have hentet dem, men man har en underlig tendens til at føle sig lidt tilfreds, når man pludselig ligger højere oppe end man lige havde forventet, men næste gang så...

Alt i alt er jeg dog supergodt tilfreds. Det her resultat var ikke noget jeg havde turdet håbe på i december, da jeg var helt nede med skader og nærmest kun kunne lave aquajogging og svømning.

Stort tillykke til Aksel med guldet - det var en sand magtdemonstration! Tak til alle dem, som heppede og tak til alle dem, der var henne og ønske tillykke bagefter - i var med til at gøre det til en fantastisk dag. Billeder resultater

Mange gode resultater fra Århus se: www.1900tri.dk 

 

17/4-05 Horsens duathlon

Som nævnt var stævnet den sidste finpudsning inden DM, og det gik da også ok. Generelt cyklede jeg godt, men løb lidt under standard synes jeg selv. Det er en lidt kedelig tendens der har været den sidste måneds tid, idet det virker som om, at jeg løber en tand langsommere fra weekend til weekend. Jeg håber det bare er en midlertidig krise som følge af den intensive intervaltræning, og at jeg med en rolig uge kan møde op næste søndag med rigtig gode "løbeben" også.

Konkurrencen forløb som følger:

1.løb, 7 km: Første omgang hang jeg med forfølgergruppen efter de 2 førende, men på anden omgang valgte jeg at sætte tempoet lidt ned, da strategien fra starten havde været et konservativt udlæg. Jeg taber hele 1:30 til fronten og også en del til nogle forfølgere, så jeg må nok erkende at løbeformen på dagen ikke var særlig god.

cykling, 28 km: Cyklingen gik fint, og jeg kørte dagens hurtigste tid. Jeg indhenter Jonathan efter ca. 20 km (vi kørte om klubmesterskabet i Århus 1900), og ligger nr. 3 inden sidste løb med kun 35 s. til den førende (Aksel). Eneste minus var, at jeg fik nogle kramper i lægmusklerne, som især blev et problem på løbeturen.

2.løb, 3.5 km: Kramperne tog desværre til, og jeg stod helt stille på den første km, men jeg kom dog lidt bedre i gang derefter. De to første løber for hurtigt (godt løbet af dem, især Lars Peter), og Jonathan kommer stærkt bagfra. Med knap to km igen henter han mig, og med en km igen rykker han på en lille knold, og jeg kan desværre ikke følge ham. Der er jo ikke så meget at gøre når Jonathan vælger at tage gazellebenene på :-(, men tillykke med klubmesterskabet alligevel ;-).

I øvrigt også fedt med den meget talstærke tilskuereskare fra Århus, det er virkelig fedt at køre stævner, når der er så meget opbakning :-)))). Resultater, billeder

 

 

15/4-05 Finpudsning

Så er de sidste rigtige hårde træningspas frem mod DM ved at være overstået. I onsdags fik jeg kørt årets klart hurtigste "Bederrunde" (25.8 km) på 37:27, så jeg synes cykelformen er ved at være på plads. Jeg er efterhånden også ved at vende mig til min nye cykel og har fået finjusteret de sidste ting, så det skulle i hvert fald være på plads nu. Torsdag løb jeg 9*400 m (70.5 s./stk.) på banen i regn og rusk - det skulle gerne give den sidste skarphed, som jeg synes jeg manglede lidt til DM 10 km.

På søndag kører jeg Horsens duathlon som en sidste forberedelse til DM, så jeg håber på en god generalprøve.

10/4-05 DM 10 km og pr.

Ja jeg løb i dag personlig rekord ved DM i tiden 34:16 min. Jeg må sige, at jeg havde håbet på at løbe en 20-30 s. hurtigere, men "jeg havde ikke lige dagen", som man vist nok udtrykker det! Jeg lagde ud på 16:42 på 5 km, hvilket jeg egentlig regnede med, at jeg kunne holde nogenlunde, men jeg mangler lige lidt fart i benene, før jeg for alvor kan holde til det tempo. Fra nu af står der primært nedtrapning på programmet, og så håber jeg, at det lige giver den sidste skarphed.

3/4-05 Jels duathlon

Søndag morgen (tidligt) drog Torstein+familie og jeg selv sydpå, idet årets første lille styrkeprøve stod på programmet, nemlig Jels duathlon! Her følger et lille resume:

1. løb 5 km (nok nærmere 5.4-5.5), hård rute pga. tungt underlag (skov). Jeg lagde lidt forsigtigt ud, da det var ideen at løbe en godt disponeret konkurrence. Derudover havde jeg lidt trætte ben, men det blev dog bedre undervejs. Det skulle dog vise sig, at jeg nok lagde lidt for langsomt ud, da jeg var tvunget til at løbe selv meget af vejen, fordi min gruppe mistede for meget tempo. Derudover kunne jeg godt have fulgt frontgruppen (Simon Jensen og Aksel Nielsen), som kun var ca. 45 s. foran mig, men det havde på den anden side nok også kostet for meget. Tid: 18:24 (3:20-24).

Cykling 44 km Ruten var relativt flad men meget åben overfor den friske vind. De første 10 km rykkede jeg op til Kim Nielsen, hvorefter han lå lige bag mig på første omgang (22 km). Jeg overhalede også Aksel Nielsen, som var skidt kørende pga. sygdom. På anden omgang fik jeg sat Kim en anelse inden vi skulle ud på løbet. Kørte rimelig jævnt med omgangstider på 33:00 og 33:20. Tid: 1:06:20 (40 km/t).

2. løb 5 km (5.4-5.5). Da jeg stod af cyklen havde jeg virkelig trætte lår, og kunne nærmest ikke løbe den første km, men det blev dog en smule bedre undervejs. Kim løb desværre hurtigt, så han løb fra mig, men jeg havde ingen problemer med at holde 3. pladsen, da der var et godt hul ned til de næste. Tid: 19:53 (3:38-42).

Alt i alt et ok stævne, som viser at formen er, som jeg håbede. Tillykke med sejren til Simon, som især cyklede meget overbevisende - jeg tror vi får et meget spændende DM duathlon i år. Tak til Torstein+familie for en hyggelig tur i det sønderjyske.

Jeg kørte i øvrigt for første gang på min nye cykel i denne konkurrence. Umiddelbart er den utrolig lækker at køre på, men der mangler dog lidt finjusteringer. Jeg fik desværre ikke prøvet mit nye forhjul, men det ser da meget godt ud - det øger jo nok hastigheden med mindst 3-4 km./t. ;-) Resultat.

29/3-05 Endnu flere intervaller

Tirsdag aften stod der igen intervaller på programmet. 2*2 km +1 km blev der løbet, hvilket var en yderst hård oplevelse. Men hvorom alting er, så gik det godt ca. 3:10/km på 2 km intervallerne og en afsluttende 1 km på 2:59 min. Det er væsentlig hurtigere end jeg tidligere har løbet disse intervaller på.

26/3-05 Intervaller i skoven

Gårsdagens store påskeenkeltstart blev lørdag fulgt op af en omgang 1000 m intervaller i skoven. Jeg holdt næsten trit med min letbenede klubkammeret "Den britiske gazelle" (Jonathan Small), hvilket mere præcist vil sige 3:09/km. Det virker som om råstyrken er bedre end sidste år, men jeg kan dog godt mærke, at jeg mangler løbetræning med så høj intensitet, så der er kun en vej frem intervaller, intervaller, intervaller...(hæhæ)

25/3-05 På vej mod storform!

I dag kørte jeg igen sammen med Stig Brahe rulleskift - 36 km - på vores sædvanlige "5.14 km tempoløbsrute". Ruten er også perfekt til tempokørsel, og vi kørte da også omkring 40 km/t i snit, hvilket er godt på en toget, kold og klam dag på vinterkværnen. Jeg bemærkede dog en "lille" forskel i svingteknik i forhold til Stig, så det må jeg have optimeret en del - det jo nogle dumme sek. at tabe. Det er første gang i omkring 3-4 uger, at jeg føler mig rigtig ovenpå, og har "gode ben", så det var en lækker fornemmelse. I morgen står den på 5*1000 m, og så må vi se, hvordan benene har det der!

22/3-05 Forår i luften

Så er det danske vejr for alvor ved at ligne noget der er værd at træne i. Og det kommer da også lige i rette tid, for i øjeblikket står den på gode hårde træningspas. Sidste uge var dedikeret til en meget tiltrængt omgang restitution. Jeg må nok indrømme, at jeg måske blev lidt for træt mod træningslejrens slutning, så lige siden har jeg sovet en 10-11 timer om natten, og ellers gået rundt i en lidt omtoget tilstand, og benene har været tunge - især i løbetræningen. Men nu føler jeg, at jeg er ved at være ovenpå igen, og den intensive træning går også godt.

I dag kørte jeg et godt pas: 31 km tempocykling med 37 km/t (på vinterrammen - jeg har ikke andet ;-)) efterfulgt af 10 km "off-bike" på 37:30 min. Cyklingen var p.... hård, da jeg kørte det med Stig Brahe, men løbet gik som planlagt, og det var rimelig ubesværet.

Jeg synes efterhånden at formen er ved at være ret god, så jeg glæder mig til min næste konkurrence, som bliver Jels duathlon d. 3 april på distancen 5-42-5.

Nu jeg nævnte rammen, så har jeg fået fat i en Boreas Ignis ramme, og den er ret fed... Jeg mangler lige at få cyklen sat sammen, så kommer jeg forhåbentlig til at køre djævlestærkt!

12/3-05 Træningslejr i Portugal 3

En kanon træningslejr i Monte Gordo er slut, og jeg er nu retur i det kolde Danmark med, hvad der dertil hører af vintervejr.  Det har været to uger med perfekte træningsbetingelser for en duathlet. Vi har haft et rigtig positivt træningsmiljø, hvor der hele tiden har været nogen stærke folk at træne med. Derudover synes jeg vi har haft det rigtig hyggeligt sammen. Vi har derudover langt det meste af tiden haft solskin og 18-20 graders varme, ikke meget vind og i det hele taget et utrolig behageligt klima. Løbeterrænet i Monte Gordo består primært af kilometervis af dejlige bløde grusstier, som strækker sig igennem pinjeskoven. Cykelmæssigt er området meget tæt på optimalt - kilometervis af god asfalt, næsten ingen trafik og masser af bjerge/bakker.

Men det har også været to hårde uger, som jeg virkelig håber vil give det sidste "pift" til formtoppen frem mod DM duathlon. Den sidste uge har stået på meget træning, ja faktisk mere end jeg nogensinde har lavet før især på cyklen. Da der samtidig har været rimelig meget intensitet har det virkelig været et hårdt program. Selvom jeg har været meget træt især mod slutningen, har jeg hele tiden haft en god fornemmelse, og en følelse af at jeg bare kunne blive ved.

mandag: Hviledag med knap 2 timers rul, 52 km.

tirsdag: 35 min. morgenløb ca. 8 km, 3:45 jævn cykling 120 km, aften: 1:15 min. inkl. 5 km på 17:21 min og 3*1000 m i 5000 m tempo (3:20-3:10/km) i alt ca. 19 km. Jeg var stadig ret mærket af weekendens hårde træning, men jeg synes alligevel at jeg kom godt igennem dagens omfattende program.

onsdag: 2:20 min. cykling inkl.  knap 40 km kuperet enkeltstart prog. fra 270 W (ca. 38 km/t) til 320 W (ca. 40 km/t), aften: 50 min. hyggeløb ca. 11km. Jeg var virkelig mærket, men til trods for det lykkedes det mig meget godt at holde de WATT, som jeg havde sat mig for.

torsdag: 5 timers bjergrig cykling, 240 W i gennemsnit!!, 150 km, direkte offbike løb 7.5 km med 3:55/km. De første 3 timer af cyklingen var jeg fuldstændig død, og kunne ikke få pulsen højere op end 160 (40 fra makspulsen!!). Jeg måtte virkelig lide for at hænge på, og måtte også slippe efter et par af Jens Kofoed og Henrik Anthonsens ryk. Men efterhånden, som turen skred frem blev jeg bedre og bedre kørende, og så var det min tur til at sætte tempo på bakkerne ;-). Den afsluttende løbetur føltes heller ikke som noget problem. Jeg må sige at jeg er chokeret over, hvad jeg fik udført denne dag taget i betragtning, hvor træt jeg var inden starten.

fredag: TOTAL hvile. 

I alt giver det fra sidste fredag til torsdag 21:27 timers cykling (680 km) 5:38 timers løb (ca. 81 km) og ca. 1 times styrketræning, hvilket er det meste træning jeg nogensinde har lavet i løbet af én uge.

Turen blev afsluttet med et gevaldigt brag om aftenen, idet Søren Binderup gav flere solonumre i baren (kan desværre ikke bringe billeder, men mon ikke de kan findes et eller andet sted på nettet i løbet af ugen :-))

7/3-05 Træningslejr i Portugal 2

Nu gik lige så godt, og så gik det galt. I fredags afgik min højt elskede cykel ved døden. Helt præcist kørte jeg sammen med en bil, og resultatet var en brækket forgaffel og en flækket ramme...ØV ØV ØV.

Nå, men livet går videre og folk har været meget behjælpelige hernede, ja jeg har endda fået lov til at låne Rasmus Hennings cykel, hvilket jeg er meget, meget glad for.

Derfor er det også muligt for mig at fortsætte træningen.

torsdag: hviledag, 30 min. styrketræning.

fredag: Morgen: 15 min cykling... Formiddag: 1:10 løb incl. 7 km prog. fra 3:45/km til 3:30/km.

lørdag: morgen: 40 min. jog ca. 4:05/km. eftermiddag: 4 timers cykling, 127 km inkl. vores enkeltstartsrunde på 19.4 km på 29:15 min. (311 W) - dog var det noget varmere end sidst jeg kørte den.

søndag: morgen: startede ud med 1 times kørsel med Simon J, hvorefter jeg kørte videre med Torbjørn som lokomotivfører i 3:30 t... i alt 4:30 timer, 148 km og 220 W i gennemsnit. Aften: 45 min jog ca. 4:10/km. Stængerne var virkelig trætte til sidst, men jeg overlevede en virkelig hård weekend...

I alt har jeg kørt 465 km og løbet ca. 70 km i denne uge.

Næste uge kommer til stå på flere lange cykelture...

3/3-05 Træningslejr i Portugal

I sidste øjeblik blev planerne ændret, hvilket som overskriften antyder gav sig udslag i en træningslejr med tri-landsholdet i Portugal. Træningen hernede bliver den sidste del af grundtræningen inden forberedelserne frem mod DM duathlon for alvor går i gang.

Træningen de første dage har været præget af løbe- og cykeltest...og regnvejr. Men vejret til trods er det gået helt kanon alligevel. Vi startede testforløbet søndag med en enkeltstartstest på en kuperet 19.4 km rute, hvor det virkelig var en kamp for at komme rundt i regn og strid blæst. På selve testen blev jeg # 2 i 30:15 min. kun slået af Torbjørn Sindballe i ca. 28:35 min.!!! For satan han kører stærkt. Testen viste mig at cykelbasen er god, og at den meget cykeltræning i januar og februar har båret frugt. Jeg Tror stadig, jeg har noget styrke, at hente når jeg for alvor begynder at køre intervaller.

Mandag stod den så på 5 km test med 3 timers god hård cykling inden! I forvejen var jeg noget i tvivl om mit niveau, da jeg ikke har løbet i 5 km-tempo i meget lang tid. Jeg lagde forsigtigt ud, men blev bare bedre og bedre løbende og endte med at løbe 16:21 min. efter 8:18 min. ved 2.5 km, hvilket overraskede mig en del. Med et lidt hurtigere udlæg tror jeg endda, at der er mulighed for gode forbedringer i løbet af foråret.

Ganske kort har træningen ellers budt på:

Fredag: 45 min jog.

Lørdag: 30 min jog. + 3 timers cykling + 60 min. incl. 2*2000 m

Søndag: 30 min jog + 1:30 cykling incl. test

Mandag: 50 min. løb

Tirsdag: 3 timers cykling + 1 times løb incl. 5 km test.

Onsdag: 30 min. jog + 2:30 cykling. incl. 30 min. hård drafttræning.

+lidt styrketræning.

Resten af lejren kommer nok til at foregå med lidt lavere intensitet, men lidt mere mængde især på cyklen.

20/2-05 Landsholdssamling

Så er endnu en god hård uge overstået i grundtræningsperioden. Denne uge har været knap så hård som de foregående, idet jeg i de næste to uger regner med virkelig at tage fat på cyklen. Jeg har haft lidt mere fokus på løb og lidt mindre fokus på cykling i denne uge bl.a. pga. vejret, så nu skulle jeg være rimelig frisk til at køre en masse i næste uge.

Ugen har bl.a. budt på en landsholdssamling, som jeg var inviteret til at deltage i sidst på ugen. Der er rigtig gode træningsbetingelser på elitecenteret i Farum både i form af forholdene, men også fordi at man træner med nogle af verdens bedste triathleter! Jeg fik da også trænet rigtig godt, og i det hele taget var det en fantastisk god oplevelse at træne med i Farum, da der er en super positiv stemning og folkene i det hele taget er gode til at tage sig af folk ude fra.

Jeg fik i denne uge løbet ca. 65 km og cyklet ca. 275 km + ca. 1 time styrketræning, hvilket er meget godt for en halvrolig uge.

13/2-05 Snestorm!!

Så blev det sku også vinter i år!! Alligevel endnu en god uge, hvor træningen kører fint, selvom vejret lige har fået lov at diktere, hvilken form for træning. I stedet for den planlagte cykling blev det således til en del langrend i weekenden, hvilket jo egentlig også bidrager lidt til variationen. Jeg fik dog også gennemført meget af den planlagte træning tidligere på ugen og lidt på hometraineren. I alt fik jeg løbet 60 km og cyklet ca. 310 km+ 2.5 time langrend + styrketræning.

6/2-05 Hård grundtræning

Første uge af min "5 ugers hård grundtræning" er gået og oven i købet overvældende godt. Ja, jeg vil næsten sige, at det er gået så godt, at jeg vil holde lidt mere igen i næste uge!!! Løbet kører efterhånden næsten på fuld højde med sidste sommer, og jeg får løbet nogle stabile hårde træningsture. Jeg løber max 10 km konkurrencetempo på mine træningsture, hvilket er en noget anderledes træningsfilosofi end den jeg brugte sidste vinter, men jeg føler, at det fungerer rigtig godt. Intervallerne vil komme senere, når jeg er klar til det. Jeg prøver også at køre så meget mængde som muligt på cyklen, hvilket i denne uge bl.a. betød en 5 timers træningstur i de jyske Alper (155 km). Jeg kørte også en lille enkeltstart  på 8 km, hvilket jeg gjorde ca. 1 min. hurtigere end jeg tidligere har gjort på denne årstid! Selvfølgelig kan vejret spille en stor rolle, men jeg er nu meget tilfreds alligevel. I alt har jeg cyklet 375 km og løbet 52 km i denne uge (og 1 times svømning).

31/1-05 uge 4 - restitution

Ahhh restitutionsuge. Har fået slappet lidt af, selvom træningen greb lidt om sig i weekenden, da vi havde kraftcentersamling i Århus. Både fredag, lørdag og søndag stod der gode træningspas på programmet, og da vi oven i købet havde supervejr har det været en sand fornøjelse at træne i weekenden. I alt blev det til 265 km cykling og 36 km løb (og en enkelt svømmetur) i denne uge. Planen er, at der over de næste 5 uger virkelig skal tages fat, for at få lavet en god base frem mod DM duathlon. (billedet er udlånt af OCK)

 

 

23/1-05 uge 3

Endnu en stabil uge, hvor træningen bare kører uden de store problemer, og hvor jeg fik overstået min sidste eksamen. Efterhånden er løbet også ved at nå et fornuftigt niveau, dog kan jeg godt mærke at jeg mangler noget udholdenhed. Jeg løber efterhånden en del tempoløb, og løbeformen bliver nærmest bedre for hver dag der går. Bl.a. løb jeg 4 km med 3:29 min./km. med godt overskud i denne uge. Cyklingen kører stabilt med god mængde - lørdag cyklede jeg f.eks. 130 km i friskt tempo (32 km/t). Jeg har en klar fornemmelse af at jeg er bedre cyklende end sidste år. I alt har jeg cyklet 310 km, løbet 47 km og svømmet 4.5 km.

Billeder fra træningssamling med Odder cykelklub d. 22/1.

17/1-05 Hård weekend!!!

Træningsmængden stiger stadig stille og roligt til trods for at eksamen også stjæler "lidt" tid. Jeg har nu fået overstået to af slagsen med et 9-tal og en skriftlig karakter, der først kommer i næste måned som resultat. Ugen startede træningsmæssigt stille og roligt (pga. eksamen), men sluttede til gengæld af med en benhård cykelweekend, hvor jeg trænede sammen med Odder cykelklub. Klubben har både A-ryttere og juniorlandsholdfolk, så niveauet er i hvert fald højt. Lørdag stod menuen på 110 km i de østjyske bjerge, og her blev der ikke holdt igen!! Søndag stod den på 115 km fladbanekørsel med god fart!! Jeg fik også lige presset en enkelt løbetur ind søndag aften, så det har gjort godt med en hviledag og en tur i "svømmer'en" idag. I alt blev det til 320 km cykling og 40 km løb + lidt svømning i uge 2.

9/1-05 uge 1

Den første uge af det nye år er gået rigtig godt træningsmæssigt. Det går stadig fint fremad, og faktisk træner jeg en del mere end på samme tid sidste år. I denne uge er det blevet til 260 km cykling og 33 km løb + 1 times svømning (jeg kan ikke helt slippe det). Cyklingen kører fint med god hårdhed, mens jeg stadig bare jogger lidt rundt på mine løbeture, men det skal nok komme med også. Jeg får især cyklet nogle gode 3-4 timers ture med Kenneth, Laurits og Jonathan, hvilket er en stor fordel, da vi kan køre og presse hinanden lidt, og desuden er det rart at have et "godt skur" at ligge i læ af når der er orkan!

2/1-05 Så er der gang i benerne!!

Det går nu stærkt fremad med træningen, og jeg kan træne mere og mere uge for uge. I den forløbne uge begyndte jeg at putte lidt intensitet på træningen - især cyklingen. Nytårsdag kørte jeg (i meget flot vejr) f.eks. knap 4 timer sammen med Laurits i et godt jævnt tempo. Det er ture som denne, der gør, at jeg efterhånden begynder at føle, jeg har fået lidt styrke tilbage i benene. Løbet er jeg mere forsigtig med (til trods for at det faktisk går overraskende godt) men jeg fik da alligevel løbet en 8 km tur med friskt tempo på ca. 3:50-55/km i denne uge. I alt har jeg kørt 215 km og løbet 25 km+aquajogging og svømning. Det bedste af det hele er, at jeg har et stort overskud efter sådan en uge, og har en følelse af, at jeg sagtens kan træne 5-6 timer mere, men jeg skal hele tiden huske at bygge langsomt op.

Jeg glæder mig til, at jeg kan få testet min form for alvor, så jeg kan se, hvor jeg egentlig står, men det må jeg nok lige vente en måneds tid med.

Selvom jeg ikke har mærket noget til skaden, vil jeg i de kommende uger fokusere mere på mængde og laaaaangsomt tempo. Det er nu jeg skal være tålmodig og ikke forhaste mig!!

21/12-04 træning og eksamen

Det går stadig fremad med træningen, og jeg mærker intet til skaden :-). For hver uge der går, kan jeg flytte mere og mere af min løbetræning fra svømmehallen og ud til landevejen. Jeg er dog stadig noget forsigtigt både hvad angår tempo og distance, i går løb jeg f.eks. 6.5 km på 30 min., men det vigtigste er dog, at det går fremad. Cyklingen er også på vej opad, og i søndags var jeg ude at cykle en god lang tur på små 100 km - herligt!

Grundlæggende er planen for min træning frem over at løbe så meget som kroppen kan holde til uden at blive skadet, og så supplere op med cykeltræning. I praksis vil det betyde at jeg kommer til at cykle ca. 2-3 gange så mange timer som jeg kommer til at løbe, men omvendt nytter det heller ikke noget at lave for hård løbetræning, for så kommer skaderne. Det er planen at jeg lige så stille kan rykke et niveau på løbet, så jeg hvert år kan skære lidt tid af mine personlige rekorder!

Nå tilbage til eksamenslæsningen...

god jul og godt nytår!

5/12-04 Næste sæson

Det er ikke fordi der sker så meget i øjeblikket, men jeg syntes lige hjemmesiden trængte til lidt opdatering.

Jeg kan nu for første gang i  ca. 4 måneder ikke mærke noget til min skade, og min træning går ligeså stille fremad. Det er utroligt, så lidt der skal til, for at man bliver træt og øm i sådan en genoptræningsfase, men omvendt kan jeg også mærke uge for uge at kroppen hurtigt vender sig til træningen igen. Jeg håber på at min træning kan komme op på et nogenlunde normalt niveau igen i løbet December.

Jeg er blevet spurgt om fra forskellig side, hvad jeg egentlig satser på næste sæson. Skal jeg være helt ærlig har jeg ikke gjort mig nogle tanker om det på nuværende tidspunkt. Jeg er ret meget i tvivl om, hvor lang tid der går før jeg bliver rigtig konkurrencedygtig igen. Så foråret må jeg nok tage som det kommer, men selvfølgelig håber jeg på at være 100 % klar til DM kort duathlon. Tilbage i slutningen af 2003 havde jeg også sat mig det mål, at jeg meget gerne ville deltage i u 23 VM og EM kort duathlon i 2005. Det bliver desværre nok meget svært, da det kræver at jeg løber løber under 15:40 min. på 5000 m, men man har da lov at håbe.

En af grundene til at jeg ikke løber hurtigt nok endnu er nok også, at jeg har været meget skadet siden jeg satte mig det mål. Jeg har kigget i min træningsdagbog, og rent faktisk har jeg været skadet i 7 ud af de seneste 13 måneder! Det kan der være mange grunde til, men en af dem er nok, at jeg har været lidt for ivrig med løbetræningen især mht. til kortere meget hårde intervaller. Jeg har helt sikkert fået en del ud af det, men det har nok været for dyrt i skader. Det næste stykke tid vil jeg derfor prøve at ligge løbetræningen lidt om for at undgå skaderne og dermed få en længere sammenhængende træningsperiode, og så skal forbedringerne nok komme hen ad vejen!!

23/11-04 Nye Sponsorer

Jeg har lavet en aftale med løbebutikken Løberen, som vil hjælpe mig med forskellige materielle tilskud bl.a. New Balance løbesko. Jeg er meget glad for aftalen ikke mindst fordi folkene fra Løberen har meget stor ekspertise indenfor området og virkelig ved, hvad de snakker om. Opdaterede sponsorer.

Løberen arrangerer i øvrigt et foredrag med langdistanceverdensmesteren Torbjørn Sindballe d. 29.11. Se indbydelse.

21/11-04 Fremgang i træningen

Det går stadig fremad med træningen, og jeg har i den forgangne uge trænet små 9 timer. De sidste tre dage har jeg overhovedet ikke kunne mærke noget til skaden i benet for første gang i 14 uger. Jeg har dog ikke løbet udenfor, for at skåne benet så meget som muligt, men i stedet valgt at løbe en del i vand. Planen er at fortsætte vandløb resten af året og så ligeså stille erstatte den med rigtig løb. Jeg håber at denne fremgangsmåde vil få skaden til at gå i sig selv igen.

Mht. cykling går det lidt nemmere. Søndag prøvede jeg at kører lidt til, da jeg havde en god fornemmelse i benet, og det holdt da også til det. Jeg prøver dog alligevel at holde igen, da jeg ved at der ikke skal så meget til, for at skaden bryder op igen på nuværende tidspunkt.

Jeg svømmer stadigvæk, og jeg synes det går fremad. Jeg tror måske jeg laver en test på et tidspunkt, så jeg har en tid at gå ud fra.

12/11-04 forsigtig grundtræning

Så er det vist tid til at komme med en lille opdatering igen!

Siden sidst har jeg været helt nede og vende træningsmæssigt pga. skaden og også lidt sygdom, hvorefter jeg opsøgte kiropraktor Lotte Wilchen. Ved hendes hjælp, masser af massage og en total træningspause, er det lykkes at komme på benene igen. Jeg træner nu ikke det store, og det er også lav intensitet. Jeg er ikke så glad for  kun at lave lav intensitetstræning (det er kedeligt), men det er jo fin grundtræning. Jeg er egentlig også overrasket over at min træningstilstand ikke er dårligere end tilfældet er. Især overrasker det mig, at jeg stadig løber mit sædvanlige langsomtempo på 4:20-25/km ganske ubesværet.

Jeg supplerer dog bl.a. med svømning, hvor jeg kan "fyre den mere af" (udtrykket er måske ikke helt dækkende, men jeg svømmede da fra hende den 117 årige dame på nabobanen). Dvs. det troede jeg, men det viste sig jo hurtigt, at mine duathletarme var lavet af chokolade og derfor gik i stykker, så nu svømmer jeg lidt mere roligt og prøver at øve min (manglende) teknik (men det kan jeg også få meget til til at gå med!!;-)). Mit store mål indenfor triathlon næste år er Odder tri, hvis jeg ellers kan løb og cykle ellers svømmer jeg bare hele vejen!!

Nu handler det jo ikke kun om træning, hvis man vil være god til en sport. Man er også nød til at have en række andre faktorer optimeret for at få succes, og det er jo passende noget man kan "bakse" lidt med på denne tid af året, men mere om det senere...

25/10-04 tænk positivt

Som sportsmand er det vigtigt at kunne tænke positivt i vanskelige situationer, og det synes jeg jeg har fået trænet intensivt i de sidste par uger! Der er nemlig ikke sket så meget skadesmæssigt siden sidst - ja faktisk er det blevet til mindre og mindre træning:-( Jeg tror faktisk jeg har brugt mere tid på at lave underlige øvelser og besøge forskellige behandlere end at cykle og løbe de sidste 2 uger! Det positive ved situationen er, at jeg dels har haft masser af overskud til at læse til eksamen i matematik og evolutionslære og dels har haft masser tid til at holde en god lang offseason, så mon ikke jeg er ved at være restitueret til næste sæson!

3/10-04 Kraftcentertræning

Nu begynder det endelig at ligne noget igen. I den forløbne uge har jeg trænet 11 timer fordelt på knap 9 timer cykling og ca.  2 timer løb. Jeg er meget forsigtig med løbet, da jeg ved, at det er her skaden kan bryde op igen, og desuden er der ingen grund til at forcere noget på nuværende tidspunkt.

I lørdags var jeg til kraftcentertræning i Århus, hvilket var en positiv oplevelse på flere områder. Kraftcenteret har haft det svært hidtil af forskellige årsager, men jeg tror og håber på, at den onde cirkel nu er brudt. Vi har fået en ny træner den tidligere landsholdstriathlet Laurits Jacobsen, og det virker til, at der er en bred opbakning omkring ham også fra at atleter fra resten af Jylland. Således mødte bl.a. den danske mester i duathlon Aksel Nielsen op denne gang, hvilket jo helt klart er meget motiverende for os andre - jeg håber vi bliver endnu flere næste gang!!! Personligt er jeg også glad for at valget faldt på Laurits, da jeg virkelig tror på, at han kan skabe et sundt elitemiljø, hvor den hårde konkurrence i træningen har høj prioritet og dermed kan hæve os alle.

I lørdags bestod programmet af følgende: 5000 m testløb - stjernecykelløb - efterfulgt af endnu en 5000 m test. Ved testløbende var det den langsomste tid der var gældende, så det var en test i disponering. Løbene var lidt prægede af, at de fleste har holdt pause, men Aksel var i forrygende form og startede således dagen med at løbe 15:50 min. uden at have anstrengt sig alt for meget! Aksel skal da også snart til et world cup stævne i Italien, så han skal nok få brug for at løbe stærkt! Pga. min skade deltog jeg ikke i løbene men cyklede med. Det var mit første hårde cykelpas i 5 uger, så jeg var på forhånd en anelse skeptisk, og også lidt nervøs for reaktionen fra mit skadede ben. Men heldigvis holdt benet også selvom jeg trådte rigtig hårdt til, derud over var jeg i en del bedre form end jeg havde turdet håbe på, og var i stand til at "sejre" på cykeldelen, så det er jo bare rigtig positivt.

17/9-04 fremgang

De sidste par uger har der endelig været jævn fremgang, og det ser ud til, at jeg er kommet over skaden. Desværre er sæsonen også ovre, og det har da været ret frustrerende at sidde og kigge på at alle de konkurrencer, hvor jeg skulle have "høstet frugterne" af sommerens meget hårde træning ligeså stille er blevet til afbud en efter en. Men jeg prøver at kigge fremad, og er begyndt at indstille mig på, at få lavet noget god grundtræning i løbet af vinteren, så jeg forhåbentlig kommer til at løbe hurtigere næste år, så jeg kan "tage hævn". Efterhånden er jeg da også ved at være "oppe" på at træne ca. 6-7 timer rolig træning om ugen uden at få tilbagefald.

Udover at det går fremad med den normale træning, har jeg også forsøgt at optimere træningen med lidt alternativer såsom løb i vand og endog svømning (hvilket jeg ellers kun praktiserer i meget desperate situationer). Rent faktisk har det været ret sjovt at svømme, så måske jeg skulle prøve en triathlon næste år! Mht. løb i vand tror jeg, at det er ret godt konditionsmæssigt, da jeg her kan løbe godt til. Jeg løber f.eks. 5*25m, hvilket tager ca. 2:30-3 min, og at bedømme efter vejrtrækningen, så er jeg godt oppe i AT-zonen.

31/8-04 Stadig skadet

Jeg har de sidste 4 dage indstillet al træning for at komme mig over min skade. Jeg synes da også, at jeg har mærket en markant fremgang, og jeg håber så småt at starte træningen op igen i løbet af ugen. Mit træningsstop har også betydet et farvel til Værløse duathlon, og jeg kommer nok ikke i konkurrence for alvor den næste måned.

Jeg håber måske at jeg kan nå lidt små konkurrencer sidst på året for at overbevise mig selv om, at jeg har gjort fremskridt i løbet af sommeren, men jeg må tage en dag ad gangen.

22/8-04 løbepause:

Så fik jeg også lavet en hjemmeside. Klik lidt rundt og se på de forskellige sider, jeg håber du vil finde dem spændende og oplysende. Jeg vil prøve at opdatere regelmæssigt, så kig forbi engang imellem, og se hvordan jeg klare mig!

I øjeblikket er jeg løbeskadet, og har faktisk holdt løbepause i en uge. Jeg håber dog snart, at jeg er klar igen, så jeg kan forsvare min 3.plads fra Værløse duathlon 2003. I mellemtiden satser jeg på mere intensiv cykeltræning.

Udover træningen får jeg i øjeblikket tiden til at gå med rusuge på universitetet, for jeg er nemlig lige startet på biologistudiet. Det er meget underholdende, men også en anelse hårdt for en sportsmand som prøver at passe træningen!

 

Startside | Om Søren | Duathlon | Nyheder | Sæsonplan | Resultater | Sponsorer | Fotogalleri | Hall of fame | Links | Til salg | kontakt

Dette Websted blev sidst opdateret 23. marts 2009